Mézes háztető

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mézes háztető

Hozzávalók 12 személyre

Tészta

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 3 ek méz
  • 7 ek tej
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 60 dkg liszt
  • 1 ek kakaópor

Krém

  • 5 dl tej
  • 5 dl víz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 25 dkg porcukor

Tetejére

  • 15 dkg tortabevonó
  • 3-4 evőkanál étolaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a cukrot és a nedves elemeket gőz felett verjük habosra. Majd adjuk hozzá a szódabikarbónát is. Amíg forró a mézes massza, keverjük bele a lisztet is. Először fakanállal keverjük, majd ahogyan kezd összeállni, a kezünkkel gyúrjuk ki alaposan.
A kész tésztát osszuk 3 részre.
Egy adagba gyúrjuk bele a kakaóport, amit előzőleg 2 evőkanál vízzel simára keverünk.
A kakaós tésztát osszuk 12 egyenlő részre, amiket sodorjunk 32 cm hosszúra.
Először a sárga lapokat süssük ki, addig a kakaós rudak szikkadhatnak nyugodtan.
Ez azért fontos, mert ez a tészta addig nyújtható könnyen, amíg meleg.
--> Ideális tepsi méret: 30x35 cm
A sárga tésztákat egyenként nyújtsuk akkorára, mint a tepsi. Majd helyezzük zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalára.
A nyers tésztákon egy éles késsel, vékonyan jelöljük be a vágási vonalakat.
10-10 perc alatt süssük ki mindkét lapot.
Még melegen vágjuk el a lapokat 3-3 részre, az előzőleg megjelölt vágási vonalak mentén.
Fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha kihűl a mézes tészta, már nem könnyű vágni (később visszapuhul).
A 3-3 lapot tegyük egymásra, és vágjuk őket teljesen egyformára, egyenesre.
Ebből már látszik, hogy ez a mennyiség két darab süteményt ad ki.
A rudakat zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán 10 perc alatt süssük ki.
Amikor kisültek, még forrón tegyük a rudakat egyenes felületre, nehogy eldeformálódjanak.Amíg szikkad a tészta, készítsük el a krémet is.

Krém:
A lisztet és a pudingport keverjük simára kevés tejjel, majd öntsük fel a maradék folyadékkal, és főzzük krémesre. A Vénusz sütőmargarint keverjük ki a porcukorral.Amikor kihűlt a puding, keverjük össze a vajas krémmel.

A sütemény összeállítása:
Mindegyik süteményhez 3-3 világos lapra lesz szükségünk.
A krémet osszuk két egyenlő részre.
Tegyünk tálcára egy lapot, kenjük meg krémmel, majd helyezzünk rá 3 kakaós rudat.
Ezt is kenjük meg krémmel, tegyünk rá 2 db kakaós rudat.
Ezt is kenjük meg krémmel, és 1 rudat tegyünk a tetejére.
Kenjük körbe krémmel, majd 1-1 világos lapot nyomjunk a két oldalára.
A süteményt csokoládémázzal vonjuk be.
Ugyanezt ismételjük meg a másik adag tésztával és krémmel is.
A süteményeket tegyük hűtőbe 24 órára. Utána fogyasztható.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük