Báránycomb pörkölt

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Báránycomb pörkölt

Hozzávalók 4 személyre

  • _A pörkölthöz_
  • 80 dkg báránycomb
  • 3 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 teáskanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 púpozott evőkanál jó minőségű, őrölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • só, bors

Házi készítésű rétestészta

  • 15 dkg átszitált liszt fele rétes, fele sima
  • 2 dkg zsír
  • 1/2 tojás
  • 1 dl meleg víz
  • 1/2 kávéskanál 10%-os ecet
  • 1/2 kávéskanál só
  • olvasztott zsír a kenéshez
  • _A töltelékhez_
  • 25 dkg juhtúró
  • 10 medvehagymalevél
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál búzadara
Recept idők

Elkészítés:

A báránycombot lehártyázom, megtisztítom, majd felkockázom. A hagymát apróra vágom, zsíron megpirítom, félrehúzom a tűzről és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózom, borsozom, hozzáadom a köményt és a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
A húst így pirítom a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzálöttyintem a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.

A rétestésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a tojást, meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, ezt is hozzáadom, összegyúrom, jól kidolgozom, majd fél órát langyos helyen pihentetem. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdem kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetem.

A töltelékhez a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozom és jól összekeverem. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Én ezt a keveréket előző nap kevertem be, másnap még tettem hozzá egy evőkanál tejfölt. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyom egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni.

Mielőtt megtöltöm, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenem, majd rákanalazom a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerem. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor feltekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojássárgájával lekenem a tetejét, miután beleügyeskedtem a szilikon lappal bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt világos barnára sütöm. Miután megsült, a báránycomb pörkölt mellé tálalom, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórom.

1
2

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük