Omlós kacsasült
Omlós kacsasült
Hozzávalók 4 személyre
- 4 db pecsenye kacsacomb
- 1 evőkanál sárgabaracklekvár
- 6 gerezd fokhagyma
- 25 dkg rizs
- 15 dkg magozott meggy
- 2 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl portói bor
- 1 mokkáskanál, durvára darált színes bors keverék
- 1 db babérlevél
- 3 ágacska friss rozmaring
- 1 kiskanál durva szemcséjű só
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 dl olaj
- 3 db zselatinlap
- 1 csipetnyi szerecsendió
- 1,5 kg kacsaháj, vagy kacsazsír
Elkészítés:
A combokat előző nap miután jól megtisztítottuk, beirdaljuk és bepácoljuk az alábbi hozzávalókkal. Mindent beleteszünk egy nagyobb, jól zárható dobozba.
A vöröshagymát megtisztítva, gerezdekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket összetörjük, vagy lereszeljük, a rozmaring leveleit lecsipkedjük, aprítjuk, hozzáadjuk a színes borsot, az őrölt köményt, egy evőkanál baracklekvárt, egy kis marék durva szemcséjű sót, hozzáadjuk az olajat és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a combokat, majd a dobozt lezárva, a hűtőben pihentetjük másnapig.
Másnap kiolvasztjuk a kacsahájat egy magasabb falú edényben, a combokat kivesszük a pácból, lehúzzuk róluk a hagyma darabkákat és beletesszük a zsírba úgy, hogy ellepje őket és lassú tűzön puhára sütjük. Mikor megpuhultak, egy serpenyőben mindkét felüket megpirítjuk, hogy szép színük legyen.
A meggyzseléhez a meggyet egy mártásos edényben a portóival felfőzzük, ízesítjük egy csipetnyi szerecsendióval. A zselatinlapokat a szokásos módon 5 percig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a még meleg meggyhez keverve felolvasztjuk.
Kis edényekbe szedjük és hideg helyre tesszük, hagyjuk megdermedni.
A rizst hagyományos módon sós vízben, egy kis darab babérlevéllel megfőzzük. Mikor megfőtt, lecsepegtetjük és 2 dkg vajjal elkeverjük.
Tálaláskor a tányérra szedünk egy adag rizst a kacsacomb mellé, és a tetejére a kis edényből rácsúsztatjuk a meggyzselét.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept