Aranygaluska vaníliasodóval
Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg dió
- 10 dkg porcukor
- 3 dl tej
- 1 tojássárgája
- 2,5 dkg élesztő
- _Vaníliasodó_
- 4 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 1 púpozott ek liszt
- 1 tk vaníliakivonat (vagy fél vaníliarúd)
- 5 dl tej
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk. Minden hozzávalót összedagasztok, de a margarinból csak 5 dkg-ot, hogy lágy tésztát kapjunk, majd megkelesztjük a duplájára.
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagra, s egy kis pogácsaszaggatóval daraboljuk fel.
Egy mély tepsit kenjünk ki margarinnal, s az aljára rakjunk egy sor tésztagaluskát, azt locsoljuk meg olvasztott margarinnal, majd szórjuk meg cukor-dió keverékkel, megint egy sor tészta következik, s arra megint cukor-dió és margarin. A legfelső sort ismét margarinozzuk és diózzuk. Tegyük hideg sütőbe, majd közepes tűzön süssük 35-40 percig.
Ha elkészült, vaníliasodóval tálaljuk.
Sodó recept:
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot.
Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. Számolni kell azzal, hogy álltában is sűrűsödni fog.
Tálalás előtt lehűtjük.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept