Macaron, mert akarom!
Macaron, mert akarom!
Hozzávalók 12 személyre
- 80 gramm tojásfehérje (ez sacc. 3 db tojásból kinyerhető)
- 25 gramm kr. cukor
- 100 gramm finomra darált mandula
- 100 gramm porcukor
- 100 gramm kr. cukor
- 35 gramm víz
- 10 dkg jó minőségű étcsoki
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 1 napig szobahőmérsékleten vagy pár napig a hűtőben pihentetjük.
A finomra darált mandulát és a porcukrot átszitáljuk. Összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a tojásfehérje felét (csak úgy simán... össze fog állni, de majd a szirupos hab szépen fellazítja!)
A vízből és a 10 dkg cukorból szirupot főzünk, amíg kb. 110 fokos nem lesz (nem hőmérőztem, ezért forrástól számított 4-5 percig főztem még a szirupot).
Közben a tojásfehérje másik feléből a 2,5 dkg cukorral félkemény habot verünk, ehhez csorgatjuk szép vékony sugárban folyamatos verés közben a forró cukorszirupot. Addig verjük, amíg ki nem hűl (kb. 10 perc). Hozzáforgatjuk a mandulás keverékhez.
6-os vagy 10-es csővel ellátott habzsákból 50 forintos nagyságú halmokat nyomunk sütőpapírral borított sütőpapírra, majd pihentetés nélkül 150 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Ha megkocogtatjuk a tetejét és még lötyög, akkor süssük pár perccel tovább. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük a ganache-t, amihez a tejszínt felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a csokoládét, majd a vajat is. Addig keverjük, amíg a krém csomómentesen be nem sűrűsödik. Ezzel tapasztjuk össze a mandulás habcsókjainkat.
Másnap a legfinomabb a macaron!
Színezéshez inkább gél vagy por állagú színezőt használjunk, de el is hagyhatjuk, akkor hófehér macaronjaink lesznek.
Gázsütőben sajnos nem lehet elkészíteni!
(Ebből az adagból 3 tepsinyi fél macaron jön ki!)
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept