Zsírégető, salaktalanító, vízhajtó

Mi az?

Íme, három karcsúsító táplálék, mely rendbe teszi emésztésed, és a súlyos betegségek megelőzését is segíti.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hűvösebb idő beköszöntével különösen fontos, hogy ügyelj a megfelelő táplálkozásra, ugyanis szervezeted ilyenkor hajlamos a raktározásra, nem beszélve arról, hogy ellenálló-képességedet sem árt felvértezned az őszi-téli baktérium- és vírusfertőzések ellen. Ha a következő három táplálékot rendszeresen fogyasztod, a betegségekkel és a súlyproblémákkal is könnyebben leszámolhatsz.

Hagyma

Az Ázsiából származó hagymát már az ókorban is gyógyításra használták, sőt, olyan értékesnek tartották, hogy egy időben fizetőeszközként alkalmazták. Szerencsére ma Magyarország is élen jár a termesztésében, így az egyik legolcsóbb tápláléknak, illetve egészségvédő szernek számít. A gyógyászatban baktérium- és gombaölő hatását ismerik, amit a benne lévő fitoncidoknak köszönhet.

A népi orvoslás a felső légúti megbetegedések kezelésére is előszeretettel használja, de kiváló szer az emésztési problémák ellen, illetve a szervezet salaktalanítására is. Fogyasztása ugyanis fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, ezáltal serkenti a bélműködést és az emésztést, segít kisöpörni a káros anyagokat, valamint megakadályozza a puffadás kialakulását is.

Amellett, hogy a hagyma hatóanyagai csökkentik a trombózis kialakulásának kockázatát, a benne található allil-propil-diszszulfid egyensúlyba hozza a vércukorszintet, így szabályozza az étvágyat is. A hagyma továbbá nagyon jó krómforrás, minek révén csökkenti a vér glukózszintjét, a teljes koleszterin- és trigliceridszintet, közben pedig növeli a jó koleszterinét.

A hagymában lévő szulfidok jótékonyan hatnak a vérzsír és koleszterin értékére, így jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Emésztésjavító és salaktalanító hatása révén a hagyma heti egy-kétszeri fogyasztása is jelentősen mérsékli a vastagbélrák kialakulásának rizikóját. Fogyaszthatod nyersen is, például salátákba vagy szendvicsekbe téve, ha viszont nem szereted intenzív ízét, elkészítheted krémleves formájában is.

20 extra hatékony zsírégető zöldség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tonhal

A tonhal kiváló proteinforrás, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezetben a súlyvesztés izomvesztés nélkül következzen be, és a zsírégetés valóban hatékony legyen. Mindemellett nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, például szelént, magnéziumot, káliumot, melyek mindegyike szükséges a megfelelő anyagcsere-működéshez, valamint vitaminokban - B3, B6, B1 - és omega-3 esszenciális zsírsavakban is gazdag.

Ha hetente legalább kétszer fogyasztasz tonhalat, nemcsak karcsúságodról, az edzés hatékonyságáról, jó emésztésedről és anyagcserédről gondoskodhatsz, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is megelőzheted, ugyanis az esszenciális zsírsavak szabályozzák a szívritmust, ezzel segítenek megakadályozni az érfalon képződő lerakódásokat, továbbá növelik a jó koleszterinek szintjét, és csökkentik a gyulladások kialakulásának gyakoriságát is. Az aritmiás szívprobléma következményeként előforduló hirtelen halál kockázatát is mérsékelheted a tonhal rendszeres fogyasztásával.

A tonhal mindemellett szelént is tartalmaz, mely fontos antioxidáns, és elengedhetetlen a jó májműködéshez: a máj a méregtelenítés szerve, mely kiszűri a veszélyes anyagokat szervezetedből. A halfogyasztóknál továbbá azt is megfigyelték, hogy körükben kevesebb a petefészek- és a hasnyálmirigyrák, illetve más emésztőszervi daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága, és ugyanez igaz a depresszióra, az Alzheimer-kórra, az időskori szellemi hanyatlásra és a szemkárosodásokra is. Ha egészségedért is szeretnél tenni amellett, hogy a rendkívül egészséges táplálék segítségével a súlyvesztést is biztosítod, fogyaszd minél többször.

Kelkáposzta

A kelkáposzta Savoy környékéről származik, ezért is nevezik az angolszász területeken savoy cabbage-nek. Az értékes, ugyanakkor könnyen beszerezhető zöldséget szinte egész évben felhasználhatod, de ősszel, télen jön el igazi szezonja, ugyanis jól tárolható. A népi gyógyászatban már igen régóta használják jótékony hatásait, és az sem véletlen, hogy számos olyan fogyókúra látott napvilágot, mely karcsúsító tulajdonságaira épít.

A kelkáposzta igen gazdag ásványi sókban, vitaminokban - C-, E- és többféle B-vitamin - és vasban, magas rost- és kis energiatartalma miatt pedig fogyókúrázók és cukorbetegek is nyugodtan étlapjukon tarthatják. Anyagcsere-javító, csont- és izomépítő kalciumban is gazdag, ezért ajánlott gyakori fogyasztása a fejlődésben lévő gyerekek és a csontritkulásban szenvedők számára.

Jó antioxidáns, véd a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, emellett olyan kénszármazékokat tartalmaz, melyek amellett, hogy segítik az emésztést, akadályozzák a Helicobacter pilori fejlődését, mely a gyomor nyálkahártyájának elváltozásaiért és a gyomorfekély kialakulásáért felelős. A kelkáposzta mindemellett káliumot is tartalmaz, így természetes vízhajtó szerként is funkcionál. Teheted salátába, de készíthetsz belőle frankfurti levest, kelkáposzta-főzeléket, illetve rakott ételeket is.

Cikkünk a Fitway Magazin segítségével készült.

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük