kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Diéta és fitnesz   /  

Balkán-diéta

Balkán-diéta
A világ leghatékonyabb diétái

Rengeteg paradicsom, paprika, juhsajt és balkáni specialitás! Ez jellemzi a nem csak finom, de egészséges Balkán-diétát! Sopszka rajongó vagy? Ez a te diétád!

Szerző: Turi Niki
Forrás: Femina.hu
Mennyi ideig tartható?3 nap
Mennyit tudok leadni?2 kilót
Mennyit ehetek naponta?lásd: mintaétrend

Mit érhetsz el ezzel a diétával?

  • Súlycsökkenést
  • Izomzatod megerősödését
  • Májad regenerálódását
  • Szervezeted méregtelenítését

A balkán-diétáról...

A balkán konyhát a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges használata jellemzi. Ez igazán szerencsés, mivel nem csak fogyni tudsz evvel a diétával, hanem még vitaminhoz is juttatod szervezeted. A balkáni saláták királya a sopszka saláta, ezt az év folyamán bármikor eheted vacsorára, ha túl sokat ettél napközben. A diéta nem okoz hiányállapotot és a hőségben éppen elegendő mennyiséget viszel be a táplálékból. Fontos, hogy minden nap igyál minimum 2 liter szénsavmentes ásványvizet! Nem csak az egészséged védelmében, hanem emésztésed meggyorsítása érdekében is fontos! Mivel a balkánon "lazább" borokat fogyasztanak, így egy-két pohár itt is a terítékre kerül!

Érdekesség: a sopszka salátát egy lusta, bolgár asszony találta fel, véletlenül. Akkor ért oda egy szakácsversenyre, amikor a zsűri már értékelni kezdte a versenyt. Mivel nem volt túl sok ideje, az asszony gyorsan összevagdosta a paradicsomot, az uborkát, paprikát, hagymát és petrezselymet, összekeverte sóval, étolajjal, de díszítésnek csak annyit tudott felmutatni, hogy fehér sajtot reszelt a keverék tetejére, egy levél petrezselyemmel és egy szem olívabogyóval tette látványossá. Megnyerte az első díjat!
Forrás: Macline.hu

Hogyan kövesd?

  • Kerüld a szénhidrátban gazdag ételeket.
  • Csak friss zöldségeket egyél.
  • Nem kell nélkülöznöd az ízeket, bátran fűszerezhetsz.

Mintaétrend

Első nap

Reggeli

  • 1 csésze tea édesítőszerrel
  • 1 szelet fokhagymás pirítós

Tízórai

  • 1 alma vagy sárgarépa

Ebéd

  • sopszka saláta

Uzsonna

  • 2 sárgarépa

Vacsora

  • 2 szelet Graham-kenyér juhsajttal, paradicsommal
  • 1 pohár száraz, vörös bor

Második nap

Reggeli

  • 1 csésze tea édesítőszerrel

Tízórai

  • 2 karalábé

Ebéd

  • 35 dkg párolt zöldség (cukkíni, padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma)

Uzsonna

  • 1 sárgarépa/karalábé

Vacsora

  • 1 csésze tea édesítőszerrel
  • hideg joghurtleves
  • 1 pohár száraz, fehér bor

Harmadik nap

Reggeli

  • 1 csésze tea édesítőszerrel

Tízórai

  • 2 db paradicsom

Ebéd

  • 2 szelet Graham-kenyér ajvárral

Uzsonna

  • 2 db paprika

Vacsora

  • sült paprikasaláta (1 adag) 1 szelet Graham-kenyérrel
  • 1 pohár száraz, vörös bor

Recept ötletek

Sopszka saláta (4 főre)
Hozzávalók:
20 dkg kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sós juhsajt, 4 evőkanálnyi olívaolaj, 2 evőkanálnyi borecet, petrezselyem, só, bors.
Elkészítése:
A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a negyedekre vágott hagymát szeleteld, majd keverd össze az apróra vágott fokhagymával és petrezselyemmel. Locsold meg az olajból, borecetből, sóból, borsból kikevert öntettel, majd az egészet hűtsd le. Tálalás előtt morzsold a tetejére a juhsajtot.

Hideg joghurtleves (4 főre)
Hozzávalók:
2 gerezd fokhagyma, 1 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, 1 csésze zsírszegény joghurt, kevés tej, só, 2 evőkanál olaj, 1 nyers uborka, apróra vágott kapor.
Elkészítése:
A fokhagymát a sóval együtt nyomkodd szét. A kenyeret áztasd be egy kis tejbe, majd (anélkül, hogy kinyomkodnád) öntsd rá a jughurtot, az olajat, keverd simára. Hámozd meg az uborkát, gyaluld meg, sózd be, hagyd fél óra hosszat állni. Nyomkodd ki és tedd a levesbe. Szükség esetén egy kis vízzel higíthatod a levest. Hűtőszekrényben alaposan hűtsd be, majd finomra vágott kaporral meghintve tálald.

Ajvár (4 főre)
Hozzávalók:
1 db közepes padlizsán, 3 db paradicsompaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, só, bors, olaj.
Elkészítése:
A padlizsánt és a paradicsompaprikákat süsd puhára. Hámozd meg őket, és húsukat keverd el a lereszelt vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal és citromlével. Kevés olajon forrald össze az egészet, majd hűtsd le!

Sült paprika saláta (4 főre)
Hozzávalók:
8 db sárga és piros húsú paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 4 evőkanál olívaolaj, 1 chilipaprika.
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt, béleld ki a sütőtepsit alufóliával, mosd meg a paprikákat és rakd a sütőbe. Süsd 30 percig, félidőben forgasd meg őket. Vedd ki és takard le alufóliával, hogy benn maradjon a gőz. Pihentesd negyed órát, majd húzd le a paprikák héját. Húsukat vágd be hosszában, csumájukat, ereiket-magjaikat óvatosan távolítsd el. Szűrd tálkába az öntethez a paprikák sütés-tisztítás közben keletkezett levét, keverd el benne a borecetet, 1/4 kávéskanál sót, adj hozzá 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, végül apránként az olajat. Lapos, jól záródó műanyag dobozba rakj le egy sor paprikát, locsold meg egy kevés öntettel, aztán ismét paprika és öntet következik, amíg a hozzávalók elfogynak. A dobozt gondosan fedd le, és tedd hűtőbe. Tálalás előtt fél órával vedd ki a paprikasalátát a hűtőszekrényből, hogy a kissé dermedt olaj felengedjen.

Ezek a leggyakoribb hibák az edzőteremben – A személyi edző szerint

Nem csak a gépekkel, hanem a saját testsúllyal végzett gyakorlatokat is pontosan kell végezned a cél érdekében.

Még nincs hozzászólás

Béltisztító turmix recept

Kipucolja a salakanyagokat, és a zsírégetést is beindítja ez turmix.
Diéta és fitnesz
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.