kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Diéta és fitnesz   /  

Óvd a szíved!

Óvd a szíved!
Szívvédő-diéta

A modern táplálkozás, a sok felesleges zsír és cukor a szív elzsírosodásához vezethet. Figyelj oda, hogy mivel táplálod a szíved!

Szerző: Dr. Horváth Orsolya
Szívinfarktus, magas vérnyomás, érelmeszesedés, agyvérzés. Mindnyájan rettegünk ezektől a betegségektől, és nem is alaptalanul! Szerencsére azonban van segítség!
A következőkből megtudhatod, hogyan előzheted meg ezeket a betegségeket úgy, hogy közben a konyhai élvezetekről sem kell lemondanod. A mediterrán országokban 2-3-szor ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint például Hollandiában, az USA-ban vagy egyes ázsiai országokban.

Ennek okát kutatva, komoly nemzetközi tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrend önmagában is képes ezeknek a betegségeknek a kockázatát felére-harmadára csökkenteni. És most tekintsük át, miből is áll a sokat emlegetett mediterrán étrend!

Kenyér, rizs, tészta

A manapság oly divatos szénhidrátmegvonáson alapuló diéták szó szerint halálos véteknek számítanak a szívbetegek számára. A kiegyensúlyozott étrendben a szénhidrátok az összes enegiabevitel 50-60%-át teszik ki, de fontos, hogy ebből a hozzáadott cukor ne haladja meg a 10%-ot. Ez azt jelenti, hogy fogyassz naponta teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, durumbúzából készült tésztát és hántolatlan barnarizst!

Fontos! Kerüld viszont a finomított kristály- és porcukrot és az édességeket, a csokoládékat! Élelmi rostokból naponta 30-40 g-ot fogyassz, mivel egészséged szempontjából hasznosak! Egyrészt csökkentik a koleszterinszintet, másrészt elegendő folyadékbevitel mellett a rostok megszívják magukat vízzel, és telítettségérzést okozva csökkentik az étvágyat.

Csökkentett zsírtartalom

A telített zsírsavak közül legnagyobb mértékben a tejben lévő mirisztinsav és a laurinsav emeli a szérumkoleszterin-szintet, ezért fontos, hogy csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket fogyassz!

Zöldség, gyümölcs

Gondoltad volna, hogy míg nálunk az egy főre eső évi zöldségfogyasztás 80-90 kg, addig Dél-Európában ez 200 kg? Az is jelentős különbség, hogy a tengeri népek a zöldségek nagy részét nyersen, salátákban vagy enyhén párolva fogyasztják, így azok vitamintartalma megmarad. Ehhez képest mi, magyarok sokszor agyonfőzve-sütve jutunk ezekhez az eledelekhez. A déli országokban sokkal több friss gyümölcsöt fogyasztanak, mint befőttet. A friss gyümölcsök élettani értéke szintén lényegesen magasabb, mint a feldolgozottaké.

Hal

Számos tanulmány bizonyította már, hogy a hetente kétszer halat fogyasztók között fele annyi infarktus fordul elő, mint az ellentáborban. Ezt azzal magyarázzák, hogy a tengeri halak olajában található többszörösen telítetlen zsírsavak csökkentik bizonyos koleszterinfajta mennyiségét a vérben. Ezen olajok fogyasztása azonban a szokásos étrend mellett kiegészítőként nem elég hatékony, ezért elsősorban abba beépítve, azaz a rendszeres halfogyasztással érhetünk el jó eredményt.

Durum

Az olasz és a spanyol tészták alapanyaga általában durumbúza. Ennek rosttartalma jóval magasabb, mint a hagyományos búzáé, ráadásul ezek a tészták nem tartalmaznak tojást, ami közismerten koleszterinbomba.

Olívaolaj

Az is bizonyított tény, hogy az olívaolaj többszörösen telítetlen zsírsavtartalma miatt segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A zsírokat és az olajokat kémiai szerkezetük alapján két nagy csoportra osztjuk: a telített és a telítetlen zsírsavakra.

A telített zsírsavak feladata elsősorban az energiatermelés. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak egy részét ugyan felhasználjuk energiatermelésre, de ezek már inkább a sejtek építésében játszanak szerepet. A többszörösen telítetlen zsírsavak táplálkozás-élettani jelentősége pedig az, hogy belőlük fontos hormonszerű vegyületek képződnek. A legtöbb telített zsírsav állati eredetű táplálékokban található, rejtett zsír formájában.

Rejtett zsír elsősorban a sertés-, a marhahúsokban és a lefölözetlen tejtermékekben található. A telítetlen zsírsavak elsősorban a növényi olajokban és a tengeri halakban találhatóak, és jótékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Vigyázat! A túlzott zsírbevitel nem csak a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosít, de többféle daganatos betegség – mell, vastagbél – előidézője is lehet.

Vörösbor

Pár évvel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy naponta 2-3 dl vörösbor elfogyasztása kimutathatóan csökkenti az érelmeszesedés előfordulását. Ezt elsősorban a vörösbor színanyagaként jelen lévő flavonoidoknak tulajdonítják, ugyanakkor egyelőre még nem ismert módon e hatáshoz szükség van a bor viszonylag alacsony alkoholtartalmára is. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy a déli országok alacsony szív- és érrendszeri megbetegedési statisztikája nemcsak a táplálkozási szokások eredménye, hanem a komplex életmódé is, amely magában foglalja családcentrikus világképüket, napi sziesztájukat és nem utolsósorban a rendszeres mozgást.

Még nincs hozzászólás

Zsírmáj

Belegondoltál, hogyan hat tested egyik legfontosabb szervére az elhízás? Segítünk belegondolni.
Diéta és fitnesz
Tisztítókúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.