Miért van ennyi kövér ember a világon?

Íme, egy pofonegyszerű magyarázat

A korlátlan élelmiszerfogyasztás és a nassolás felel a túlsúlyért.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy van-e étel, valaha elsősorban társadalmi és gazdasági kérdés volt. Régebben felvetődhetett, hogy fel kell-e készülni az éhezésre, illetve lesz-e elegendő pénz ennivalóra.

Mára, főként a nyugati társadalmakban, megváltozott a helyzet. Manapság legfeljebb azt kérdezed, hogy be tudsz-e vásárolni valahol a közelben.

Miért nő egyre a túlsúlyos emberek száma?

A ma emberének étellel való találkozásai intenzívek és gyakoriak. A közelben szinte mindig található élelmiszerüzlet, és az éttermek száma is jelentősen megnőtt a nyolcvanas-kilencvenes évek óta - ami egybeesik az elhízottság növekvő arányával.

Bárhol, bármikor

A különlegesen ízletes ételek napjainkban bárhol, bármikor, éjjel-nappal elérhetők. Nem sok olyan közösség van, amely ne férne hozzá a nap 24 órájában egy-egy étteremhez vagy üzlethez. A mai világ és életforma lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag állandóan ehess. És sokan valóban így is tesznek.

- Az élelem elérhetősége és a fogyasztás lehetősége teljesen általános, és ez rendkívül erőteljes késztetést jelent az energiabevitel szempontjából mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél - magyarázza a Coloradói Egyetem munkatársa, Susan Johnson.

Képeken 6 apróság, ami 5 kiló túlsúlyt jelent

Nézegess képeket!

Elolvasom

Kondicionált hiperevés

Az étkezési struktúra felbomlása, az, hogy egyre inkább elmosódik a különbség a főétkezések és a nassolás között, ugyancsak elősegíti a növekvő fogyasztást és végső soron a kondicionált hiperevést. Egyfajta ördögi kör alakul ki, a kondicionált hiperevés az étkezési struktúra további lebontására sarkall, mivel a kontrollvesztett evők minden alkalmat megragadnak, hogy ehessenek. A kondicionált hiperevésről, illetve annak lelki okairól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Állandó nassolás

Az ötvenes években az emberek még betartották a főétkezések rendjét - idézte föl Meredith Luce, egy orlandói magánrendelő dietetikusa.

- Együtt reggelizett, ebédelt, vacsorázott a család. A nassolás a növésben levő gyerekek privilégiuma volt, hogy fejlődő testüket egy kis extra táplálékkal segítsék. A felnőttek nem nassoltak.

Ma viszont a mindennapok szerves részévé vált a nassolás. Sőt, ami még ennél is rosszabb: az emberek a főétkezéseiknél általában nem kompenzálják a nassolást, különösen, ha ezek az extra evési alkalmak esetlegesek. Az emberek nem esznek kevesebbet reggelire, ebédre vagy vacsorára pusztán azért, mert napközben nassoltak.

Cikkünk David A. Kessler Muszáj annyit enni című könyve alapján készült.

Miért válik az evés sokszor szenvedéllyé? Vannak-e az ételben olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását? David A. Kessler beszédes és olykor döbbenetes példákkal mutatja be, hogy a modern élelmiszeripar úgynevezett hiperízletes ételei miképpen alakítják át az agy biokémiai folyamatait úgy, hogy kimondottan vágyj a zsíros, cukros és sós ételekre, noha ezek fogyasztása elhízáshoz és különféle anyagcsere-betegségekhez vezet. A szerző megszívlelendő tanácsai segítenek abban, hogy egészséged érdekében újra átvehesd az irányítást evési szokásaid felett.

Kiadja: Park Kiadó.
Kedvezményes ára: 2800 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük