Zsírégető, salaktalanító, vízhajtó

Mi az?

Szeretnél fogyni, méregteleníteni, esetleg villámgyorsan megszabadulni a felesleges víztől? Segítünk, hogy könnyebb legyen.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A következő táplálékok nem tartoznak a tiltólistás ételek közé, sőt, képesek lényeges mértékben felgyorsítani a fogyást. Fogyaszd őket bátran!

Csirkehús

A mozgásszegény életmód és a túlsúly népbetegséggé válása miatt egyre nagyobb szerep jut napjainkban a zsírszegény, ám minőségi fehérjében gazdag energiaforrásoknak, így a csirkehúsnak is. A csirkehús könnyen emészthető, nem fekszi meg a gyomrot, és kalóriában sem olyan gazdag - tíz deka csirkemell körülbelül 102 kilokalóriát tartalmaz -, mint például a vörös húsok.

Káliumban, magnéziumban és vasban is gazdag, emellett cinktartalma is jelentős, a vitaminok közül pedig a B-vitaminok találhatóak meg benne említésre méltó mennyiségben. A csirkehúsban található értékes fehérjék hozzájárulnak az izmok építéséhez, ezáltal fokozzák az anyagcsere-folyamatokat és a zsírégetést is.

Ezen húsféle fogyasztása mindemellett különösen ajánlott nők számára, ugyanis a benne található B12-vitamin és az ásványi anyagok segítenek a vérképzésben, illetve a vérszegénység elkerülésében. A B6-vitamin továbbá a fogamzásgátlót szedő nők számára is igen fontos, mivel az ilyen jellegű hormonális készítmények megnövelik a szervezet ez irányú szükségletét. A B-vitaminok az idegrendszert is támogatják, így - a cinkkel karöltve - a kiegyensúlyozott lelkiállapotot elérését és a fogyókúrával járó stressz leküzdését is elősegítik.

Mire figyelj?

A legjobb, ha csirkemellet fogyasztasz, ugyanis ez jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanolyan mennyiségben a csirkecomb. A húst mindig fogyaszd a bőre nélkül. Hogy elkerüld a szalmonellafertőzést, a mélyhűtött csirkehúst szűrőkanálban olvaszd ki, a levet pedig öntsd le róla. A többi élelmiszertől elkülönítve készítsd el. Ha emésztésedet szeretnéd rendbe tenni, fogyaszd a belőle készített levest.

Ezek nélkül nem indul be a fogyás! 15 nélkülözhetetlen kellék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szőlő

A szőlő magas szőlőcukor-tartalma miatt gyorsan hasznosítható energiát ad szervezetednek, fogyasztása így ideális, ha kimerültnek érzed magad, ideges vagy a stresszhatásoktól, és gyenge a koncentrációs képességed.

Mindemellett szervezeted salaktalanításában is segít, ballasztanyagai ugyanis a bélrendszerben megduzzadnak, ezzel serkentik a bélműködést és a káros anyagok mihamarabbi távozását. A benne található oldható rostnak, a pektinnek emellett van egy további jótékony hatása is: képes magához ragadni a vérben található koleszterinmennyiséget, mely így a salakanyagokkal együtt természetes úton távozik a szervezetedből.

A szőlő vitamintartalma annyira nem jelentős, a benne található kálium mennyisége viszont annál inkább, mely a gyümölcssavakkal együtt gondoskodik szervezeted megfelelő vízháztartásáról, valamint fontos szerepet tölt be a sav-bázis egyensúly biztosításában is. Kék festékanyaga, az antocián továbbá gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segít a trombózis elkerülésében, míg a polifenolok a szabadgyököktől óvják meg sejtjeidet.

Mire figyelj?

Egy néhány napos szőlőkúra, melynek ideje alatt nagyobb mennyiségben fogyasztod a gyümölcsöt, közismerten eredményes a salakanyagok eltávolításában, mivel a szőlő serkenti a vese- és bélműködést. Mivel a szőlőt többször is permetezik, mindig alaposan mosd meg, lehetőleg langyos vízben. Ha pedig mazsolát vásárolsz, válaszd a rövidebb ideg eltartható, ám nem kénezett terméket.

Burgonya

A burgonya igen laktató, és keményítőben sem szenved hiányt, mivel azonban zsírt gyakorlatilag nem is tartalmaz, nem kell attól félni, hogy önmagában hizlal. Épp ellenkezőleg: káliumtartalma révén vízhajtó hatással rendelkezik, továbbá segíti az izmok, elsősorban a szívizom erősítését.

A kálium segítségével a veseműködést is támogatja, valamint csökkenti a húgysav értékét is, így például köszvényesek számára kiváló orvosság. A burgonya továbbá fontos szerepet játszik a bélrendszer salaktalanításában: magas ballasztanyag-tartalma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mérgező anyagok - többek között a koleszterin és a fehérje anyagcseréjének végtermékei - mielőbb elhagyják szervezetedet.

Mindemellett rostos összetevői is hozzájárulnak az emésztés és a renyhe bélműködés serkentéséhez. Kiemelkedő C-vitamin-tartalmánál fogva ellenálló-képességed megerősítésében is szerepet játszik, segíti a bőr és az íny egészségének megőrzését, valamint a sebgyógyulást - a vízben oldódó vitamin gyógyító erejét a cink is fokozza.

Mire figyelj?

A burgonya elkészítése során nem árt vigyázni, ugyanis amellett, hogy óhatatlanul tápanyagveszteséggel jár, plusz kalóriákat is hozzáadhat az amúgy egészséges ételhez. A burgonyát soha ne olajban vagy zsírban süsd ki, inkább főzd vagy párold, lehetőleg mindig héjastul. A meghámozott burgonyát pedig ne mosd meg, ne vágd apróra, ne főzd túl sokáig, és ne is tartsd túl hosszú ideig melegen.

Cikkünk Dr. Siegfried Schlett A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

lencsetal
  • zsírégető táplálék
  • fogyasztó praktikák

A leghatékonyabb zsírégető ételek 10-es listája

pottyos tal
  • fogyasztó praktikák
  • anyagcsere-javító táplálék

A 8 legjobb diétás táplálék, amitől folyamatosan pörög az anyagcsere

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

Ezt is szeretjük