A visszatartott víz legdurvább ellensége: ezzel az 1 dologgal pörgesd turbógyorsra a fogyókúrád!

Látványos eredménye lesz.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kálium a táplálkozás egy kiemelten fontos része a fogyókúra alatt is, ugyanis ez az értékes ásványi anyag nélkülözhetetlen a sejtek, szövetek és szervek működéséhez.

Káliumra szükség van a fehérjék építéséhez és a szénhidrátok lebontásához, sőt, a káliumban gazdag ételek erős vízhajtó hatással bírnak, így a napi szükséglet kielégítése nagyban meghatározza a fogyókúra sikerét. Az ásványi anyagból ahogy idősödsz, úgy lesz egyre többre szükséged, hogy megelőzd a magas vérnyomást, a csontritkulást, a vesekövet és a vízvisszatartást.

Mennyi káliumra van szükséged naponta?

A Dietary Guidelines iránymutatása szerint 14 éves kor fölött naponta 4,7 gramm, azaz 4700 milligramm kálium szükséges. Ennyi idős kor alatt ez valamivel kevesebb, míg a szoptatós édesanyák többet igényelnek.

Noha a legtöbb étel tartalmaz legalább egy kis mennyiségű káliumot, a többség mégis csak a szükséglet felét elégíti ki, így a nők általában csak 2,2-2,4 grammot visznek be, míg a férfiak 2,8-3,3-at.

A fogyókúra során nagyon erősen ajánlott, hogy számos pozitív, a testsúlyra gyakorolt hatása miatt teljesítsd a szervezeted napi káliumigényét, melyet az úgy hálál majd meg, hogy megszabadul a visszatartott víztől.

Noha a többség kevés káliumot fogyaszt, a hypokalemia, a káliumhiány viszonylag ritkán, erőteljes hányás, hasmenés vagy durva vízhajtó gyógyszerek hatására lép csak fel.

Így vidd be a káliumot a diéta alatt

A kálium rengeteg ételben előfordul, így ki sem tudod kerülni, ám nem árt, ha naponta legalább egyszer kifejezetten káliumban dús ételt fogyasztasz. Az ásványi anyag jelen van mindenféle húsban, ám ennél gazdagabb forrásai a halak, melyek közül legalább hetente egyszer érdemes lazacot, szardíniát, lepényhalat vagy tőkehalat beiktatni a menüdbe.

A tej és a tejtermékek jó káliumforrásnak számítanak, akárcsak a szójából készült dolgok és az olajos magvak. Kiemelkedő mennyiséget tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök. 100 grammban például a brokkoli 316, a bab 1393, a borsó 244, a paradicsom 237, az édesburgonya 337, a sütőtök 340, a sárgadinnye 267, a banán 358, a barack 259 és a kivi 312 milligrammot tartalmaz.

Éppen ezért ajánlott, hogy a magas káliumtartalmú gyümölcsökből és zöldségekből naponta legalább 80 dekát fogyassz, míg a fennmaradó szükségletet húsfélékkel és tejtermékekkel egészítsd ki.

Minél többet eszel belőle, annál többet fogysz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Milyen hatásra számíthatsz?

A kálium eredményesen képes megszüntetni a túlzott sófogyasztás okozta vízvisszatartást a szervezetedben - és ezáltal az ödéma kockázatát is csökkenti. Ennek a folyadéknak a mennyisége azonban a testsúly függvényben nagyon erősen változhat. Amennyiben nagyobb túlsúllyal - 15 kiló felett - küzdesz, akkor akár több kilót is jelenthet, ha kihasználod a kálium vízhajtó hatását, így megduplázhatod a fogyókúra során elért eredményeként. A hatást már néhány nap után tapasztalhatod.

Fontos, hogy az így lehajtott víz gyorsan visszatérhet, ha elfeledkezel a szinten tartásról, amihez naponta minimum az ajánlott mennyiség 80%-át be kell vinned, ám érdemes törekedni arra, hogy folyamatosan elegendő mennyiséget fogyassz, így a vizesedés nehezen tér vissza.

Ezt is szeretjük