3 extra hatékony étel, amivel megszüntetheted az úszógumit

Vannak speciális ételek, melyek amellett, hogy javítják az emésztést, csökkentik a hasi elhízás mértékét is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyes táplálékok nemcsak egészségesek és vitaminban, antioxidánsokban gazdagok, de képesek arra is, hogy emésztésserkentő, puffadásgátló, vízhajtó és egyéb, speciális hatásaik révén a has tájékán megjelenő zsírpárnákra mérjenek döntő csapást. Íme, a három leghatékonyabb.

A leghatásosabb anyagcsere-gyorsítók

Nézegess képeket!

Elolvasom

Articsóka

Az articsóka az egyik legkorábban megismert gyógynövény: a görögök és a rómaiak már a Krisztus előtti negyedik században is használták emésztési zavaraik gyógyítására, a 16. században pedig májbetegségek kezelésére alkalmazták. A 20. századtól kezdve pedig nem csak gyógyhatása, hanem kitűnő íze miatt is népszerűvé vált.

Klinikai kísérletekkel bizonyították be, hogy az articsóka fogyasztása nagyszerű gyógymód lehet a krónikus emésztési problémák kezelésére, a gyomorbetegségek és a felfúvódás megszüntetésére, valamint az érzékeny gyomor és bél gyógyítására. Hasznos a máj és az epehólyag védelme szempontjából, emellett csökkenti szervezetedben a vérzsírszintet, ugyanis segíti az epeáramlást és az epe zsírlebontó képességét, vele együtt pedig védi a bélnyálkahártyát is.

Az epe stimuláló hatással van a bélmozgásra is, ezzel segítve a jobb emésztést. Emellett az epe továbbszállítja a májból a táplálékkal, vízzel, belélegzett levegővel bevitt toxikus anyagokat, így fontos szerepet játszik a test méregtelenítésében is. Az articsóka fogyasztása továbbá biztonságos, egyben természetes módja a magas vérkoleszterin kezelésének, ugyanakkor serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, csökkenti a vérnyomást, továbbá a cukorbetegség kezelése során is ajánlott.

Rostanyagainak köszönhető salaktalanító, mindemellett vízhajtó hatása révén segít leküzdeni a hasi puffadást, valamint javítja az anyagcsere-működést is.

Joghurt

Amellett, hogy a jó minőségű, élőflórát tartalmazó joghurt megerősíti immunrendszeredet, és emésztésed működését is helyreállítja, a dietetikusok az elhízás - különösen a hasi súlyfelesleg - csökkentésére is előszeretettel ajánlják. A rendszeres joghurtfogyasztás ugyanis fehérjét és kalciumot juttat nagyobb mennyiségben a testbe, mely csökkenti az elhízás kialakulásának kockázatát, emellett serkenti az anyagcserét és a zsírégetést, így a már kialakult probléma orvoslása során is hatásos.

A kutatások azt állítják, hogy napi kétszeri joghurtfogyasztás képes akár 70%-kal csökkenteni az elhízás veszélyét. Ezt bizonyítja az a kísérlet, melynek során három hónapig vizsgáltak elhízott férfiakat és nőket. 16-an közülük csökkentett kalóriatartalmú diétát tartottak, ami napi háromszori joghurtadagot tartalmazott.

A másik csoportban a 16 elhízott ugyanazt a csökkentett napi kalóriamennyiséget kapta, de nem tartalmazott az étrend joghurtot, és a kalcium mennyisége is alacsony volt.

Az első csoportba tartozók 61%-kal több zsírt adtak le, és 81%-kal több alhasi zsírtól szabadultak meg, mint a másik csoportba tartozók. A joghurtdiétát követők mindemellett nem veszítettek izomszövetükből sem, ugyanis a kalcium csökkenti a zsírsejtek raktározó képességét, így azok több zsírt égetnek el, mint amennyi a májban termelődik.

Extra szűz olívaolaj

A mediterrán konyha egyik legkiválóbb alkotóeleme a benne található esszenciális omega-3 zsírsavaknak köszönhetően képes csökkenteni a szívbetegségek, a rák és a depresszió kialakulásának kockázatát, emellett azonban a testsúly normalizálásában is segít.

Az, hogy mit eszel, befolyásolja azt is, hol rakódik le a felesleg testeden. A hason található zsírpárna az inzulinérzékenységgel áll összefüggésben, ami súlygyarapodást eredményez, és növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. Kutatók összehasonlították a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők hasát, és azt tapasztalták, hogy legjobban a magas szénhidrátot tartalmazó étrend követése során nő az alhasi zsírréteg.

Megoldásként a legjobbnak az olívaolajban gazdag táplálkozást tartják, ez ugyanis megakadályozza az anyagcsere zavartalanságát biztosító egyik fontos hormon termelésének csökkenését.

Ezt a hormont a zsírsejtek állítják elő, illetve raktározzák. Feladata, hogy szabályozza a cukor- és zsíranyagcserét, növelje az inzulinérzékenységet, valamint érvényesítse gyulladáscsökkentő hatását az erek falán található sejtek esetében. Ennek a hormonnak a vérben mért alacsony szintje az elhízottak egyik jellemző tünete. A mennyiségre vonatkozó kutatások eredményeként a táplálkozástudományi szakértők az egyes étkezésekkel maximum egy és fél evőkanál olívaolaj bevitelét javasolják.

Cikkünk elkészítésében a Fitway Magazin segített.

OLVASD EL EZT IS!

csira no
  • gyógynövény
  • zsírégető táplálék

A jövő zsírégető csodaszere

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük