kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Diéta és fitnesz   /  

Glikémiás index fogalma

Mi az a glikémiás index? Tudnod kell, ha fogyni akarsz!

A táplálékok glikémiás indexe a szénhidrátok felszívódásának sebességét mutatja meg.

Szerző: Kerekes Flóra
Forrás: Femina.hu
2012.09.18.

A dietetikusok, cukorbetegek és fogyni vágyók körében nem ismeretlen kifejezés a glikémiás index. A legtöbben annyit tudnak róla, hogy ha alacsony, az súlyvesztés szempontjából előnyös, ha magas, az nem szerencsés.

Cikkünk segítségével kicsit közelebb kerülhetsz a glikémiás index fogalmának megértéséhez.

Mi az a glikémiás index?

A glikémiás index elméletét dr. David J. Jenkins és kollégái a nyolcvanas években dolgozták ki a Torontói Egyetemen. Eredetileg a cukorbetegek étrendjével összefüggésben kezdtek foglalkozni vele, ám később kiderült, hogy a fogyókúrázók szempontjából sem közömbös a glikémiás index.

Egy szám nulla és száz között

Az élelmiszerek emésztése során a szervezet a szénhidrátokat glükózra, más néven szőlőcukorra bontja. Ezt a vér a sejtekbe szállítja, hogy az izmok energiát nyerhessenek belőle, és a máj pedig képes eltárolni őket.

A glikémiás index egy számérték 0 és 100 között, amely a táplálékokat sorolja be az alapján, hogy milyen hatással vannak a vércukorszintre.

Gyors és lassú felszívódás

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben - függetlenül attól, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz.

Minél alacsonyabb egy táplálék glikémiás indexe, annál kevesebb glükózt juttat a szervezetbe az emésztés során, illetve annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Az alacsony glikémiás indexű táplálékokból a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, így hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak, és kevésbé hizlalnak.

Betöltés...

Magas rosttartalmú táplálékok előnyben

A glikémiás index és a rosttartalom szorosan összefügg: minél magasabb az adott táplálék rosttartalma, annál alacsonyabb a glikémiás indexe. A hüvelyesek és a teljes kiőrlésű kenyerek például jóval kevésbé emelik meg a vércukorszintet, mint a csokoládé vagy a fehér kenyér.

A rostok szerepe a fogyásban

Kattints az alábbi videóra, ha érdekel, mit mond a dietetikus a rostok fogyókúrában betöltött szerepéről.

A rostok szerepe a fogyásban

Meg akarsz szabadulni a plusz kilóktól? Akkor figyelj a rostokra, hiszen ezek segíthetnek a megfelelő testsúly elérésében. Íme, azok az ételek, melyek a legtöbb jótékony rostot tartalmazzák.

Dátum: 2010. május 5.
Készítette: Femina.hu

Alacsony glikémiás indexű táplálékok

Annak érdekében, hogy a fogyókúrád minél sikeresebb legyen, érdemes szem előtt tartanod a táplálékok glikémiás indexét. Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak az alacsony - 40 alatti - glikémiás indexű élelmiszerek. Ilyenek - a már említett - hüvelyesek, paradicsom, retek, alma, körte, narancs, grépfrút. Ugyancsak ebbe a kategóriába tartoznak a teljes kiőrlésű kenyerek vagy a zsírszegény tej.

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.