Így fogyhatsz a legegyszerűbben!

Évezredes karcsúsító csodaszer

A fogyókúra első lépéseként a kiváló emésztésről kell gondoskodnod.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A joghurt, a kefir, a kumisz és a túrófélék, összefoglaló nevükön a savanyított tejtermékek olyan fehérjében és tápanyagokban gazdag táplálékok, melyek amellett, hogy különleges, frissítő ízükkel változatosabbá tehetik a fogyókúrát, jótékonyan hatnak emésztésedre és immunrendszeredre is.

Ideális választást jelentenek, ha minőségi fehérjék fogyasztásával szeretnéd élénkíteni anyagcserédet, vele együtt pedig a zsírégetést, vagy tested salaktalanításáról és a krónikus betegségek megelőzéséről akarsz gondoskodni. A savanyított tejtermékeket ráadásul akkor is fogyaszthatod, ha szervezeted nehezebben dolgozza fel a tejet, tejsavtartalmuknak köszönhetően ugyanis a tejnél jóval könnyebben emészthetők.

Fogyaszd a következő természetes csodaszereket mindennap - önmagukban vagy akár gyümölccsel ízesítve -, és amellett, hogy kiegyensúlyozottabbá és egészségesebbé teheted étrendedet, a plusz kilóktól is gyorsabban szabadulhatsz meg.

Savanyított tejtermékek

A savanyított tejtermékek alapanyaga a tej, mely a kórokozó baktériumok elpusztítása és a termék eltarthatóságának meghosszabbítása érdekében pasztőrözve, majd folyamatosan hűtve kerül felhasználásra. A különféle termékek tejsavbaktériumok hozzáadásával készülnek. Ezek a mikroorganizmusok a tejcukrot tejsavvá alakítják, melyet a szervezet könnyen hasznosít, és felhasznál az emésztési folyamatok során.

A joghurt, a kefir, a kumisz vagy a túrófélék mindennapos fogyasztása a táplálkozástudomány szakemberei szerint is része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, köszönhetően többek között a bennük található fehérjéknek, az emésztésserkentő hatásnak, nem utolsósorban pedig az értékes baktériumoknak.

A legfinomabb zsírégető gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Utóbbiak probiotikus hatása a belekben található baktériumflóra egyensúlyát is helyreállítja, mely az antibiotikumok, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, az egyoldalú táplálkozás vagy a stresszhatások következtében komoly károkat szenvedhet, gátolva ezzel az emésztés hatékonyságát, illetve az immunrendszer védekezőképességét.

Joghurt

A kiváló minőségű pasztőrözött tejből készült joghurt jótékony hatásait már a 16. századi írások is igazolták - ekkor történt ugyanis, hogy a török szultán orvosa a joghurt titkos receptjével és egy kisebb birkanyájjal lépett I. Ferenc francia király udvarába azzal a céllal, hogy az uralkodó emésztési problémáit kezelje.

Később tudományosan is bizonyították, hogy a joghurt amellett, hogy a tejnél könnyebben emészthető, olyan baktériumokat tartalmaz, melyek az egészség megőrzése szempontjából lényegesek lehetnek.

Az értékes probiotikumok mellett a joghurtban B2-vitamin és biotin található - ezek nagy mennyisége is a jótékony baktériumok munkájának köszönhető -, melyek az egészséges anyagcsere mellett a kiegyensúlyozott idegrendszerhez is hozzájárulnak. Ha a joghurtot friss gyümölcsökkel ízesíted, még kellemesebbé, egészségesebbé és változatosabbá teheted étrended.

Kefir

Az egészséges és tápláló kefir szintén jó minőségű pasztőrözött tejből készül, melyhez tejsavtermelő baktériumokat és kefirgombát használnak fel. Míg a hagyományosan előállított kefir némi etilalkoholt is tartalmaz, addig az üzletek polcain lévő termékek alkoholtartalma elenyésző. A kefir létrehozása során az anyagcsere-javító B1-, B2- és B6-vitaminok, valamint a pantoténsav - B5-vitamin - mennyisége sokkal magasabb lesz, mint a kiindulási alapanyagként szolgáló tej esetében, így, ha megéhezel, a kefir ízletes, egészséges, laktató és vitamindús választást jelent.

Kumisz

Oroszországban, Törökországban és Mongóliában ma is előszeretettel fogyasztják az erjesztett kanca- vagy tevetejből előállított kumiszt, azonban hazánkban kevesen ismerik annak savanykás ízét és hűsítő, kissé bódító jellegét. Mivel a kumisznak antibiotikus jellegéből adódóan ezekben az országokban különleges gyógyító hatást tulajdonítanak, egyes betegségek kezeléséhez kiegészítő eszközként is használják. Bár sokan nem kedvelik az ízét, enyhe alkoholtartalmánál fogva pedig nem szabad nagyobb mennyiségben fogyasztani, az emésztésre gyakorolt jótékony hatásait még a kefirénél is nagyobbra tartják.

Fogyasztó turmixok recepttel: képeken a legjobbak!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Túrófélék

A hazánkban leginkább tehén- és juhtejből előállított túróféléket a savanyított tejtermékek és a friss sajtok körébe egyaránt sorolják, mivel bennük a tej valamennyi értékes tápanyaga megtalálható. A túrófélék kiváló fehérjeforrást jelentenek - fontos azonban, hogy zsírszegény formában fogyaszd őket -, emellett jótékonyan hatnak emésztésedre is, illetve a joghurthoz és kefirhez hasonlóan magas B-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Ha a házilag, illetve iparilag előállított tejterméket gyümölccsel vagy épp fahéjjal, mézzel édesíted, finom és egészséges desszertet kapsz.

Cikkünk Dr. Százados Imre és Dr. Százados Miklós Útikönyv a táplálékok világához című könyve alapján készült.

A könyv képzeletbeli utazásra invitál a táplálékok világába, melynek során átfogóan mutatja be a kultúránkban fogyasztott élelmiszereket. Az elismert dietetikus szakember szerzők a biológiai és élettani sajátosságok elemzése mellett olvasmányos és szórakoztató stílusban mesélnek az egyes táplálékok történetéről és kulturális vonatkozásairól. Nem emelnek ki egyetlen csodaszert sem, hiszen az egészséges étkezés a helyes arányok, harmóniák megtalálásától függ, a változatosság teszi igazán élvezetessé a táplálkozást. Ajánljuk ezt a könyvet, ha érdekel a mértéktartó és egészséges életmód, és tudni szeretnéd, mi is kerül az asztalra.

Kiadja az Athenaeum Kiadó.
A könyv ára 2490 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük