Duplázd meg a fogyást! - 3 kipróbált éhségűző módszer

Az éhség többé nem állhat a sikeres diéta útjába, ha ügyelsz a következő módszerek betartására.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az étvágy feletti uralom kulcs lehet a fogyáshoz. Minél jóllakottabbnak érzed magad egy étkezés után, annál kevesebbet eszel a következőnél, vagy annál később ülsz ismét asztalhoz, ami már rövid időn belül étrended megreformálásához és gyomorméreted egészséges mértékű szűküléséhez vezethet.

Ahhoz azonban, hogy kevesebb táplálékkal is jóllakj, ugyanakkor ellásd szervezetedet a létfontosságú tápanyagokkal, minőségi élelmiszereket kell választanod, és a legfontosabb szabályokat sem árt ismerned.

Fogyassz rostban gazdag táplálékokat!

Az egyik leghatékonyabb telítettségérzést kiváltó táplálékfajta a rost. Magas rosttartalmú étrend mellett tovább érzed magad jóllakottnak, így végső soron kevesebb kalóriát viszel be.

A rost emellett egészséges is. Növényi eredetű élelmiszerekben fordul elő, például gabonapelyhekben, hüvelyesekben, gyümölcsökben, valamint nyers és párolt zöldségekben.

A rostban kevés a kalória, mégis kitölt, ugyanis olyan, akár a szivacs, útban a gyomor felé felszívja, és magában tartja a vizet.

A magas víztartalmú ételektől hamarabb eltelsz, a vízben ugyanakkor semmi kalória nincsen, mégis növeli a táplálék tömegét a gyomorban.

Másrészről viszont, ha üres gyomorra hajtasz fel egy pohár vizet étkezés előtt, ne várj csodát, a folyadék megállás nélkül átrobog emésztőrendszereden, a gyomor nem marasztalja, hiszen nem talál benne szilárd emésztenivalót.

A rostban gazdag ételeket mindemellett hosszabban kell rágni, ami szintén jóllakottságérzetet kelt, ugyanis azáltal, hogy a habzsolást komótosabb tempóra cseréled fel, időt adsz az agynak, hogy felfogja a gyomornak az evés befejezésére irányuló hormonális jelzéseit.

Végül, de nem utolsósorban, a rostok hosszasabban tartózkodnak a gyomorban és a vékonybélben, mert nehezebb őket megemészteni. A gyümölcsök és zöldségek rostban gazdagok, és húsuk akár 90%-ban is tartalmazhat vizet, így tökéletes választást jelentenek, épp úgy, mint egy alacsony kalóriatartalmú leves.

Gondoskodj a fehérjéről!

A másik módja, hogy hosszabb időre elűzd az éhséget, a fehérjefogyasztás - a fehérjében gazdag diéták esetében sem véletlen, hogy az első hetekben igen nagymértékű fogyást eredményeznek.

2003-ban az Adelaide-i Egyetem kutatói tanulmányokat folytattak a fehérjedús étrend hatásairól. A kísérletben 57, egytől egyig hasonló korú és testalkatú ember vett részt. Az önkénteseket két csoportra osztották, és mindkét csoportot kalóriaszámláló diétára fogták. Az egyik csoport étrendjét főként fehérjék tették ki, de mindkét csoport ugyanannyi kalóriát vitt be. 12 hét múlva mindkét csoport hasonló súlyveszteséggel büszkélkedhetett, csakhogy a több fehérjét fogyasztókra sokkal kevésbé volt jellemző az éhségérzet.

A Cincinnati Egyetemen is hasonló kutatásokat folytattak 2005-ben. 19 önkéntes vállalta a viszonylag fehérjedús diétát, az ő esetükben azonban nem korlátozták az elfogyasztható kalória mennyiségét. A 12 hét alatt a kísérleti alanyok fejenként átlagosan 450 kilókalóriával ettek kevesebbet naponta, mint a fehérjedús étrend előtt, és átlagosan öt kilót fogytak.

A kutatók megmérték a vérükben jelen lévő leptin és grelin szintjét. Bámulatos módon leptinszintjük alacsony, grelinszintjük pedig magas volt. Ez általában arra engedne következtetni, hogy agyuk éhséget jelez, csakhogy az önkéntesek jóllakottságról számoltak be, a fehérje ugyanis valamilyen mechanizmus révén hatástalanította a természetes éhségjeleket.

Ezek nélkül nem indul be a fogyás! 15 nélkülözhetetlen kellék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Senki sem tudja bizonyosan, miért kelt a fehérje hatékonyabban teltségérzetet, mint a többi tápanyag, bár Cincinnatiben ugyanazok a kutatók bejelentették, hogy rátaláltak a lehetséges válaszra. A fehérjemolekulák építőelemeként szolgáló vegyületek, az aminosavak vezették őket nyomra. A fehérjék aminosavakká bomlanak az emésztés során, a kutatók pedig rájöttek, hogy az egyik aminosav, a leucin közvetlenül a hipotalamuszban fejti ki hatását, így befolyásolja az étvágyat.

Csipegess csonthéjasokat!

Számos tanulmány szerint a csonthéjasok ugyancsak távol tartják az éhséget, ami azonban csak részben tulajdonítható a fehérjehatásnak - a csonthéjasokban is sok a fehérje. Az indianai Purdue Egyetem egyik tanulmányában kimutatták, hogy azok, akik napi 50-75 gramm csonthéjast rágcsáltak el, magasabb kalóriabevitel mellett sem híztak, ellentétben azokkal, akik előbbit nem tették meg.

Egy másik, 2003-ban a kaliforniai City of Hope Nemzeti Orvosi Központban végzett tanulmány szintén rámutatott, hogy a csonthéjasok aktívan segédkeznek a fogyásban, amihez éhségcsökkentő hatásuk is hozzájárul. A tanulmányban részt vevő önkéntesek mind a szokásos jó tanácsokat kapták, hogy sikerüljön megszabadulniuk súlyfeleslegüktől.

A kísérleti alanyok felét azonban megkérték, hogy napi 25 gramm mandulával is egészítsék ki étrendjüket, minek eredményeként többet fogytak, mint a másik csoport, és kevésbé érezték magukat éhesnek.

Egyes kutatók meg vannak győződve arról, hogy a csonthéjasok gyorsítják az anyagcserét, és segítenek elégetni a kalóriákat. Jóllehet, a diófélék természetüknél fogva gazdagok olajokban, úgy tűnik, ez a zsiradék nem mindig szívódik fel jól az emésztőrendszerben, így a jóllakottság kiváltásáért máig felfedezetlen összetevők lehetnek a felelősek.

Cikkünk Jill Fullerton-Smith Amivel etetnek című könyve alapján készült.

Az Amivel etetnek az első olyan könyv, mely tudományos vizsgálatnak vetett alá minden köztudatban élő hitet, avagy tévhitet az egészséges táplálkozás témájában, hogy egyszer és mindenkorra kiderüljön, mi bizonyított tény, és mi csupán fikció. Legyen az a spenót, a szója, az omega-3 zsírsav vagy a tejtermékek vizsgálata, ebben a mérföldkőnek számító könyvben feltárul a teljes igazság, nem csupán az ételekkel, de az ételek szervezetedre gyakorolt hatásaival kapcsolatban is. Hiteles, olvasható és olvasandó, telis-tele lenyűgöző ötletekkel és illusztrációkkal, melyeken keresztül a könyv bemutatja az ételeknek az immunrendszeredre, étvágyadra, emlékezőképességedre és libidódra tett valós és tudományosan alátámasztott hatásait.

Kiadja a Partvonal Kiadó.
A könyv ára 3990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük