5 zsírégető ételkombináció

Egyes diétás ételek önmagukban is jótékony hatással vannak szervezetedre - hát még, ha kombinálod őket!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges táplálkozás bizonyos szempontból nem más, mint színtiszta matematika: fontos tudnod, hány kalóriát és pontosan milyen tápanyag-összetételt kell bevinned szervezetedbe, ki kell mérned a megfelelő adagokat, illetve az sem árt, ha úgy kombinálod az egyes élelmiszereket, hogy azok pozitív hatásai összeadódjanak, sőt, felerősítsék egymást.

Utóbbira különösen érdemes odafigyelned, hisz egy-egy megfelelő párosítás nemcsak a fogyásban segít, de általános egészségi állapotod szempontjából is számos pozitív hatást tudhat magáénak, legyen szó az immunrendszer megerősítéséről, a szív- és az érrendszer karbantartásáról vagy a rákos megbetegedések megelőzéséről.

Ha a következő ételkombinációkat tudatosan beépíted mindennapjaidba, nemcsak, hogy karcsúbb leszel, de jó pár évvel meghosszabbíthatod az életed.

Teljes kiőrlésű gabona és napraforgómag

Amennyiben reggelente egészséges, teljes értékű, mesterséges adalékanyagok és cukor hozzáadása nélkül készült müzlit fogyasztasz, illetve kiegészíted azt fél csésze napraforgómaggal, több mint 100%-át fedezed napi alfa-tokoferol-, vagyis E-vitamin-szükségletednek, mellyel az egyik leghatékonyabb antioxidánst juttatod be szervezetedbe. Az E-vitamin véd a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen, ami a szív- és érrendszeri, valamint a rákos betegségek kockázatát is csökkenti, emellett nagymértékben megerősíti immunrendszered.

A müzli mindemellett igen gazdag rostokban - melynek révén segíti az emésztést és a bélrendszer salaktalanítását -, a napraforgómag pedig esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek amellett, hogy a rostokkal kiegészülve gondoskodnak a telítettség érzéséről, megóvják szíved, és szellemi teljesítményedet is fokozzák.

Zöldsaláta lazaccal

Akár a salátához adod feldarabolva, akár grillezed, és salátával köríted, a lazac révén nagyobb mennyiségű értékes, esszenciális omega-3 zsírsavat juttathatsz szervezetedbe, ami nemcsak a zsírégetést serkenti, de növeli a teljesítményt, javítja a memóriát és a koncentrációs képességet, hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. A zöld leveles zöldségekből készült saláta mindemellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem beszélve a rostokról, melyek a halhúsból nyert minőségi fehérje, illetve zsírok segítségével hozzájárulnak a telítettségérzethez, sőt, ahhoz is, hogy az hosszú ideig megmaradjon.

Csicseriborsó és salsaszósz

A laktató, rostokban, antioxidáns flavonoidokban és E-vitaminban gazdag csicseriborsó már önmagában is egészséges tápláléknak számít: óv a szabadgyökök káros hatásai ellen, emellett értékes növényi fehérjéket tartalmaz, rendszeres fogyasztása így anélkül emeli meg napi fehérjebeviteled, hogy felesleges kalóriákkal terhelnéd emésztésed. A fehérje mindemellett laktat, és a zsírégetéshez is elengedhetetlen. Egy ausztrál kutatás szerint - melynek eredményeit az Amerikai Táplálkozástudományi Szövetség tette közzé - azok, akik naponta elfogyasztanak egy csésze csicseriborsót, kevesebb kalóriát visznek be szervezetükbe, és nem is rendelkeznek akkora túlsúllyal, mint azon társaik, akik ezt kihagyják étrendjükből.

Ha a borsót aprított zöldségekből - többek közt lime-ból és paradicsomból - készült salsaszósszal egészíted ki, hozzájárulhatsz emésztésed megfelelő működéséhez, emellett nagyobb mennyiségű C-vitaminnal látod el szervezeted.

Zsírszegény joghurt és bogyósgyümölcs

A joghurt az egyik legideálisabb diétás táplálék, hisz amellett, hogy élőflórájának, illetve a benne található probiotikumoknak köszönhetően segíti az emésztést, és felpörgeti az anyagcserét, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát, megerősíti az immunrendszert, sőt, képes megelőzni azokat a betegségeket is, melyek az emésztőrendszerben felgyülemlett méreganyagok révén alakulnak ki - például a bélrendszert érintő rákos megbetegedéseket. A joghurtban található minőségi fehérje mindemellett segít az izmok felépítésében és regenerálásában, így hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet jóval több kalóriát égethessen el. Ha pedig mindezt kiegészíted a bogyósgyümölcsökkel, egyrészt csillapíthatod az édességek iránti vágyat, másrészt serkentheted emésztésed, és nagyobb mennyiségű antioxidánst juttatsz szervezetedbe, így tovább csökkentheted a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Zöldségleves és bab

Ha rendszeresen fogyasztasz zöldséglevest, mégpedig úgy, hogy minden adaghoz adsz körülbelül fél csésze főtt babot, a magas rosttartalom révén lényegesen csökkentheted szervezeted összkoleszterinjét, azon belül is elsősorban az LDL-, vagyis a rossz koleszterin szintjét.

Az Arizonai Egyetem kutatása szerint azok, akik ezt naponta megteszik, akár 8%-kal is csökkenthetik koleszterinszintjüket, mely nagymértékben hozzájárul az érelmeszesedés, illetve az egyéb szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez.

A bab és a zöldségek magas rosttartalma mindemellett az emésztés megfelelő működésében, illetve a szervezet méregtelenítésében is nagy szerepet játszik, nem beszélve arról, hogy az értékes növényi fehérjét tartalmazó kombináció segítségével létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal is feltöltheted szervezeted raktárait.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük