Béltisztítás útifűmaghéjjal: ennyit és így fogyaszd

Remek bélradír, és hatékonyan gyorsítja az emésztést, akár nagyobb túlsúly esetén is.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az útifűmaghéj nevével már sokan találkozhattak, a különböző méregtelenítő kúrák és fogyókúrák kedvelt alkotóeleme. Arról, hogy kúraszerűen miként alkalmazható, korábbi cikkünkben már írtunk.

Most arra vonatkozóan is kapsz tippeket, hogy minként használd a mindennapokban, hogyan iktathatod be az étrendedbe egyszerűen.

Mit tud az útifűmaghéj?

A bolhamag-útifű magjának héja, mely őrlemény formájában kapható kereskedelmi forgalomban. 85%-ban oldhatatlan rostot tartalmaz, ennek köszönhetően kiváló nedvszívó képességgel rendelkezik. Zselészerű anyag keletkezik belőle, ami kiváló hatással van a bél nyálkahártyára, illetve radírként szedi ki a belekből a lerakódott salakanyagokat.

A paleolit konyhának kedvelt eleme, mert bár kevesen gondolják róla, roppant sokoldalúan használható.

Fontos: gyógyszer, étrendkiegészítő bevételét követően addig ne fogyassz útifűmaghéjat, amíg a felszívódási idő le nem telik, mert a nedvességgel a hatóanyagokat is felszívhatja. Emellett érdemes kerülni, ha vékony- vagy vastagbélbetegséged van.

Így fogyaszd!

Ha az útifűmaghéjat rendszeresíted az étkezésedben, fontos még jobban odafigyelned a napi vízfogyasztásra. Két, két és fél liter folyadék legyen meg a nap folyamán, az útifűmaghéj ugyanis felszívja a nedvességet a testből. Napi öt teáskanálnyi útifűmaghéj legyen a maximális elfogyasztott mennyiséged.

A 9 legerősebb zsírégető mag

Nézegess képeket!

Elolvasom

Érdemes éhgyomorra, illetve az első étkezéssel egy időben fogyasztanod, ha igazán hatékony béltisztításra vágysz: egy csapott teáskanállal keverj hozzá belőle a zabkásához, de belekeverheted joghurtba is például. Amennyiben a zselés állag zavar, mihamarabb fogyaszd el. Emellett kiválóan képes helyettesíteni a zselatint is, növényi eredetű, és jóval egyszerűbb a használata. Bármilyen nedves közeget, kivéve a tejet, néhány percen belül zselésít, sűrít melegítés nélkül is.

Készíts belőle pudingot!

10 dekagramm hámozott almát reszelj le, adj hozzá fél deci cukrozatlan almalevet és egy evőkanál valamilyen darált magot - dió, mandula, napraforgómag is lehet -, illetve ugyanennyi finomra őrölt kókuszreszeléket. Önts hozzá két-két és fél deci növényi tejet, habverővel készíts belőle homogén masszát. Ha száraznak érzed, még tehetsz hozzá folyadékot. Ezután keverj hozzá egy csapott teáskanál útifűmaghéjat, és addig keverd, míg el nem kezd sűrűsödni.

Jó tudni: főzelék sűrítésére nem alkalmas, ahogy sokan egyébként gondolják, mert nyálkás, nyúlós, zselés lesz a végeredmény.
Ezt is szeretjük