Fogyni akarsz? Ezt a köretet edd krumpli és rizs helyett - Salaktalanító árpagyöngy

A gersli segít, hogy egészségesen és gyorsan szabadulj a kilóktól.

arpagyongye
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valamilyen húsféléhez, rántott sajthoz vagy töltött zöldséghez keresel köretet, szinte biztos, hogy az első, ami eszedbe jut, a rizs vagy a krumpli lesz.

Ha azonban szeretnél fogyni pár kilót - vagy színesítenéd kicsit az étrendedet -, érdemes kipróbálnod az árpagyöngyöt, amely jótékonyan hat a vércukorszintre, és magas rosttartalmának köszönhetően segít a szervezet salaktalanításában.

Ezért jó az árpagyöngy

Hazánkban nincs túlságosan nagy hagyománya az árpagyöngynek - ismertebb nevén gerslinek -, amely a zsidó konyha egyik meghatározó alapanyaga, és gyakran adják sólethez, illetve levesekhez. Tibetben is ismerik az árpagyöngyöt - ott lisztet őrölnek belőle -, Japánban pedig szépítőszerként fogyasztják.

Lassú felszívódású szénhidrát

Amiért érdemes színesítened vele étrendedet, az egyfelől a krumplihoz és a rizshez képest kedvezőbb glikémiás indexe.

Mivel az árpagyöngy lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztását követően nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint, a szervezet fokozatosan bontja le - így hosszú időn át tartó teltségérzetet ad. A cukoranyagcserére tehát kedvező hatást gyakorol, így elkerülhető a diéta során hirtelen rád törő farkaséhség.

Salaktalanító hatás

Emellett magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, kellő folyadékfogyasztás mellett gyorsítja a vastagbélben lerakódott salakanyagok távozását - megkönnyítve ezáltal a tápanyagok felszívódását. Továbbá csökkenti az emésztőrendszerben kialakult esetleges gyulladásokat, vízhajtó és méregtelenítő hatással is bír.

Ezeket edd, ha fogyni akarsz! 8 alacsony glikémiás indexű táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vitaminok, ásványi sók

Ugyancsak az árpagyöngy mellett szól, hogy számos vitamin megtalálható benne - így például sokféle B- vitaminnak, valamint az A-vitaminnak is biztos forrása. Ásványi sókban szintén gazdag: kalcium, foszfor, kálium és vas is fellelhető az árpagyöngyben.

Így fogyaszd az árpagyöngyöt!

Felhasználása előtt érdemes az árpagyöngyöt körülbelül két órán át áztatni, a főzési idő még így is nagyjából kétszer annyi lesz, mint a rizs esetében. Lisztérzékenyek kivételével gyakorlatilag bárki fogyaszthatja az árpagyöngyöt.

Helyettesítheted vele a rizst a rizottóban vagy a zöldségpiláfban, de készíthetsz belőle egészséges reggelit vagy desszertet is, ha zabkásaszerűen főzöd meg, és fahéjjal, reszelt almával, bogyós gyümölccsel, esetleg olajos magokkal ízesíted. Használhatod továbbá levesbetétéként, de dúsíthatsz vele akár főzelékeket is.

Ezt is szeretjük