Agavénektár: a dietetikus véleménye a természetesnek mondott édesítőről
Ihász Katalint kérdeztük az agavé szervezetre gyakorolt hatásáról.
Itthon még különlegesnek, ismeretlennek számítanak az olyan édesítőszerek, mint a juharszirup, a csicsókasűrítmény vagy éppen az agavénektár. Ennek megfelelően könnyen hiheted, hogy amit természetesnek mondanak, az egészségesebb, illetve kevésbé hizlal, mint a finomított kristálycukor.
Az agavénektár azonban rácáfolhat erre a tévképzetre. Cikkünk megírásában Ihász Katalin dietetikus volt segítségünkre.
Miből készül az agavénektár?
A legtöbb agavés édesítőszert a kék agavéból - Agave tequilana - nyerik, melynek latin neve árulkodik arról, hogy a tequila is ugyanebből a növényből származik.
- Az agavé Mexikóban őshonos növény. A húsából különböző eljárások során mézszerű elegyet készítenek. Az agavénektár elsősorban - körülbelül 92%-ban - fruktózt, illetve - körülbelül 8%-ban glükózt tartalmaz - mondja Ihász Katalin.
Tényleg természetes?
Sajnos az agavé esetében a végtermék összetétele meglehetősen változó lehet: a környezeti tényezők mellett nagyban függ az előállítástól is. Mexikóban például melegítéses, míg az Amerikai Egyesült Államokban enzimes eljárással készül az agavénektár.
Ez utóbbi esetében egy jóval feldolgozottabb, természetesnek csak sok kérdőjellel nevezhető termék kerül a boltok polcaira - onnan pedig a teádba vagy a reggeli zabkásádba.
Így hat a szervezetre az agavé fogyasztása
- Az agavénektár hasonlóan hat a szervezetre, mint a répacukor, viszont fruktóztartalmának köszönhetően ugyan lassabban szívódik fel, de jobban megemeli a vércukorszintet.
A fruktóz szőlőcukorrá való alakítása a szervezeten belül enzimes hatásra, inzulintól függetlenül történik. A fruktóz a máj glikogénraktárait tölti fel, ám ha ezek beteltek, a szervezet zsír formájában raktározza el. Vagyis a túlzott fruktózbevitel, így az agavénektár is hízáshoz vezet. Ezen kívül túlzásba vitt fogyasztása a májműködése sincs jó hatással. Különösebb ásványianyag-, illetve vitamintartalommal nem bír az agavé - elhanyagolható mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne.
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc szögletes cirkónia díszítéssel14 990 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
-
Színjátszó fehér opálos és cirkónia kristályos ékszerszett19 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
Fogyókúrához nem jó!
Az agavéről tudnod kell még, hogy édesítőereje nagyobb, mint a hagyományos répacukoré - nagyjából 1,4-1,6-szorosa annak -, ezért kevesebbet kell fogyasztani belőle. De nem csupán édesítőereje, kalóriatartalma is magasabb, mint gondolod.
- Nem érdemes agavét választani az energiaszegény étrendben, hiszen tápértéke elég magas, 100 gramm agavé 300 kalóriát tartalmaz - tudtuk meg Ihász Katalintól.
OLVASD EL EZT IS!
- cukor
- cukorbetegség