A legfinomabb béltisztító zöldségek

2 nap alatt karcsúbb leszel!

Ha januárig már nem akarsz diétázni, vesd be a következő zöldségeket, hogy könnyebbnek érezd magad!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy rostban gazdag zöldségkúra nemcsak a mérgeket segít eltávolítani szervezetedből, de a fogyást is beindítja. Ha erőtlennek érzed magad, rossz a közérzeted, esetleg fel vagy puffadva, vagy gyakran fáj a hasad, neked is érdemesebb emésztéskönnyítő, rostosabb étrendre váltanod.

Tavasszal vagy nyáron mi sem egyszerűbb ennél, hiszen a friss, lédús zöldségektől és gyümölcsöktől roskadoznak a piacok pultjai, a méregtelenítő zöldségkúra azonban a téli hidegben sem kivitelezhetetlen, szerencsére sok az olyan béltisztító zöldségféle, amit ebben a szezonban is beszerezhetsz. Mi most a legfinomabb, legsokoldalúbban felhasználható fajtákat gyűjtöttük csokorba neked, melyekkel a zord időjárás alatt is pótolhatod a szervezetedből hiányzó vitaminokat. Már két nap után könnyebbnek érzed majd magad!

A zöldségek lila királynője: a cékla

Bár a céklát legtöbben savanyúságként fogyasztják, jellegzetes, pikáns íze mártásként, köretként vagy nyersen, önmagában is megállja a helyét, de akár turmixolva is fogyaszthatod. Magas vastartalma és vérképző hatása miatt nőknek kifejezetten ajánlott, de egyéb jó tulajdonságokkal is rendelkezik.

Szabályozza a máj anyagcsere-folyamatait, segíti a méregtelenítést, így a pattanásos bőrtől vagy korpától szenvedőknek is csodaszere lehet. Az influenzaszezonban különösen ajánlott a fogyasztása, mivel erősíti az immunrendszert, és megóv a meghűléstől.

Nagyanyáink a cékla levét arra használták, hogy vöröses csillogást adjanak hajuknak, de azt is tudták, hogy a pompás színű zöldségféle megszünteti a székrekedést, és a különböző bélgyulladásokat is enyhíti.

A céklában lévő cukor energiával lát el, miközben a gumó rostjai átmossák és megdolgoztatják emésztőrendszeredet. Ahhoz, hogy érezhesd magadon a cékla áldásos hatásait, már az is elegendő, ha hetente két-három alkalommal iszol egy fél borospohárnyi frissen facsart céklalevet, de mindig hígítsd fel vízzel vagy sárgarépalével, különben a májban túl gyorsan indul be a méregtelenítő reakció, ami esetleg enyhe hányingert vagy szédülést okozhat.

A 17 leghatékonyabb méregtelenítő szer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vízhajtó, nemivágy-fokozó, másnaposságűző: a zeller

Az afrodiziákumként is közismert zeller levelét a római férfiak összefonva a nyakukban hordták, mert úgy hitték, így elkerülhetik a tivornyák utáni macskajajt. Ez a hiedelem valószínűleg arra az orvosilag is bizonyított tényre vezethető vissza, hogy a zeller kiváló méregtelenítő, vízhajtó zöldség, egyesek szerint még a vesehomokot is képes kimosni.

Hazánkban a gumós zeller a legelterjedtebb, pedig hasonlóan kedvező tulajdonságokkal bírnak rokonai, a halványító és a metélőzeller is, ráadásul ezeknek C-vitamin-tartalma is jóval magasabb, ami télen nem elhanyagolható szempont.

Ugyanakkor a zeller mindhárom fajtájában található kálium, vas, magnézium és kalcium is, magas rosttartalmuknak köszönhetően pedig serkentik az emésztést, tisztítják a bélrendszert. Fontos tudni, hogy a zeller negatív kalóriás étel, azaz emésztése több energiát vesz el a szervezettől, mint amennyit a zöldség eredetileg tartalmazott.

Az utóbbi években itthon különösen nagy népszerűségre tett szert a könnyen és gyorsan elkészíthető, ízletes zellerkrémleves, de a zeller nyersen, almával és sárgarépával keverve, salátaként is fogyasztható, míg az Egyesült Államokban pástétomot készítenek belőle, és húsok mellé kínálják, vagy kenyérre kenve, étvágygerjesztőként fogyasztják.

A legjobb béltisztítók a rostok

A zöldségek béltisztító hatása elsősorban rostjaiknak köszönhető. Ha többet akarsz tudni ezek jótékony hatásairól és a diéta során betöltött szerepükről, nézd meg videónkat!

Emésztésserkentő golyócskák: a zöldborsó

Az üde színű zöldborsó mirelit formában az év bármely szakaszában beszerezhető, és számtalan módon felhasználható: finom levesnek, főzeléknek, de köretnek és salátának is remek.

A zöldborsó, amellett, hogy magas B- és C-vitamin-tartalommal bír, a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként ismert, és emésztési panaszok esetén is javasolják fogyasztását. Mivel a többi zöldséghez képest is kiemelkedően magas a rosttartalma, olyan mértékben megdolgoztatja az emésztőrendszert, hogy még magas - nyers állapotban közel 10%-os - cukortartalma miatt sem kell aggódnod.

Áldásos hatásait természetesen nyersen fogyasztva fejti ki legjobban, de párolva is sokat megőriz jó tulajdonságaiból. Édeskés íze miatt egészséges alternatívája lehet a zsíros vagy cukros nassolnivalóknak: legközelebb, ha leülsz tévét nézni, ne egy nagy tál pattogatott kukoricát vegyél magad elé, hanem egy adag finom, zsenge zöldborsót. A gyomrod hálás lesz érte.

Ezt is szeretjük