A 3 leghatékonyabb zsírbontó gyümölcs

Speciálisan télre

A karcsúsító gyümölcsök választéka télen sem hagy kívánnivalót maga után. Válaszd a következő hármat!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcsök savtartalmuk, hatékony enzimjeik, valamint a bennük található vitaminok és ásványi anyagok révén a legsokoldalúbb fogyókúrás élelmiszerek közé tartoznak. Akár emésztésedet szeretnéd rendbe tenni, akár szervezeted salaktalanítása a célod, a következő három, télen is hozzáférhető zsírégető gyümölcs nem okoz majd csalódást.

Fekete áfonya

Az áfonya a legerősebb antioxidáns gyümölcsök közé tartozik, emellett azonban számos, az anyagcserére gyakorolt pozitív hatása miatt a fogyókúrás étrendet is tökéletesen kiegészíti. A fekete áfonya hazánkban is megtalálható, de ritka növény, melynek bogyói nevével ellentétben tulajdonképpen sötétkékek.

A fekete áfonya félbögrényi adagja majdnem két gramm élelmi rostot tartalmaz, annyit, mint egy szelet Graham-kenyér. Ennek köszönhetően kiváló emésztésserkentő hatással rendelkezik, salaktalanítja a szervezetet, és segíti a tápanyagok felhasználását is.

Amellett, hogy hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez, korunk legsúlyosabb betegségeit is megelőzheted rendszeres fogyasztásával, mely csökkenti többek között a rák, a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát, épp úgy, ahogy enyhíti a hólyaghurut, a memóriazavar és a látásproblémák tüneteit. Mindezek miatt célszerű naponta elfogyasztani egy bögre fekete áfonyát.

Mire figyelj?

Vásárlásnál figyelj arra, hogy a friss fekete áfonya ezüstösen hamvas. Ha a héja ráncos és fonnyadt, az azt jelenti, hogy túl sokáig vagy nem megfelelő módon tárolták.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Telt, illatos bogyókat válassz, melyeken nincsenek sérülésnyomok, benyomódások. A tálkát óvatosan rázogasd meg, a túlérett, nem ép szemek ilyenkor összeragadnak, nem mozdulnak. Ne vedd meg akkor se, ha a kosárka alja ragacsos, vagy lé csöpög belőle. A gyümölcsöt közvetlenül a felhasználás előtt mosd meg.

Avokádó

A különleges kinézetű avokádó elképesztően gazdag forrása a jótékony hatású, egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, melyek nemcsak a rákos megbetegedések, a depresszió és a szívproblémák ellen nyújtanak védelmet, de segítik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat is. A sötét héjú, rostos húsú fajtákra ez még inkább igaz, mint a sima felületű, élénkzöld változatokra, ezért lehetőség szerint az előbbieket részesítsd előnyben.

Ugyanakkor mindkét típusban több oldható rost és fehérje található, mint bármely más gyümölcsben, így az avokádó amellett, hogy laktató és tápláló, a zsírégetéshez és szervezeted salaktalanításához is hozzájárul.

Mindemellett már egy közepes méretű példány is több káliumot tartalmaz, mint egy egész banán, így természetes vízhajtóként funkcionál, és segít szabályozni szervezeted folyadékháztartását. A telítetlen zsírsavaknak köszönhetően továbbá a koleszterinszintet is csökkenti, emellett glutationban is gazdag, mely a kutatások szerint igen hatékony rákellenes, antioxidáns vegyület. Zsírtartalma miatt azonban nem szabad túlzásba vinni fogyasztását: egy nap azonban bátran elfogyaszthatsz egy gyümölcsöt.

Mire figyelj?

A gyümölcsöt fogyaszd el öt darabra vágva, az egyes étkezések mellé mindig egy-egy darabot, mely külön-külön csupán 45 kalóriát jelent. Az avokádót mindig más zsiradékforrások helyett, ne pedig azokon felül iktasd be étrendedbe. Vásárlás során vegyél a kezedbe néhány gyümölcsöt, és azt válaszd, amelyik a méretéhez képest súlyosnak tűnik. Szobahőmérsékleten tárold, amíg megérik. Ha papírzacskóba teszed, hamarabb megbarnul.

Ananász

Ebben az ízletes déligyümölcsben nagy mennyiségben megtalálható a bromelin nevű enzim, mely fehérjebontó tulajdonságain kívül meglepően erős gyulladáscsökkentő hatásáról is híres. Mivel az enzim segít lebontani a fehérjéket, ösztönzi a tápanyagok feldolgozását, ami fontos szerepet játszik az emésztési folyamatok támogatása terén. A gyümölcs emellett gazdag C- és B-vitaminban, ami szintén segíti a megfelelő anyagcsere-működést, mindemellett káliumtartalma révén a vízháztartás szabályozásában is szerepet játszik, illetve hozzájárul a gyomor egészséges működéséhez.

A legfinomabb zsírégető gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

A benne található vitaminok és ásványi anyagok felerősítik az immunrendszert, rosttartalma pedig a salakanyagok eltávolításában és a jóllakottságérzet kialakításában működik közre. Az ananászlé is hatékony, de jobb, ha friss gyümölcsöt fogyasztasz, önmagában vagy gyümölcssaláták elemeként. Nyugodtan megehetsz naponta egy bögrényi felkockázott ananászt.

Mire figyelj?

Az ananász akkor érett, ha sárgás a színe, és erős, friss, mégis édeskés illata van. Maga a gyümölcs ilyenkor kissé megpuhult, de nem szabad túlságosan puhának lennie, illetve olyan terméket se vásárolj, melynek egyes részei hibásak, és rothadásnak indultak.

Szintén érett az ananász, ha középső leveleit óvatosan ki tudod húzni a gyümölcsből. A levélrész levágása után szeld cikkekre az ananász, a héját levágni ugyanis sokkal könnyebb ilyen állapotban.

Cikkünk a Terítéken az egészség című könyv alapján készült.

Gondoltad volna, hogy a banán nemcsak finom, de vérnyomáscsökkentő hatású is, vagy, hogy a gránátalmalé enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit? A könyvből megtudhatod, hogy a gyakori betegségek - közöttük az elhízás és az emésztési problémák - ellen mely élelmiszerek segítségével veheted fel a legeredményesebben a harcot. A mindennapi táplálékok, amennyiben ismered őket, és tudod, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak, jó szolgálatot tehetnek egészséged megőrzése és helyreállítása érdekében.

Kiadja a Reader’s Digest Kiadó.
A könyv ára: 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük