Az 5 legjobb tavaszi zsírégető

Ha a diétádat a legegészségesebb és legfinomabb csodaszerekkel szeretnéd felturbózni, szerezd be ezeket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a lehető legtöbbet szeretnéd megtenni diétád sikeréért és az egészséges táplálkozási szokások elsajátításáért, a legjobb, ha lehetőségeidhez mérten minél gyakrabban fogyasztasz idényzöldségeket és -gyümölcsöket.

A friss és helyben termesztett növények ugyanis sokkal ízletesebbek, mint fagyasztott vagy importált társaik, emellett tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is jóval gazdagabbak. A tavasz kiváló alkalmat nyújt arra, hogy beépítsd étrendedbe a napérlelte finomságokat, hisz ahogy melegszik az idő, egyre több zöldség és gyümölcs bújik elő rejtekéből, a piacok standjai pedig minden héten újabb és újabb meglepetéseket tartogatnak.

Spárga

A spárgát ősidők óta nagy becsben tartja a népi gyógyászat, sőt, az ókori egyiptomiak olyannyira tisztelték, hogy rendszerint áldozatul ajánlották fel isteneiknek. A sajátos küllemmel megáldott zöldség birtoklása ritkaságánál fogva egészen az 1800-as évekig komoly státuszszimbólumnak számított.

A spárga manapság reneszánszát éli, mégpedig nem véletlenül, hiszen számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik: rendkívül gazdag kalciumban, káliumban, vasban, valamint A-, B-, E-, C- és K-vitaminban. Sóban, zsírban és kalóriában igen szegény, azonban már egy csészényi mennyiség is képes fedezni napi rostszükségleted 14%-át. Mindemellett vízhajtó hatású, serkenti az emésztést, gyorsítja anyagcserédet, nem utolsósorban pedig eltelít. Fogyaszthatod főzve, párolva, salátába vagy tésztához keverve, de akár nyersen, délutáni nassként is.

Eper

Bár elsősorban a nyár hírnökének tartják, az édes és lédús kis gyümölcs már májusban is felbukkan itt-ott.

Ha a helyi piacon már kapható, mindenképp szerezz be belőle néhány marokra valót, és bolondítsd meg diétádat a belőle készült turmixokkal, gyümölcssalátákkal és gyümölcsös müzlikkel.

Már egy csésze eper is képes arra, hogy fedezze napi C-vitamin szükségleted 149%-át, emellett rengeteg E-vitamint és rostot tartalmaz, viszont szerencsére meglehetősen kalóriaszegény. A piros finomság segít csökkenteni a szív- és érrendszeri, valamint a rákos betegségek kialakulásának kockázatát, serkenti a vérkeringést, vértisztító hatású, jóllakottság-érzetet kelt, és a méregtelenítő folyamatok hatékonyságát is fokozza.

Articsóka

A hatásos afrodiziákumként is ismert articsóka csupán 25 kalóriát tartalmaz, emellett nagyon gazdag ásványi anyagokban, ballasztanyagokban és vitaminokban, többek között magnéziumban, káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, B1-, B2-, A- és C-vitaminban.

Az articsóka virágának méregtelenítő, vízhajtó és antiobiotikus hatása van, emellett serkenti az emésztést, fokozza az epetermelést, enyhíti a bélrendszeri rendellenességek tüneteit, hatásos gyógyír a májbántalmakra, továbbá a koleszterinszintet is csökkenti. Akár párolod, akár sütöd, akár salátaként, mártással, előételként vagy pizzafeltétként fogyasztod, a szív alakú zöldséggel igazi gasztronómiai különlegességet csempészhetsz étrendedbe.

Zöld leveles zöldségek

Legyen az spenót, káposzta, sóska, saláta, a zöld leveles zöldségek színültig vannak vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A bennük található C-vitamin megerősíti az immunrendszert, az értékes likopin a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek ellen véd, a béta-karotin hozzájárul a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez, illetve a különféle, öregedéssel együttjáró szembetegségek kialakulását is megelőzi.

A zöld leveles zöldségek alig tartalmaznak kalóriát, emellett a leggazdagabb rostforrások közé tartoznak, melynek köszönhetően segítik a szervezet méregtelenítését, serkentik az emésztést és az anyagcsere-működést, valamint eltelítenek. A különféle zöldségekből változatos salátákat készíthetsz, de levesekhez, tésztákhoz is adhatod őket.

Borsó

Kevés finomabb és egészségesebb nassolnivaló létezik a friss zöldborsónál - ezért nem meglepő, ha nagyrészének borsópucolás közben csodák csodájára nyoma vész -, ami egyike azon zöldségféléknek, melyekben több magnézium található a kalciumnál, így lehetővé válik, hogy a kalcium felszívódjon, és ne oldódjon ki a csontokból, illetve izmokból.

A borsó emellett gazdag A- és B-vitaminban, folsavban és ásványi anyagokban, segít megakadályozni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, normalizálja a vérnyomást, jól alkalmazható gyulladásos betegségek esetén, rostjainak köszönhetően pedig serkenti az anyagcsere-működést és az emésztést, valamint jelentős szerepet játszik a méreg- és salakanyagok kiürítésében is.

A borsó akkor a legegészségesebb, ha nyersen fogyasztod, de akár meg is párolhatod, illetve salátákba, tésztához keverve is fogyaszthatod.

OLVASD EL EZT IS!

epres
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Emésztésjavító, zsírapasztó diéta

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük