kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Ezotéria   /  

Családi kötelékek okozta pszichés betegségek

Családi kötelékek okozta pszichés betegségek
Hellinger-terápia

Lelki gondjaid nem csak saját problémáidból eredhetnek. Őseid hibái hatással vannak sorsodra.

Forrás: Femina.hu

Az élet telis-tele van buktatókkal. Nem egyszerű végigmenni rajta. Sokszor előfordul, hogy megállsz, megtorpansz, és többnyire nem valamilyen pozitív esemény kapcsán. Általában nem akkor fékezel, amikor valami jó dolog történik veled – és szeretnéd maximálisan kiélvezni a vele járó örömöket. Akkor állsz meg, ha probléma van, ha nem tudod, hogyan tovább.

Gyakran megesik, hogy igazán nem is vagy tisztában vele, mi a baj, csak érzed a válladon ülő mázsás súlyokat, a rád nehezedő pszichés nyomást. Ilyenkor vagy megpróbálod elfojtani a negatív érzéseket, és igyekszel továbblépni – miközben nem oldódott meg semmi –, vagy mélyebbre ásol.

Ha szerencséd van, sikerül, és a holnapot már kiegyensúlyozottabb emberként éled meg. Ha pedig egyedül nem megy a dolog, megpróbálhatsz segítségért folyamodni. A pszichés problémák oldásának egyik módja lehet a Hellinger-terápia.

A Hellinger-terápia alapja

A terápiát Bert Hellinger pszichoterapeuta dolgozta ki. A módszer azon a feltevésen alapszik, hogy a testi és lelki problémák nem csak az ember saját életében lezajlott eseményektől függnek. Családod és felmenőid egyes tagjainak sorsa meghatározó lehet a te életed szempontjából is. Rokonaid életeseményei ugyanis egy közös energiamezőben mozogva hatással vannak a te sorsodra is. Ez a mező szigorú törvényszerűségek alapján működik, és, ha a törvények sérülnek, az – pszichés – problémák formájában megmutatkozik. Ha szeretnéd megtalálni lelki békédet, a mezőn belüli feszültségeket helyre kell állítani. Mégpedig úgy, hogy tudatosan szembenézel mindazon családi eseményekkel, melyek hatást gyakorolnak rád a tudatalattidon keresztül.

Hellinger-terápia a gyakorlatban

A terápia többnyire csoportos formában történik. A csoport valamely tagja néhány mondatban elmondja problémáját. Ezt követően a csoportvezető vagy maga az érintett kiválaszt néhány embert – a családtagok helyett –, akik a családot személyesítik meg. Az ő helyüket a térben először a csoportvezető határozza meg. Ezt követően pedig megkéri az érintettet, hogy kezét a vállukra helyezve, határozza meg térbeli helyzetüket úgy, ahogy az adott pillanatban érzi. A személyek mozgása innentől kezdve magától folytatódik – ráérezvén a családi energiamező sérüléseire. Ebből a mozgásból pedig idővel kirajzolódik a problémás gócpont, mely az érintett pszichés nehézségeit okozza. Ha pedig az egyén képes meglátni, majd tudatosítani ezt a problémát, megkezdődhet a kötődések oldása, a probléma orvoslása. Mindennek következtében az érintett képessé válik átadni a felmenőjének azt a sorsot, mely igazából hozzá kötődik, és nem az egyénhez. Ezzel pedig az érintett megszabadulhat a pszichés problémáktól, és elkezdheti saját életét. Immár felmenője problémája nélkül.

Gondolatok Bert Hellingertől

- Létezik egy mélység, amelyben minden összefolyik. Ez a mélység kívül esik az idő határain. Az élet olyan, mint egy piramis. Fenn, az egészen kicsi kis csúcson zajlik minden, amit haladásnak, történelemnek nevezünk. Lenn, a mélységben a jövő és a múlt összemosódik. Ott csak tér van, idő nincs.

Néha előáll olyan helyzet, melynek során kapcsolatba kerülünk ezzel a mélységgel. Ilyenkor valamilyen rejtett rendszert ismerünk fel benne, és lelkünk valami nagyobb méretű irányába képes elmozdulni.

Ha többet szeretnél megtudni a módszerről, vagy úgy érzed, segíthetne problémádon a Hellinger-terápia, látogass el a Magyarországi Hellinger Intézet honlapjára!

Még nincs hozzászólás

A menstruációs panaszok lelki háttere - Mit fojtasz el magadban?

Rendszertelen a ciklusod, vagy erős görcsök gyötörnek? A kellemetlen tüneteknek nem csak szervi oka lehet.
Egészség

Puffadás, székrekedés, elhízás - A táplálkozási zavarok lelki háttere

Ismerd meg az emésztéssel kapcsolatos leggyakoribb problémák lelki okait. Ne csak a tünetet kezeld!
Egészség
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.