kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Zika vírus

Fejfájás és bőrkiütés az első tünet: gyorsan terjed az agyat károsító Zika-vírus

Nagyobb fenyegetést jelenthet, mint az elmúlt években az ebola.

Forrás: Femina/MTI

A Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén globális vészhelyzetet hirdetett, és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre csak az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió Zika-vírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, a második Bolívia 13 800 esettel ugyanebben az időszakban.

A vírus elektronmikroszkópos felvételen

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus terjedése a globális egészségügy szempontjából komolyabb fenyegetést jelenthet az elmúlt években számos áldozatot szedő ebolajárványnál is.

Mi az a Zika-vírus?

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesus majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban, Nigériában. A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. A vírust elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog, illetve az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti.

Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A megbetegedés jellemzője az enyhe fejfájás, az alacsony láz, az izomfájdalom, a bőrön megjelenő vörös foltok, a szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azonban a vírus a megfertőzötteknél 80%-ban nem okoz határozott klinikai tüneteket.

A megbetegedés általában enyhe lefolyású, és három-hét nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésekor a Dengue-láz kezelése esetén alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.

Hatalmas veszélyt jelent a kismamákra

A korábban jellemzően csak viszonylag könnyű lefolyásúként ismert megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát is okozhat a születendő gyermekeknél - a gyermek agya ilyenkor nem fejlődik ki megfelelően -, amennyiben az édesanya megfertőződik. A gyermek esetében ennek következtében súlyos szellemi fogyatékossággal kell számolni, és sajnos nem is biztos, hogy életképes lesz.

A vírust jelző kiütések a bőrön

Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra, míg 2014-ben a kórosan kisfejű újszülöttek száma nem érte el a 150-et. Nem bizonyított, hogy a fertőzés után minden esetben károsodik a magzat, a terhesség első harmadában azonban igen nagy kockázatot jelent. Mindemellett a vírus a kisfejűségen kívül vetélést és halva születést is okozhat a terhesség bármely szakaszában.

Mit lehet tenni?

A vírus terjedésének megállítása érdekében nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfaj élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése, emellett Brazília felvette a kapcsolatot az amerikai egészségügyi szervekkel, hogy közös kutatással próbálják kidolgozni a vírus elleni védőoltást.

Magyarországon is elterjedhet?

Bár a vírust már több európai országban is azonosították - Spanyolországban egy állapotos nő szervezetében is kimutatták -, az ÁNTSZ szerint Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű járvány jöjjön létre, Európában ugyanis sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak.

Egyiptomi csípőszúnyog

Fontos tudni azonban, hogy a szúnyogcsípés mellett a vírust szexuális úton, illetve vér révén is tovább lehet adni, mint ahogy az sem lehetetlen, hogy az Európában nem őshonos szúnyogok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt kerüljenek be egy adott országba, ez azonban még nem elegendő a járvány kialakulásához.

A magyar hatóságok, többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a vírussal kapcsolatban elsődleges feladatának azt tartja, hogy a külföldre, az érintett országokba, illetve elsősorban Brazíliába készülő magyar állampolgárokat figyelmeztesse a veszélyre, különös tekintettel a kismamákra. Egy ilyen utazás előtt mindenképpen érdemes orvossal konzultálni. A legfrissebb járványügyi információkkal kapcsolatban továbbá az ÁNTSZ honlapján is tájékozódhatsz.

Kép: wikipedia.org, Muhammad Mahdi Karim, FRED.

Szájszagot okoznak: 5 gyakori probléma a tünet mögött

Az alapos fogmosás nem biztos, hogy elég a kellemetlen szájszag ellen. A pontos okok felderítése érdekében érdemes mielőbb szakértőhöz fordulni.

Még nincs hozzászólás

Candida tünetek

Vészjósló tünetek, amelyekre elsőre biztosan nem gondolnál!
Egészség
Tisztítókúra
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.