Tilos ebből az élelmiszerből fogyasztani ezentúl: durva idegrendszeri tüneteket okozhat

Veszélyes baktérium lehet benne.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Unió tagállamaiban működő, élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer, a RASFF közreműködésében érkezett az információ a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, vagyis a NÉBIH-hez, hogy Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból.

A termékkel kapcsolatban ugyanis a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt a Clostridium botulinum okozta ételmérgezés lehetősége állhat fenn. A termékből számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak.

A Suma nagykereskedő vállalkozás saját márkás termékének visszahívása az önellenőrzést követően történt meg, illetve a termék érzékszervi tulajdonságainak, ízének megváltozása tett indokolttá, az esetleges Clostridium botulinum okozta veszélyek megelőzésére.

Így lehet felismerni a terméket

A bejelentést követően a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi címzettjével, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett tételek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

A biztonság kedvéért azonban - hátha mégis történtek kivételek - a NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott termékből senki se fogyasszon!

  • Márkajelzés: Suma
  • Termék neve: Organic Sweetcorn - organikus édes csemegekukorica
  • Kiszerelés: 340 g
  • Tételazonosítók: 9261 LS2D hh:mm 327 - x és 9261 LS2D hh:mm 328 - x (Az x 1-6-ig terjedő sorszámot, a hh:mm 00:00-23:59 időtartamot fed le. A tételazonosító a konzervdoboz tetején található meg.)
  • Minőségmegőrzési idő: 2019. 08. 31.
  • Forgalmazó: Suma Wholesale - Egyesült Királyság, Lowfields Business Park

Fontos azonban tudni, hogy a visszahívásban más Suma márkajelzésű élelmiszer nem érintett.

Nagyon vigyázz a romlott zöldségkönzervekkel!

A zöldségkonzervek romlásában elsősorban baktériumok játszanak szerepet. A romlás egyik jele lehet a kellemetlen szag és a konzerv puffadása, amit a nem megfelelő hőkezelés következtében a baktériumok elszaporodása-gázképzése okozhat. Ha a gyártás során a hőkezelés nem volt megfelelő, a Clostridium botulinum nevű baktérium spórái kicsírázhatnak, és kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozó mérgező anyagot - botulinum toxint - termelhetnek. A botulinum toxin által okozott megbetegedést botulizmusnak nevezik.

6 étel, amit másnap már ne egyél meg: ezért ne fogyaszd a lejáraton túl!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szívleállással is végződhet a botulizmus

A Clostridium botulinum egy rendkívül ellenálló baktérium, melynek anyagcsere terméke, toxinja a botulizmus nevű betegség tüneteit okozza. A baktérium a toxint rosszul hőkezelt vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben - húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek - termeli, melyből már 1 mikrogramm halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár tíz nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz.

Kezdetben levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést pedig felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával járhat. Minderről bővebben ide kattintva olvashatsz.

Ezt is szeretjük