kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A vérszegénység tünetei és természetes kezelése

A vérszegénység tünetei és természetes kezelése

Komoly következményei lehetnek a vashiányos vérszegénységnek, ha nem orvoslod időben. Előzd meg a bajt!

Szerző: n.a.
2008.09.02.

A vérszegénység meglehetősen gyakori betegség. Akkor alakul ki, ha szervezeted nem jut elegendő vashoz, amely nélkülözhetetlen a hemoglobin termeléséhez. Ez a vért szállító fehérje a vörösvértestek képződéséhez is szükséges, az oxigén pedig csak megfelelő vörösvértestszám esetén jut el szerveidhez és szöveteidhez.

Ha sejtjeid nem jutnak elegendő oxigénhez, fáradtnak és gyengének érezheted magad. Ezek a vashiányos vérszegénység jellemző tünetei, amelyek azonban megfelelő kezelés hatására elmúlnak. Bár előfordulásuk jóval ritkább, a vérszegénységnek más formái is léteznek, például a vészes vérszegénység, a sarlósejtes anémia és a leukémia.

A vérszegénység okai

A vashiányos vérszegénység különösen gyakori a vegetariánusok körében. Ez azzal magyarázható, hogy hús hiányában szervezetük jóval kevesebb vashoz jut a természetes táplálékokból, bár vasban gazdag zöldségek fogyasztásával mindez ellensúlyozható. Vérszegénységet okozhatnak emellett egyes bélbetegségek is, melyek hatására a vas nem képes megfelelő módon felszívódni, de a nők kivétel nélkül fokozott vérveszteségnek vannak kitéve a menstruáció révén, ami szintén anémiához vezethet. A vashiányos anémia leggyakrabban a gyerekeknél és a fogamzóképes korban lévő nőknél lép fel, azonban a terhes nők is jobban ki vannak téve a vashiányos vérszegénység kockázatának, mivel a magzat a fejlődéshez szükséges vasat az anya szervezetéből vonja el.

A vérszegénység tünetei

  • Fáradékonyság
  • letargia, lehangoltság
  • gyengeség, szédülés
  • koncentrálóképesség hiánya, feledékenység
  • gyakori megfázás.

Segítő élelmiszerek

A vörösvértestek előállításához szervezetednek többek között vasra, folsavra és B12-vitaminra van szüksége. Vashoz bizonyos állati vagy növényi táplálékok fogyasztása révén juthatsz hozzá.

A tenger gyümölcsei kimondottan magas arányban tartalmazzák ezt az ásványi anyagot, de a kagyló és az osztriga mellet az amerikai rizs és a tofu is igen gazdag vasban. Az állati eredetű táplálékokban található hemvas jobban felszívódik, mint a növényi táplálékokban lévő. A kétféle táplálék egyszerre való fogyasztása azonban kimondottan hatékony lehet, mivel az állati eredetű vas elősegíti a növényi felszívódását. Súlyos vérszegénység esetén nem ajánlott a vegetariánus étrend, vagy ügyelj a fokozottabb C-vitamin bevitelre, mivel ez szintén segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

Betöltés...

A C-vitamin emellett a folsav felszívódását is megkönnyíti. Ez különösen előnyös a vészes vérszegénység esetén. Szervezetednek az aminosav-anyagcseréhez és a vörösvértestek képzéséhez van szüksége folsavra. Ez vízben oldódó vitamin, ezért nem árt, ha minél több folsav tartalmú ételt fogyasztasz, mivel szervezeted csak rövid ideig képes raktározni.

A vegetáriánusok fokozottan ki vannak téve a vészes vérszegénység kockázatának, mivel étrendjük rendkívül kevés B12-vitamint tartalmaz. Ha tehát növényi étrenden élsz, fogyassz minél több béta-karotinban gazdag élelmiszert, mert ez a festékanyag szervezeted szükségletének megfelelően A-vitaminná alakul, és ez utóbbi képes a máj vastartalékait mozgósítani. Előnyős lehet azonban, ha minél több B6-vitaminban gazdag élelmiszert is fogyasztasz, ami szintén elősegíti a hemoglobinképződést.

Káros ételek

Ha vérszegénységben szenvedsz, mindenképp kerülj bizonyos vegyületeket, amelyek megakadályozzák a vas felszívódását. Ilyenek a teában lévő csersavak, a tejtermékekben lévő kalcium-foszfát, a spenótban, a rebarbarában, a mángoldban és a csokoládéban lévő oxalátok, illetve a korpában, a zöldborsóban, a magvakban és a szójababban található fito-vegyületek. Ezen táplálékok mellett azonban az élelmi rostokban gazdag étrend is a vas felszívódása ellen hathat! A diétával és a szükséges étrend kialakításával kapcsolatban tehát feltétlenül kérd ki orvosod véleményét is, ugyanis minden esetben a személyre szabott étrend lehet csak hatásos.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó gondozásában megjelent Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Egyre több táplálkozási szakértő vallja, hogy bizonyos ételek jó hatással vannak az emberi szervezetre. Ez a kiadvány megmutatja, hogyan fogyaszd a mindennapi élelmiszereket - nemcsak a gyümölcsöket, zöldségeket és a halakat, hanem a húsokat és még a pompás desszerteket is -, hogy a gyakori egészségügyi problémákat kezeld, vagy éppen megelőzd.

A könyvet itt rendelheted meg!

Még nincs hozzászólás
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.