Irdatlan mennyiségű rákellenes vitamin van benne: így fogyaszd a tökmagolajat!

Nagyon értékes táplálék, nem véletlenül hívják zöld aranynak.

nagykep?cikkid=171247&kep=tokmagolaj-mag-lead
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökmagból sajtolt, sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezett tökmagolaj régóta szerves része a népi gyógyászatnak, újabban azonban egyre többen felfedezik maguknak, így valódi reneszánszát éli.

Amellett, hogy gasztronómiai szempontból is igazi kuriózum, hiszen egészen elképesztő ízélményt jelent, az egészségtudatos táplálkozás részeként is fontos szerepet tölthet be esszenciális zsírsavakban gazdag, hidegen sajtolt olajként, nem ez az egyetlen ok azonban, ami miatt érdemes a szervezet jóléte szempontjából is fogyasztani. Sőt, akár több tucatnyi érvet is fel lehetne sorakoztatni mellette - igyekszünk is megtenni.

Mi van a tökmagolajban?

Amellett, hogy a tökmagolaj nagyon gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen, esszenciális zsírsavakban - omega-3 zsírsavakban is -, a vitaminoknak és ásványi anyagoknak is rendkívül gazdag forrása, nagy mennyiségben található benne kalcium, kálium, magnézium, cink, réz, vas, valamint D-vitamin, B-vitamin és E-vitamin.

Jó a szívnek, az agynak, a bőrnek

A tökmagolaj rendszeres fogyasztása a szervezet egészére jótékony hatással van, többek között kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal pedig mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Az agyi keringés szempontjából sem elhanyagolhatóak jótékony tulajdonságai, javítja a memóriát és a szellemi teljesítményt, az immunrendszer mellett továbbá az idegrendszert is erősíti.

Gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatása van, emellett a bőrt is gyógyítja, szépíti, egészségessé teszi - csakúgy, mint a hajat -, és vitalizálja, köszönhetően többek között az E-vitaminnak és a cinknek. A bőr sérüléseit, gyulladását is képes gyorsabban gyógyítani fogyasztása.

A nőknek és a férfiaknak is segít!

A férfiaknak különösen fontos lenne ismerni a tökmagolaj felhasználási módjait, hatékony szerepet játszhat ugyanis a prosztatagyulladás, valamint a prosztatarák megelőzésében, de nőknek is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk, ha gyakran küzdenek felfázással, hólyaggyulladással. Úgy tartják továbbá, a libidót is képes növelni.

A benne található értékes anyagok miatt terhesség ideje alatt is megszívlelendő a fogyasztása, képes lehet csökkenteni például a spontán vetélések kialakulásának kockázatát, és a magzat idegrendszerének kifejlődésében is segítséget nyújthat.

Tele van rákmegelőző vitaminnal

A tökmagolaj gazdag E-vitamin-tartalmát külön is érdemes megemlíteni, amellett ugyanis, hogy sok mindentől segít megvédeni a szervezetet - legyen szó szívbetegségről, ízületi gyulladásról, tüdő- és bélrendszeri betegségről -, a rák kialakulásának kockázatát is csökkentheti, védi ugyanis a sejteket, a DNS-t a szabad gyökök káros hatásaival, a mutációkkal és a tumornövekedéssel szemben.

A medvehagyma alig ismert gyógyító hatásai és felhasználási módjai - Napi 2 kilót szedhetsz le ingyen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindezt kutatások is igazolták, megfelelő szintje képes többek között csökkenteni a prosztata-, a bélrendszeri, valamint a tüdőrák kialakulásának kockázatát, ha azonban ez túl alacsony, az összefügghet a rák kialakulásának nagyobb valószínűségével. Ezzel kapcsolatban pedig érdemes tudni, hogy ennek a vitaminnak az egyik legjobb forrását jelenti a tökmagolaj.

Hogy a legjobb fogyasztani?

Fontos, hogy megbízható helyről vásárolj tökmagolajat, és ügyelj rá, hogy hidegen sajtolt legyen, a hőkezelés hatására ugyanis elveszhet az értékes hatóanyagok jelentős része. A tökmagolajat számos módon fel lehet használni, a legegyszerűbb például, ha salátákhoz adod, de szendvicsre, krémlevesekre is csöpögtetheted, akár összemixelheted vajjal ízes vajkrémnek is, sőt, már édességeket is készítenek vele, legyen szó tortáról vagy épp a vaníliafagylalthoz adott öntetről.

Sokan esküsznek arra is, hogy önmagában fogyasztják, mégpedig reggel, éhgyomorra, egy kis- vagy nagykanálnyi mennyiséget. Ha ezt próbálod ki, vagy más módon teszed mindennapi étrended szerves részévé, a már felsorolt jótékony tulajdonságai mellett emésztésre gyakorolt hatását is megtapasztalhatod, képes ugyanis megszüntetni a puffadást, az émelygést és a görcsöket, jó a reflux tüneteinek enyhítésére, és támogatja a máj méregtelenítő munkáját is.

Ezt is szeretjük