kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A szürkehályog 5 előjele és kezelése

A szürkehályog 5 előjele és kezelése

Akinek szürkehályoga van, annak a színek és a formák elmosódnak, lassan pedig az egész világ esőfelhő mögé kerül.

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

A szembetegségekkel való törődés ma nem divat – ha lehet ezt egyáltalán így mondani. Annyi szív- és érrendszeri, valamint rákban szenvedő beteg él napjainkban, hogy senki sem törődik már eleget azokkal a problémákkal, melyek nem halálosak. Vagy legalábbis ezt bizonyítja az az ausztrál felmérés, mely egy hónap alatt 7000 embert kérdezett meg a témában.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a legfontosabb azokat a betegségeket kikezelni, melyek kezeletlenül halálhoz vezetnek, és csak a megkérdezettek 8 %-a válaszolt másképp.

Szerintük azoknak a betegségeknek, melyek bár nem okoznak halált, de az életminőséget lényegesen lerontják, és egészen a halálig kellemetlenséget okoznak, a vizsgálatokat és a megelőzést illetően ugyanolyan nagy szerepet kellene kapniuk az emberek tudatában. Fontossági sorrendet természetesen nehéz felállítani, de tény, hogy mint minden betegségre, a szemproblémákra is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

Kiket érint, és mitől alakul ki?

A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, és világszerte a látásromlás és vakság leggyakoribb oka. A köztudatban a szürkehályog öregkori betegség, pedig ma már egyre több 40-50 éves is szenved tőle. Az életkorral összefüggő arányok közötti különbség nem is annyira a betegség előfordulásában rejlik, hanem sokkal inkább annak kezeltetésében. Kialakulásának konkrét oka ismeretlen, de bizonyos betegségek – mint például a cukorbetegség – és sérülések szerepet játszhatnak benne.

Mik a tünetei? Miért ront az életminőségen?

Ha szoktál vezetni, vagy legalábbis kocsiban utazni, akkor tudod, milyen kinézni a szélvédőn akkor, amikor kint szakad az eső. Nos, akinek szürkehályoga van, az nagyjából így látja egész nap, egész évben a világot.

A beteg leggyakoribb panasza a látásélesség csökkenése: nehezen megy a tű befűzése, az olvasás, az arcok felismerése az utca túlsó oldalán. Ritkább panasz, hogy a szembejövő fény kápráztat, vagy hogy a látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik, a lencse törőereje nő.

Leegyszerűsítve: a szürkehályog lényege a szemlencsék elhomályosodása. Bár a homályos látás az évek múlásával az öregedés természetes velejárója is lehet, a szürkehályog esetében olyan súlyos az elváltozás, hogy a látás elmosódottá válik, sőt, akár kettős látás is kialakulhat. Ha nem kezelik, a homály teljessé válik, és a beteg megvakul.

Így hát érthető, hogy miért lenne fontos a hályog életkortól függetlenül történő kezelése, hiszen mindegy, hogy mennyi időről van szó, a látás akár csak egy napig tartó drasztikus romlása és a megvakulás az egész hangulatra és életre hatással van.

Kezelése

A szürkehályogot nagyjából nyolcvan évvel ezelőtt még köpölyözték, ráadásul piócákat használtak hozzá. A módszer nem igazán vált be, ezért az idősebb korosztály tudatába a betegség abszolút gyógyíthatatlanként vonult be. Pedig ez ma már nem igaz.

A hályogot műtéti úton kezelik, mely műtét nem terheli meg még az idősebb, gyengébb szervezeteket sem, viszont kiemelkedően nagy javulással jár. Gyakran helyi érzéstelenítés mellett is elvégezhető. Betegtől függően a műtét akár járóbetegként is vállalható, vagyis a beavatkozást követő néhány óra pihenés után a kezelt személy akár haza is mehet.

Még nincs hozzászólás

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Bár az öregedés téged sem kerülhet el, bizonyos aranyszabályok betartásával sokat tehetsz azért, hogy sokáig megőrizd az egészségedet.
Egészség

4 sosem hallott tény a kávéról - Diabétesz, rák és szívbetegség ellen

Sokáig károsnak hitték, napjainkban azonban egyre több érv szól amellett, hogy a kávé igenis egészséges.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.