Nem várt hatással van a mesterséges édesítő a szervezetre

Kutatás

Szakértők szerint a szukralóz nevű édesítő fokozott inzulintermelése ösztönözheti a szervezetet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mesterséges édesítőszerektől azt várhatnád, hogy glükóztól eltérő kémiai szerkezetük miatt szervezeted másképp reagál rájuk, mint a cukorra.

Ám a Washingtoni Egyetem orvosi karának közelmúltban végzett kutatása azt bizonyítja, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint, amilyennek látszik. A szukralóztartalmú mesterséges édesítő befolyásolhatja, hogy a szervezet miként bontja le a cukrot.

Így hat a szervezetre a szukralóz

Az M. Yanina Pepino által vezetett kutatás során 17 súlyosan elhízott - 42 fölötti testtömegindexű -, de nem diabéteszes ember cukoranyagcseréjét vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatást gyakorol a szukralóztartalmú mesterséges édesítőszer a szervezetre.

Röviden a kutatásról

A vizsgálat során a résztvevőkkel szukralózt, illetve vizet itattak a terheléses cukorvizsgálat előtt. A terheléses cukorvizsgálat menete a következő: először vérvétellel megállapítják az éhgyomri vércukorszintet, ezt követően pedig 75 gramm cukortartalmú vizet kell meginni. A cukros víz elfogyasztása után félórás időközönként vért vesznek, vénából és ujjbegyből is. A vérmintákból vércukrot és inzulint is néznek. A vizsgálat segítségével inzulinrezisztenciát és cukorbetegséget állapíthatnak meg.

A cukorbetegség természetes gyógymódjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A Washingtoni Egyetem kutatása során minden vizsgálatban részt vevőt kétszer teszteltek: a vizsgálati alanyok először csak vizet ittak a terheléses cukorvizsgálat előtt, másodszor azonban szukralózt kellett fogyasztaniuk a glükóztesztet megelőzően.

A kutatásvezető szavaival

- A vizsgálatok azt mutatták, hogy amikor a kísérleti alanyok mesterséges édesítőt kaptak a terheléses cukorvizsgálat előtt, vércukorszintjük legmagasabbra ugró értéke több volt, mint a víz esetében, inzulinszintjük pedig az ötödével nőtt - mondta M. Yanina Pepino.

Természetes cukorpótlók

Kattints az alábbi videóra, ha szeretnéd tudni, hogy milyen természetes cukorpótlókat érdemes fogyasztanod.

A mesterséges édesítő befolyásolja a cukoranyagcserét

A szukralóztartalmú mesterséges édesítő tehát a szervezetet fokozott inzulintermelése ösztönözte, ám mint Pepino professzor elmondta, ennek pontos folyamatával egyelőre még nincsenek tisztában, további vizsgálatokra van szükség.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Annyi azonban bizonyos, hogy ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei rendszeresen több inzulint termelnek annak érdekében, hogy a szervezet fel tudja használni a táplálkozás során felvett cukrot, inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami hosszabb távon cukorbetegséghez vezet.

Ezt is szeretjük