kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Miért veszélyes a stressz?

Miért veszélyes a stressz?
Mindent a stresszről - 1. rész

A stressz az egyik legalattomosabb ellenségünk, mely sokszor észrevétlenül uralkodik el rajtunk. Hogyan ismerd fe? Mit tegyél? Most mindent megtudhatsz!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Mi a stressz?

A stressz valójában a szervezet reakciója egy ingerre: készültségbe helyezkedik valamilyen szokatlan, veszélyes vagy ismeretlen helyzettel, állapottal szemben. A vészhelyzet érzése miatt feszültség uralkodik el rajta, a vegetatív idegrendszer aktívvá válik, tehát felgyorsul a szívdobogás, nő a vérnyomás és cselekvési kényszer uralkodik el rajta. Fizikai megjelenésében ez sokszor párosul izzadással, az arc kipirosodásával, kéz remegéssel vagy légszomjjal.

Milyen fajtái vannak a stressznek?

Alapvetően kétféle stressz típust lehet jól elkülöníteni:

 • Az egyik a már említett vészhelyzetbeli stressz. A stresszhelyzetre adott válaszreakciót "küzdelmi vagy menekülési" ösztönnek is nevezhetjük. Többezer éve a túlélés eszköze a stresszállapot, különösen a gyors cselekvést igénylő helyzetekben (például amikor egy éhes vadállat vette üldözőbe az embert, a menekülés életmentő reakciónak számított). Bár manapság a stresszt okozó élethelyzetek ritkán jelentenek közvetlen életveszélyt, szervezetünk mégis úgy reagál, mintha az ténylegesen fennállna, akár valódi, akár képzelt vészhelyzetről legyen is szó. E reflexünk nélkül elvesznénk.
 • A stresszérzésnek a másik változata inkább lelki, és nem pusztán idegi reflexen alapszik. Egy-egy élethelyzet (például válás, munkahely-változtatás, házasságkötés) feszültséget idézhet elő. Ezek az érzések vagy kellemesek, vagy kellemetlenek, de mindenképpen előre tudhatók. Manapság közismert az a fajta feszültség, amely az elfoglalt - menedzsertípusú - férfiak és nők körében gyakori. Olyan helyzetek idézik elő, amelyeket nem könnyű azonosítani, és a szenvedő alany nem is mindig értékeli őket stressztényezőként. Előfordul, hogy nem veszi észre, mik is ezek valójában. Érzi, hogy valami történik, de nem látja tisztán, hogy mi is az.

Mikortól veszélyes a stressz?

Az, hogy szervezetünk készültséget rendel el, és feszült állapotba kerül, alapvetően nem baj és nem is egészségtelen. Ha nem érne minket stressz, gyakorlatilag nem élnénk, hiszen szervezetünket semmi sem késztetné az időszakos „ébredésre” és „riadóra”. Akkor csúszik át a számunkra veszélyes zónába, ha ez a megfeszített állapot tartóssá válik, olyannyira, hogy többé már nem a nyugalmi állapotot szakítják meg a stressz helyzetek, hanem éppen fordítva. Ez nem csak akkor fordulhat elő, ha maga a kiváltó szituáció nem múlik el, hanem akkor is, ha annak mértéke olyannyira felizgatta szervezetünket, hogy az a probléma megszűnése után sem képes újra nyugalmi állapotba kerülni.

Miből áll a stressz folyamata?

A stressz folyamata három szakaszból áll:
 • Az első az alarm, vagy vészreakció, mely önmagában még egyáltalán nem káros, sőt ez ember fizikai és pszichológiai fejlődésének alapvető feltétele. Ez tulajdonképpen nem más, mint maga a helyzet, mely szervezetünket megfeszült állapotba helyezi.
 • A második az ellenállás, mely a helyzet feldolgozására való hajlandóság, illetve képesség hiányát jelenti. Ezt teszi az első fázist veszélyessé. Ennek okát a mai társadalmi kultúrákban kell keresni, ahol a fiatalok nem találkoznak elég mennyiségű fizikai, szellemi és lelki megpróbáltatással ahhoz, hogy a későbbi nyomasztó szituációkat képesek legyenek helyesen kezelni.
 • A harmadik pedig nem más, mint mikor szervezetünk a küzdelemben és a folyamatos izgalmi állapottól elfárad és egy állandó kimerültségbe kerül. Ez okozza, hogy életünkben állandósulhat a stressz. Ezt a kimerültséget egyébként krónikus stressznek is nevezhetjük. Nyilvánvaló, hogy az ilyen krónikus stressz állapot nemcsak súlyos pszichológiai, hanem élettani következményekkel is jár.
Sorozatunk következő részében megtudhatod, hogy milyen tényezők válthatják ki a stresszt illetve, hogy annak milyen tünetei vannak.

Még nincs hozzászólás

Rák tünetei lehetnek

Ha a következőket észleled, a legjobb, ha orvoshoz fordulsz.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.