Joghurttal a rák ellen? Az egészséges bélflóra szerepe a prevencióban

A probiotikus joghurtok egészségvédő hatása talán jelentősebb, mint remélni merted.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban évente mintegy 58 ezer újabb rákos megbetegedést fedeznek fel évente, és 34 ezer ember halálát okozza a betegség ugyanennyi idő alatt - ez napi 93 halálesetet jelent.

A rák miatt bekövetkező halálozások kétharmada kapcsolatba hozható a dohányzással, a táplálkozással, az elhízással, valamint a fizikai aktivitás hiányával.

Korábbi cikkünkből megismerheted a rákmegelőzés legfontosabb szabályait, az alábbiakban pedig arról olvashatsz, hogy az egészséges bélflóra miként segíti a prevenciót.

Az étrend szerepe a rákmegelőzésben

Fontos leszögezni, hogy nem létezik egyetlen csodaszer a rák ellen, amelyet étrendedbe beiktatva megnyugodva hátradőlhetsz. Alapvetően fontos az alacsony zsírtartalmú, rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend kialakítása.

Joghurttal a rák ellen?

Az élőflórás, más néven probiotikus natúr joghurtokban olyan jótékony hatású baktériumok találhatóak, mint a Lactobacillusok, a Streptococcusok vagy a Bifidobacteriumok. Ezek a baktériumok a vastagbélbe kerülve fejtik ki pozitív hatásukat.

Ez a világ 8 legegészségesebb reggelije!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az antibiotikum-kúrák, a stressz, a helytelen táplálkozás, a különféle fertőzések mind felboríthatják a bélrendszer természetes egyensúlyát, azt a káros baktériumok irányába tolják el. Az eltolódás pedig fogékonyabbá teszi a szervezetet az étel okozta fertőzésekre, az emésztőrendszeri zavarokra, valamint akár a gyomor- és béldaganatokra is.

Ezt a megállapítást alátámasztja a The Scientist című lapban nemrégiben ismertetett állatkísérlet eredménye, amely nyilvánvalóvá tette, hogy a jótékony hatású bélbaktériumok csökkentik a gyulladásos folyamatokat, illetve erősítik az immunműködést.

Napi egy-két élőflórás joghurt

A probiotikumot tartalmazó táplálékok - joghurtok, kefirek, érlelt, sajtok, túró - fogyasztásával tehát enyhíthetőek az emésztőrendszerben kialakult gyulladások, melyek hosszabb távon rákos elváltozások kialakulásához vezethetnek. Napi egy-két élőflórás natúr joghurt fogyasztása már egy lépéssel közelebb visz a rákmegelőzéshez. Hogy még milyen egészségügyi problémákon segíthet a probiotikus joghurt, korábbi cikkünkből megtudhatod.

Cikkünk megírásában dr. Cornides Ágnes Ami rajtunk múlik - Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük