kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A legveszélyesebb rákkeltő ételek listája

A legveszélyesebb rákkeltő ételek listája

Ha szeretnéd elkerülni a halálos kórt, néhány csemegéről bizony le kell mondanod. Hogy melyek a feketelistás ételek?

Forrás: Femina.hu

A zsíros ételekről, az E-számokról és a kormossá sült húsokról régóta köztudott, hogy rákkeltő hatásúak. De mégis hogyan növelik ezek az ételek a fenyegető kór kockázatát? Melyek a legveszélyesebb ételek és összetevők? Most minden kérdésre választ kaphatsz, és megtudhatod, egészséged megóvása érdekében mi az, amit feltétlenül kerülnöd kell.

Sonka, kolbász, szalámi

A feldolgozott húsok nagy mennyiségben nemcsak hizlalnak, de rákkeltő hatásuk is lehet. A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran és nagy mennyiségben használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek egészségesnek tűnő, élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét.

A nátrium-nitrit a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását gátolja, ami a halálos bénulásos betegséghez, a botuliozmushoz vezethet. A vegyület önmagában nem rákkeltő, de, ha naponta 0,06 mg-nál többet fogyasztasz belőle, akkor a gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve olyan nagy mennyiség képződik rákkeltő nitrózaminokból, ami már jelentősen növeli a gyomorrák kockázatát.

Édes méreg

A legtöbb finomított élelmiszer, így a cukor nagy mennyiségben való fogyasztása is elősegítheti a rák kialakulását. Az azonban a legutóbbi időkig gondosan titkolt tény volt, hogy a hizlaló cukor pótlására kifejlesztett szacharin és aszpartám sem sokkal egészségesebb, sőt, lehet, már kisebb mennyiségben is kifejti káros hatását. A szacharin 1977-ben felkerült a rákkeltő hatású élelmiszerek listájára, azonban a karcsúságukat megőrizni vágyó emberek nagy felháborodása következtében pár évvel később az édesítőszer már nem szerepelt ezen a feketelistán.

Az indok az volt, hogy, bár a rágcsálók egészségére bizonyítottan káros hatással van a cukorpótló, ugyanezek a hatások eddig az emberi szervezetben nem voltak kimutathatóak. Azóta már bizonyossá vált, hogy az aszpartám és a Sacharrin az emberre éppen annyira káros, mint a rágcsálókra, a rákkeltő ételek hivatalos listájáról azonban még mindig hiányoznak ezek a szerek.

Sült krumpli, chips

A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek és a burgonyaszirmok. Az elengedhetetlen partikellékeket tehát jobb, ha más, egészségesebb ételekkel pótolod, és inkább sósmogyorót, mandulát és diót pakolsz ki a vendégeknek az asztalra. Sütéskor csak arra ügyelj, hogy ne hevítsd túl az olajat: így nemcsak az akrilamidokat kerülheted el, de azt is, hogy szénné égesd a legfinomabb husit. A koszos, takaríthatatlan fritőztől pedig a legjobb, ha egy jól irányzott mozdulattal megszabadulsz, és inkább a tűzhelyen sütsz krumplit. A többször újrahasznosított olaj ugyanis már nemcsak a túlhevülés kockázatát hordozza magában, de az alján leülepedő, apró, égett darabkák számtalan rákkeltő anyaggal itatják át a friss krumplit.

Vörös húsok

A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik.

Ha étrendedet túlnyomórészt rostban szegény táplálékok alkotják, az rendkívül rossz hatással lehet emésztésedre. A rostok segítik a káros anyagok távozását, illetve biztosítják az emésztőnedvek megfelelő mennyiségben való termelődését. A rostban szegény táplálkozás mellett azonban az epe nem képes megfelelően működni, és a gyomorban többé nem termelődnek olyan zsírsavak, amelyek megakadályozzák a daganatok növekedését.

Még nincs hozzászólás

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Bár az öregedés téged sem kerülhet el, bizonyos aranyszabályok betartásával sokat tehetsz azért, hogy sokáig megőrizd az egészségedet.
Egészség

4 sosem hallott tény a kávéról - Diabétesz, rák és szívbetegség ellen

Sokáig károsnak hitték, napjainkban azonban egyre több érv szól amellett, hogy a kávé igenis egészséges.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.