kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

A legveszélyesebb rákkeltő ételek listája

A legveszélyesebb rákkeltő ételek listája

Ha szeretnéd elkerülni a halálos kórt, néhány csemegéről bizony le kell mondanod. Hogy melyek a feketelistás ételek?

Forrás: Femina.hu

A zsíros ételekről, az E-számokról és a kormossá sült húsokról régóta köztudott, hogy rákkeltő hatásúak. De mégis hogyan növelik ezek az ételek a fenyegető kór kockázatát? Melyek a legveszélyesebb ételek és összetevők? Most minden kérdésre választ kaphatsz, és megtudhatod, egészséged megóvása érdekében mi az, amit feltétlenül kerülnöd kell.

Sonka, kolbász, szalámi

A feldolgozott húsok nagy mennyiségben nemcsak hizlalnak, de rákkeltő hatásuk is lehet. A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran és nagy mennyiségben használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek egészségesnek tűnő, élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét.

A nátrium-nitrit a Clostridium botulinum nevű baktérium elszaporodását gátolja, ami a halálos bénulásos betegséghez, a botuliozmushoz vezethet. A vegyület önmagában nem rákkeltő, de, ha naponta 0,06 mg-nál többet fogyasztasz belőle, akkor a gyomrodban jelenlévő fehérjékkel keveredve olyan nagy mennyiség képződik rákkeltő nitrózaminokból, ami már jelentősen növeli a gyomorrák kockázatát.

Édes méreg

A legtöbb finomított élelmiszer, így a cukor nagy mennyiségben való fogyasztása is elősegítheti a rák kialakulását. Az azonban a legutóbbi időkig gondosan titkolt tény volt, hogy a hizlaló cukor pótlására kifejlesztett szacharin és aszpartám sem sokkal egészségesebb, sőt, lehet, már kisebb mennyiségben is kifejti káros hatását. A szacharin 1977-ben felkerült a rákkeltő hatású élelmiszerek listájára, azonban a karcsúságukat megőrizni vágyó emberek nagy felháborodása következtében pár évvel később az édesítőszer már nem szerepelt ezen a feketelistán.

Az indok az volt, hogy, bár a rágcsálók egészségére bizonyítottan káros hatással van a cukorpótló, ugyanezek a hatások eddig az emberi szervezetben nem voltak kimutathatóak. Azóta már bizonyossá vált, hogy az aszpartám és a Sacharrin az emberre éppen annyira káros, mint a rágcsálókra, a rákkeltő ételek hivatalos listájáról azonban még mindig hiányoznak ezek a szerek.

Sült krumpli, chips

A 175 fok fölé hevített olajban sült ételek bőséges mennyiségben tartalmaznak akrilamidokat. A forró fritőzben sült krumpli és a sercegő olajon, hirtelen átsütött hús tehát kimondottan veszélyes lehet, de a legkárosabbak a chipsek és a burgonyaszirmok. Az elengedhetetlen partikellékeket tehát jobb, ha más, egészségesebb ételekkel pótolod, és inkább sósmogyorót, mandulát és diót pakolsz ki a vendégeknek az asztalra. Sütéskor csak arra ügyelj, hogy ne hevítsd túl az olajat: így nemcsak az akrilamidokat kerülheted el, de azt is, hogy szénné égesd a legfinomabb husit. A koszos, takaríthatatlan fritőztől pedig a legjobb, ha egy jól irányzott mozdulattal megszabadulsz, és inkább a tűzhelyen sütsz krumplit. A többször újrahasznosított olaj ugyanis már nemcsak a túlhevülés kockázatát hordozza magában, de az alján leülepedő, apró, égett darabkák számtalan rákkeltő anyaggal itatják át a friss krumplit.

Vörös húsok

A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik.

Ha étrendedet túlnyomórészt rostban szegény táplálékok alkotják, az rendkívül rossz hatással lehet emésztésedre. A rostok segítik a káros anyagok távozását, illetve biztosítják az emésztőnedvek megfelelő mennyiségben való termelődését. A rostban szegény táplálkozás mellett azonban az epe nem képes megfelelően működni, és a gyomorban többé nem termelődnek olyan zsírsavak, amelyek megakadályozzák a daganatok növekedését.

Még nincs hozzászólás

4 sosem hallott tény a kávéról - Diabétesz, rák és szívbetegség ellen

Sokáig károsnak hitték, napjainkban azonban egyre több érv szól amellett, hogy a kávé igenis egészséges.
Egészség

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Bár az öregedés téged sem kerülhet el, bizonyos aranyszabályok betartásával sokat tehetsz azért, hogy sokáig megőrizd az egészségedet.
Egészség
4 hét 4 kiló fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.