Rákellenes, salaktalanító, szívvédő

Még mire jó a meggy?

Antioxidáns-tartalmából adódóan védi a szívet, jó a rák ellen, rosttartalma pedig emésztésserkentő.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a meggy rendszeresen háttérbe szorul édesebb rokonával, a cseresznyével szemben, a savanykás gyümölcs is legalább annyi egészügyi szempontból előnyös tulajdonsággal bír. Jótékony hatásai elsősorban a gyümölcs piros színét adó festékanyagoknak, az antocianidoknak köszönhetőek. Cikkünkből kiderül, pontosan milyen hatást gyakorol szervezetedre az ínycsiklandó gyümölcs.

Cseresznye vagy meggy?

Amiben biztosan a meggy vezet, az a szomjoltó hatás: savanykás ízének köszönhetően kiváló választás 30°C fok feletti hőségben. Míg a cseresznyét elsősorban vizelethajtó, vértisztító hatása miatt érdemes fogyasztanod, addig a meggy kiváló vitamin- és antioxidáns-forrás.

Ezenkívül a benne lévő szerves savak serkentik a veseműködést, továbbá pozitív hatással vannak az erekre, keringési rendszerre is.

Antioxidáns-bomba

Már mélybordó színe is árulkodik róla, hogy a gyümölcs antocianidokban rendkívül gazdag. Ezek a festékanyagok biztos antioxidáns-források, így eredményesen veszik fel a harcot a szabadgyökökkel.

Szívvédő, gyulladáscsökkentő

Egy, a közelmúltban végzett külföldi kutatás világított rá, hogy a gyümölcs gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a meggyfogyasztás mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Az Arizonai Egyetem, a Michigani Egyetem és a Brunswick Laboratórium közös kutatásának eredménye rámutatott, hogy már napi két és fél deciliter 100%-os meggylé fogyasztásával megelőzhető a későbbi szívbetegség kialakulása.

Antioxidáns gyümölcsök

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez a hatás abból adódik, hogy a gyümölcsnek köszönhetően csökken a szervezetben a triglicerid- és húgysavszint, de alacsonyabb lesz a koleszterinszint is. A rendszeres gyümölcs-, illetve meggyléfogyasztás 65%-kal csökkenti szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Rákellenes meggy

A meggy jótékony hatású antioxidáns vegyületei felveszik a harcot a szervezetet támadó káros szabadgyökökkel is. Az említett kutatás arra is rávilágított, hogy akár egyetlen marék savanykás gyümölcs is tízezres oxigéngyök-elnyelő kapacitással bír. Ez a tulajdonsága pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy fogyasztásának köszönhetően csökken a daganatok kialakulásának kockázata.

Méregteleníts!

Méregtelenítéshez is jó választás a meggy. Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait!

Emésztésserkentő, salaktalanító

A meggyben megtalálható a B-vitaminok összes fajtája. Ennek, valamint magas élelmirost-tartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatással bír. Fogyasztása erősen javasolt lelassult anyagcsere, gyakori székrekedés esetén. Nem csupán a salaktalanításban segít, de magas káliumtartalma révén vízhajtó hatású is, így a gyümölcs akár fogyókúra során is segítséget jelenthet. Ez a tulajdonsága a szív és az érrendszer számára is előnyös, de a szervezetben felgyülemlett felesleges vízmennyiség eltávolítása a májadat és vesédet is tehermentesítheti.

Frissen és fagyasztva

Természetesen legjobb rögtön a fáról fogyasztani, esetleg biopiacon beszerezni. A legmagasabb vitamin- és tápanyagtartalommal kétségkívül a friss gyümölcs bír.

Érdemes eltenned fagyasztott meggyet télre, hogy a hidegebb évszakban is élvezhesd a gyümölcs jótékony egészségügyi hatásait. Kiváló kiegészítője lesz gyümölcskoktéloknak, de egy jó recepttel ínycsiklandó meggyes morzsasütit is készíthetsz.

Ezt is szeretjük