kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Elhízás, szívritmuszavar, fáradtság

Elhízás, szívritmuszavar, fáradtság
A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Átaludnád a napot, és még akkor is fáradt vagy? Könnyen lehet, hogy pajzsmirigyed nem működik jól.

Forrás: Femina.hu

A pajzsmirigy működésének rendellenességét elsősorban a jódszegény étrend okozza. Egyes vidékeken a szegényes jódbevitelre a pajzsmirigy a hormont termelő sejtek megsokszorozásával reagál, ezzel próbálva ellensúlyozni az alacsonyabb hormontermelést.

Ez a szerv megnagyobbodását vonja maga után, ami azonban alapvetően nem jelent problémát. Gondot az okozhat, ha ennek ellenére is túl kevés hormon termelődik, ez ugyanis súlyosan felboríthatja szervezeted egészséges egyensúlyát, és több fronton támadva okozhat komoly egészségügyi gondokat.

Tünetek

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, ami egyszerre felelős a vegetatív idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséért. Ebből fakad, hogy rendellenes működése súlyos következményekkel járhat, mind az egészségi, mind az idegi állapotodra nézve. A sejtekben a zsírok, fehérjék és szénhidrátok megfelelő lebontását szabályozza, azonban fontos szerepet játszik a szív megfelelő működésének biztosításában is. Ha pajzsmirigyed túl kevés hormont termel, az leginkább szívritmuszavarokhoz vezethet, mivel a hormonhiány hatására erőteljesen lelassulhat a szívműködés. Mindezek mellé társul még az intenzív fáradtság, minek hatására a legegyszerűbb mozdulatokat is halálosan kimerítőnek érezheted, mivel az idegrendszer megfelelő működését is gátolja a túl kevés hormon, ami fásultságot, tompultságot eredményez.

Legalább ennyire kellemetlen tünet lehet a hízékonyság is, ugyanis, ha túl kevés hormont termel szervezeted, az jelentősen csökkentheti az anyagcsere sebességét. Ennek hatására pedig a legegészségesebb étrend mellett is jó pár kiló felesleget felszedhetsz. A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő embert azonban rendszerint beesett, apró, vizenyős szemeiről lehet felismerni, valamint a szemek alatt húzódó, erőteljesen megnagyobbodott táskákról és a jellegzetes nyaki duzzanatról, a strúmáról. Emellett azonban jelentkezhet hajhullás, bőrszárazság is, de ezek a tünetek általában nem észlelhetőek mind egy időben, leggyakrabban csak a szívritmuszavarról lehet a betegségre következtetni.

Diagnózis

 • Tapintásos vizsgálattal.
 • Vérvétellel.
 • Izotópos vizsgálattal.
 • Röntgennel.
 • Ultrahanggal.

Kezelés

A pajzsmirigy működési rendellenessége esetében a felismeréssel van nagyobb gond, nem a kezeléssel. Fontos, hogy, ha pajzsmirigy-alulműködésre gyanakodva fordulsz orvosodhoz, a helytelen diagnózis megelőzése céljából kezelőorvosod mindenképpen körültekintően végezze el a megfelelő vizsgálatokat. Már a vérvételes hormonszint-ellenőrzés is kellőképpen megbízható információkkal szolgálhat, azonban a gyanú megerősítésére egyéb vizsgálatokat is elrendelhet az orvos. A helyes diagnózis felállítása után a megfelelő kezelés következik, melynek célja az egészséges hormonszint beállítása. Ez az alulműködés esetén egyszerű, gyógyszeres hormonkezeléssel elvégezhető, amivel azonban körültekintően kell bánni, ugyanis a hormonok túlzásba vitt adagolása könnyen idézhet elő túlműködést. Emellett azonban kiegészítő kezelésként nagyon fontos, hogy gondoskodj a megfelelő mennyiségű jód beviteléről is, enélkül ugyanis újból előállhat a betegség.

Következmények

A betegség felismerése és kezelése azért fontos, mert a nők 15%-ánál előforduló örökletes rendellenesség akár meddőséghez is vezethet. Az egészségtelen szív- és idegrendszeri működés mellett ugyanis a ciklust is lelassítja, így, ha ebben a betegségben szenvedsz, az komolyan megnehezítheti a teherbeesést.

Másrészt, ha az alulműködés ellenére sikerül is, a magzatot sodrod veszélybe, ő ugyanis a te szervezetedből építgeti magát. Ha pedig nincs megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormonod, akár súlyos idegrendszeri károsodásokat is szenvedhet. Ha családodban volt már példa hasonló betegségre, gyerekvállalás előtt mindenképpen készíts hormonvizsgálatot, hogy ezeket a kockázati tényezőket kizárhasd!

Még nincs hozzászólás

Rák, depresszió és pajzsmirigyproblémák ellen

Nem csak a zöldségek lehetnek egészségesek. Számtalan más táplálék is segíthet.
Egészség

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

Amikor a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, jó szolgálatot tehet a klímaberendezés. De csak akkor, ha helyesen használod!
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.