kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Otthoni betegáplási díj

47 ezer forintot kaphatsz, ha érintett vagy: segítség lehet, ha bajban van a család

Ha valaki nagyon beteg a családban, otthon maradhatsz vele.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

Ha beteg hozzátartozód rendszeres ápolásra szorul, nem feltétlenül kell előbbit állami intézményre bíznod, legalábbis akkor, ha megteheted, hogy legfeljebb félállásban dolgozz, és otthon maradj vele.

Amennyiben így döntesz, az államtól is kapsz némi pénzbeli segítséget az úgynevezett ápolási díj formájában, melynek részleteivel, illetve lehetőségével sokan nincsenek is tisztában.

Ki kaphat ápolási díjat?

Ápolási díjra az a nagykorú hozzátartozó lehet jogosult, aki állandó és tartós gondozásra szoruló, súlyosan fogyatékos személy vagy tartósan beteg, 18 év alatti személy ápolását, gondozását végzi.

Fontos feltétel, hogy az ápoló személy az ápolási díj folyósításának időtartama alatt nem végezhet olyan keresőtevékenységet, mely a napi négy órát meghaladja, kivételt képez azonban ez alól, ha otthon történik a munkavégzés, ebben az esetben ugyanis nincs behatárolva az időtartam.

Mekkora összeget jelent?

Az ápolási díj havi bruttó összege 2016-ban 29 500 forint, ami nettó 26 550 forintot jelent. Létezik emellett kiemelt ápolási díj, melyet akkor lehet igényelni, ha az ápolt rehabilitációja nem javasolt, mivel egészségkárosodása jelentős, és önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes, illetve, ha az ápoló olyan hozzátartozó gondozását, ápolását végzi, aki után magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak súlyos betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel. Az összeg ebben az esetben bruttó 53 100 forint, illetve nettó 47 790 forint.

Ha valaki nem felel meg a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek, ugyanakkor fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végzi, emelt összegű ápolási díjra jogosult, mely havonta bruttó 44 250 forint, nettó 39 825 forint. Ilyen személynek számít valaki, ha az alábbi feltételek közül esetében egyidejűleg három is fennáll: mások személyes segítsége nélkül önállóan nem képes étkezni, tisztálkodni, öltözködni, illemhelyet használni, és lakáson belül segédeszköz igénybevételével sem képes közlekedni.

Hogyan lehet igényelni?

Ha ápolási díjat szeretnél igényelni, kérelmet kell benyújtanod a lakcímed szerint illetékes járási hivatalnál, melyhez csatolni kell a háziorvos igazolását, szakvéleményét is, mellyel alátámasztja, hogy hozzátartozó állandó és tartós gondozásra szorul.

Válassz!
Hosszabbítsd meg az életed!
Amellett, hogy egészséges optimizmussal és viszonylag stresszmentes élettel teszel a hosszú életért, a táplálkozásra és érdemes odafigyelned.

Az ápolási díjra való jogosultságot az azt megállapító szerv legalább kétévente egyszer felülvizsgálja, a folyósítást emellett megszünteti többek között akkor, ha az ápolt személy állapota azt nem teszi szükségessé, az ápoló a kötelességét nem teljesíti, megszűnik a tartózkodási joga, vagy az ápolt személy meghal.
Nem jogosult továbbá ápolási díjra az ápoló, ha olyan rendszeres pénzbeli ellátásban részesül, melynek összege az ápolási díj összegét meghaladja. Részleteket és alaposabb információt minderről ide kattintva, az erre vonatkozó törvény szövegében, valamint a lakóhelyed szerinti hivatalnál kaphatsz.

4 hozzászólás
agyas       2016-03-21 21:31
5.
Hát ettől mindketten fölfordulnak az tuti!!
Anny       2016-03-21 20:07
4.
Szánalmas is, de embertelen is ez az összeg. Ennyit ér itt az ember!
solymikata       2016-03-21 09:59
3.
És ha hozzájut is, szánalmas összegek ezek.
válasz a 2. kommentre (PinkPanther - 03-21)

Lepedék a nyelven - a szín jelentése

Lehet normális, de problémákra is utalhat. Nézd meg a képeket, és tudd meg, pontosan mire!
Egészség

Mit jelent a vizelet színe

Változhat az árnyalata, olykor pedig igen furcsa színt is felvehet. De mikor van nagyobb baj?
Egészség
Karácsonyi mesék és színezők

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.