kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Nyelési nehézség okai

Sajnos daganat jele is lehet: erre is utalhat, ha egyre nehezebben nyel valaki

A nyelési nehézségnek sok oka lehet, köztük igen súlyos is.

Forrás: Femina.hu

A nyelési nehézség, vagyis diszfágia igen kellemetlen tünet lehet, melynek számos fokozata létezik - az enyhe gombócérzéstől a szinte teljes nyelési képtelenségig -, éppúgy, ahogy többféle oka is.

Szerencsére a legtöbb esetben nem áll mögötte gyógyíthatatlan probléma, bizonyos esetekben mégis jelezhet komolyabb bajt, különösen, ha hosszabb ideig fennáll, illetve súlyosbodik. Akármi is az oka, orvost mindenképp érdemes mielőbb felkeresni.

A torokfájástól a lelki okokig

A nyelési nehézség hátterében a leggyakrabban talán légúti probléma áll, például nátha, megfázás, torok-, garat-, illetve gégegyulladás, mely rendszerint fájdalommal is jár, sőt, gyakran nem is a duzzanat, sokkal inkább a fájdalomérzet nehezíti a nyelést. Ebben az esetben a betegség elmúltával a probléma meg is szűnik.

Szintén gyakori jelenség, hogy az úgynevezett gombócérzés valójában pszichoszomatikus tünet, mely szorongás és félelemérzet, idegesség miatt áll fenn, csakúgy, mint ahogy például a sírás elfojtásakor is megjelenik. Gyakran társul például pánikbetegséghez is a nyelési nehézség. Ebben az esetben is, csakúgy, mint egy egyszerű torokfájás esetén, érdemes szakemberrel való konzultáció során megoldást keresni.

Pajzsmirigyprobléma és reflux

A nyelési nehézség mögött gyakran áll reflux, a savas felböfögés miatt ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a nyelőcső felmaródik, ami ilyen tünetet is okozhat.

Ebben az esetben a jelenség a kiváltó ok kezelésével enyhül, csakúgy, mint akkor, ha a nyelési panaszt pajzsmirigyprobléma, pontosabban a pajzsmirigy megnagyobbodása okozza. A megnagyobbodás hátterében a leggyakrabban a szerv alulműködése áll, méretét növeli ugyanis ahhoz, hogy így is eleget tudjon tenni a szervezet szükségletének a hormontermelés terén.

Súlyosabb okok

A nyelési nehézség hátterében sajnos olyan súlyosabb okok is meghúzódhatnak, mint a stroke, a demencia, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex vagy egy genetikai rendellenesség, ugyanakkor nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a nyakrégióban található, illetve egy szájüregi tumorral is összefügghet.

A nyelőcsőráknak például a leggyakoribb tünete a nyelési nehézség, a fájdalom, a falat elakadása. Ez elsőként darabos ételek fogyasztásakor jelentkezik, később azonban akár már pépesebb táplálék és víz bevitele esetén is. Bár ez a ritkább ok, a problémát elbagatellizálni semmiképp nem szabad, ha nyelési nehézséget tapasztalsz, mindenképp keresd fel orvosodat.

Még nincs hozzászólás

Alvás és fogyás

Az alvási szokásaiddal is tehetsz azért, hogy formában tartsd magad.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.