Melyik a legegészségesebb só? Nátriumszegényt vagy jódozottat válassz?

Dr. Kuklis Eszter elárulja, milyen sót érdemes használnod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a sófogyasztás és az egészség szó egy mondatba kerül, a legtöbb embernek az jut eszébe, hogy a fokozott sóbevitel egészségtelen.

Arról már ritkábban esik szó, hogy az élelmiszerboltok pocain sorjázó sófajták közül mikor melyiket érdemes választani. Dr. Kuklis Esztert, a Budai Egészségközpont életmód-tanácsadóját, illetve orvos-természetgyógyászát kérdeztük a témában.

A só élettani hatása

A só elsősorban kiemeli az ételek ízét, tartósít. Ezen kívül a benne lévő nátrium - a klórral és a káliummal együtt - a szervezet folyadékháztartását szabályozza, jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában is.

A só klórtartalma a gyomorban termelődő sósav alkotórészeként az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában működik közre. Amennyiben a só egyéb ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaz, azok hozzájárulnak az élettani folyamatok egészséges működéséhez.

Melyik a legegészségesebb sófajta?

Asztali és finomított só

Régen a sót úgy használták fel, ahogy találták, a finomított só korunk vívmánya - magyarázza dr. Kuklis Eszter. Főzésre, sütésre a finomítás nélküli, legolcsóbb, úgynevezett asztali só a legalkalmasabb. Egyrészt azért, mert ennek a legjobb az íze, másrészt egy sor olyan nyomelem is van benne, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Több só van bennük, mint hiszed!

Nézegess képeket!

Elolvasom

A finomított só alapvetően azért terjedt el, mert szebb - hófehér színű -, valamint könnyebb a sószóróból kiszórni, mivel nem csomósodik.

Tengeri, himalájai és nátriumszegény só

A tengeri só és a himalájai só több egyéb hasznos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. A jódozott sót azért vezették be, mert Magyarországon kicsi a víz és az élelmiszer jodidion-tartalma. Ez a nyomelemhiány pedig nemcsak pajzsmirigytúltengést - más néven golyvát - okozhat, hanem súlyos esetben fejlődési rendellenességhez, testi és szellemi visszamaradottsághoz is vezethet. Nátriumszegény sóra csak arra érzékeny, magas vérnyomásos betegeknek lehet szüksége.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Váltogasd!

Bár elég széles a jódbevitel ember által elviselhető tartománya, azért jó, ha nem használsz minden alkalommal jódozott sót, hanem inkább váltogatod finomítatlan kő-, illetve tengeri só használattal.

A maximálisan ajánlható napi sóbevitel

Hazánkban az OÉTI - Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - által végzett legújabb vizsgálat adatai szerint a napi sóbevitel nőknél 12 gramm, férfiaknál 17,2 gramm, azaz az ajánlott érték több mint 2,5-, illetve 3,5-szerese.

Magas sótartalmú élelmiszerek

A felnőtt lakosság feldolgozott élelmiszerekből származó sóbevitelének több mint harmadáért a kenyérfélék, közel 25%-áért a húskészítmények, mintegy 10%-áért pedig a zöldségkonzervek és a savanyúságok felelősek. Az ajánlott maximális sóbevitel öt gramm naponta, ami egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg - tudtuk meg dr. Kuklis Esztertől.

Ezt is szeretjük