kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Mennyi idő alatt ürül ki a nikotin a szervezetből?

Mennyi idő alatt ürül ki a nikotin a szervezetből?
Íme, a pontos válasz!

Ha ma leteszed a cigit, már holnaptól élvezheted a leszokással járó egészségügyi előnyöket.

Forrás: Femina.hu

A dohányzásról való leszokásnak alapvetően két útja van. Egyesek a fokozatosságra esküsznek, és megspórolják maguknak a hirtelen nikotinmegvonással járó kellemetlenséget.

Mások azonban a rántsuk le gyorsan a ragtapaszt elve szerint egyik napról a másikra szeretnék letenni a cigit. Mindkét választásnak megvan a maga pozitív és negatív hatása. Most a hirtelen leszokással járó egészségügyi előnyökkel ismerkedhetsz meg.

Miután letetted a cigit…

A hirtelen leszokás pozitívuma, hogy az elvonási tünetek kivételével már az első naptól kezdve élvezheted a füstmentesség előnyeit: a több energiát, frissebb leheletet, jobb közérzetet.

Jellemzően 30 napig tart, amíg a leszokást követően a nemdohányzás szokása kialakul. Ezért, ha szeretnéd megünnepelni a nagy lépést, vagy nemdohányzónak nyilvánítanád magad, ennyit érdemes várni. Az utolsó cigi elszívását követően az American Cancern Society adatai szerint a következő pozitív változásokra számíthatsz.

Egy napon belül - szén-monoxid nélkül

Az utolsó cigi elnyomását követő egy órán belül csökken a vérnyomásod és javul a pulzusszámod. Az első 12 órában a vér nikotin- és szén-monoxid-szintje a felére csökken, oxigénszintje pedig visszatér a normális értékek közé. 24 órán belül a szén-monoxid kiürül a szervezetből.

Képeken 13 durva rákkeltő!
Képeken 13 durva rákkeltő!
Ez a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanEzek a leggyakoribb irodai ártalmakEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítŐk élnek a legrövidebb ideig EurópábanKépeken a legjobb hazai gyógyfürdők8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedRákellenes zöldségekÍme, a világ leghosszabb életű népei!

72 órán belül - viszlát, nikotin

48 óra szükséges ahhoz, hogy a nikotin kiürüljön a szervezetedből. Ennyi idő után javul az ízlelésed és a szaglásod is. 72 órán belül a tüdődből kezd kitisztulni a váladék, légzésed könnyebbé válik, a légutak energiaszintje növekszik.

Négy héten belül - rugalmasabb bőr

Az első két hétben a szív egyre oxigéndúsabb vért pumpál a szervezetbe, fokozatosan javul a szív és a vérerek kapacitása. Négy héttel az utolsó elszívott cigaretta után észreveheted, hogy bőröd szebb és rugalmasabb.

Hat hónapon belül - szaglásod a régi

A légzési zavarok - köhögés, sípoló hangok - jelentősen csökkennek, a légutak kitisztulnak. Ízlelésed és szaglásod a régi, csontjaid is erősebbek, hiszen nem vonod már el szervezetedből a kalciumot dohányzással.

A szájszag okai

A kellemetlen lehelet mögött nem csak a dohányzás állhat. Kattints az alábbi videóra, és tudd meg, még mi okozhatja.

Szájszagot okoznak: 5 gyakori probléma a tünet mögött

Az alapos fogmosás nem biztos, hogy elég a kellemetlen szájszag ellen. A pontos okok felderítése érdekében érdemes mielőbb szakértőhöz fordulni.

Dátum: 2012. szeptember 20.
Készítette: Femina.hu

A továbbiakban…

Statisztikai adatok szerint nagyjából egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívroham kockázata a dohányosok képest. Ha pedig tíz évet töltöttél el füstmentesen, a tüdőrák kialakulásának kockázata is a felére csökken.

12 hozzászólás
Kalózvezér       2016-03-18 16:25
13.
Ha jól akarok szórakozni, mindíg "leszokásról" szóló cikkeket olvasgatok. Rengeteg igaz történetet olvastam már, de egyik sem hasonlít az enyémre, ezért most közkincsé teszem, hadd szórakozzanak a Femina olvasói. Én körülbelül 50 éve hagytam abba a d... tovább »
spotty       2013-01-11 11:21
12.
Szerintem ez egy tévhit, hogy súlygarapodást okoz a leszokás. Nem kell többet enni és kész, ennyire egyszerű. Pótcselekvés az evés a leszokásnál. Én is leszoktam, de figyeltem a kajára és mozogtam. Kb. 1 kg-ot ha hízhattam, nem többet.
válasz a 8. kommentre (Kispancsa - 12-18)
solymikata       2013-01-09 17:44
11.
Én úgy gondolom (bár nem füstöltem sosem, csak apám), hogy egészségügyileg nem a nikotin a legnagyobb baj a cigarettával, hanem az égéstermékek. Minden esetre sosem gyújtottam rá, de ha nem közvetlenül a képembe fújják, nem is zavar különösebben. Sok... tovább »

Sokkoló fotók! 10 évvel látszol öregebbnek a cigitől

A dohányzás a kollagén- és az elasztinszint csökkenéséhez, valamint az összes ránc elmélyüléséhez vezet.
Egészség

2011-ben 20 ezer magyar halt bele - Idén mennyi fog?

A dohányzás okozta halálesetek száma megdöbbentően magas hazánkban. De csak első hallásra.
Egészség
90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.