kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Mellrákrizikó! Így vezet az alkoholfogyasztás emlődaganathoz

Mellrákrizikó! Így vezet az alkoholfogyasztás emlődaganathoz
Kutatás

Rodríguez-Fragoso megtalálta a mellrák kialakulása és az alkohol közötti kapcsolatot.

Forrás: Femina.hu

Bár a rendszeres vörösborfogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát, egy új kutatás tanúsága szerint fontos a mértékletesség.

Az emlőrák ma a világon minden egyes évben körülbelül 370 ezer halálesetet okoz, és ugyanennyi idő alatt egymillió új megbetegedést regisztrálnak.

Így vezet az alkoholfogyasztás emlődaganathoz

Az Amerikai Biokémiai és Molekuláris Biológiai Társaság éves konferenciáját 2012. április 23-án tartották meg San Diegóban.

Ezen a kongresszuson ismertette az emlőrákkal kapcsolatos kutatási eredményeit María de Lourdes Rodríguez-Fragoso, a mexikói Morelos állam egyetemének farmakológus és toxikológus professzora.

Mint elmondta, a test sejtjei különböző mechanizmusok segítségével szabadulnak meg az olyan potenciális veszélyt jelentő mérgező anyagoktól, mint például az etanol - köznapi nevén alkohol.

Előfordul azonban, hogy ezen mechanizmusok során más mérgező anyagokat termelődnek, köztük olyanok is, melyek összefüggésben hozhatók a rák kialakulásával.

A háttérben a CYP2E1 fehérje

Az alkoholfogyasztásról a szakemberek már régóta tudják, hogy kockázati tényezőt jelent a mellrák kialakulására nézve, ám a pontos összefüggést ez idáig nem ismerték. María de Lourdes Rodríguez-Fragoso és munkatársai úgy gondolják, egy bizonyos CYP2E1 nevű fehérje képében megtalálták az kapcsolatot.

Képeken 13 durva rákkeltő!
Képeken 13 durva rákkeltő!
Ez a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanEzek a leggyakoribb irodai ártalmakMásnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegítŐk élnek a legrövidebb ideig Európában8 hétköznapi táplálék mellrák ellenKépeken a legjobb hazai gyógyfürdők8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedRákellenes zöldségek

Etanol hatására a CYP2E1 nevű fehérje károsodhat, aminek következtében rákkeltő szabadgyökök kezdenek termelődni. Az említett fehérje megtalálható az emlő úgynevezett epithelialis sejtjeiben - melyekből a mellrák legtöbb fajtája kiindul.

Laboratóriumi körülmények között vizsgálva a folyamatot a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy amennyiben a sejtek CYP2E1-szintje alacsony, úgy azok immunisak az etanolra, ám nagyobb mennyiségű CYP2E1 fehérje jelenléte esetén jelentősen nő a mellrák rizikója.

Fontos vizsgálati módszer alapja lehet a kutatás

Mint Rodríguez-Fragoso elmondta, a fenti eredmény hozzásegíti a kutatócsoportot ahhoz, hogy a jövőben olyan vizsgálati módszert fejlesszenek ki, amely méri a CYP2E1 fehérje szintjét a mellszövetben. Ha tisztában vagy vele, hogy nagyobb kockázattal kell számolnod, valószínűleg hatékonyabb lépéseket teszel a mellrákmegelőzés érdekében.

Családodban volt emlőrákos megbetegedés?

Még nincs hozzászólás

3 egészségügyi ok, amiért érdemes több gyereket vállalnod

Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyermekvállalás pozitív hatással van az egészségi állapotra.
Egészség

3 rejtett lelki probléma, ami mellrákhoz vezet

Lelki oldalról megközelítve a mellrák bizonyos kapcsolati problémákból, illetve a nőiség háttérbe szorításából fakadhat.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.