kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Mell váladékozása

Ezt jelenti a mell váladékozása: ha ilyen színű, rögtön menj orvoshoz!

Ártalmatlan is lehet, de komoly betegséget is jelezhet.

Forrás: Femina.hu

A mellek váladékozása ijesztő jelenség, melynek megjelenésekor érdemes minden esetben orvoshoz fordulni, ennek ellenére azonban nem kell rögtön megijedni, korántsem biztos ugyanis, hogy nagy a baj.

Bár a váladékozást általában a mellrák tünetei között is első helyen említik, számos más, akár teljesen ártalmatlan ok is megbújhat a háttérben. A következőkről nem árt, ha tudsz.

Mikor normális a váladékozás?

Több olyan eset is létezik, amikor a mellek váladékozása teljesen normálisnak tekinthető, ilyen például a szülés utáni, illetve a szoptatás időszaka, de a terhesség ideje alatt, például utolsó heteiben jelentkezhet előtej formájában is.

Az előbbieknek tulajdonítható váladék általában híg, csaknem teljesen tiszta, fehéres folyadék, de az sem ritka, hogy terhesség során akár enyhén véres is lehet.

Mivel a terhesgondozás időszaka alatt a kismama állandó orvosi felügyelet alatt áll, a hasonló tünetek megjelenésével kapcsolatos kérdéseire gyorsan választ kaphat, mindenképpen érdemes azonban megemlíteni őket.

Szintén természetes jelenség lehet, ha a váladékozás szexuális együttlét hatására alakul ki, vagy éppen azért, mert különösen zavaró, irritáló anyagú ruhát vettél fel. Ilyen esetekben a váladék színe és állaga szintén olyan, mint az előzőekben.

Jelezhet hormonális problémát is

Szintén ürülhet előbbi jellemzőket magáénak tudó váladék a mellekből hormonális problémák hatására is, az egyik leggyakoribb oknak számít például a hipofízis által túltermelt prolaktin hormon, melynek fő feladata, hogy kismamáknál serkentse a tejelválasztást. Más esetben a túltermelést okozhatja például az agyalapi mirigy, vagyis a hipofízis jóindulatú megnagyobbodása, de például pajzsmirigyprobléma is.

Érdemes megfigyelni azt is, hogy a váladékozás összefügg-e a havi ciklussal, annak bizonyos időszakában jelentkezik-e. A hormonális eredetű váladékozásnál jellemzően a probléma mindkét mellet érinti, azonban ez sem törvényszerű, fontos megemlíteni továbbá, hogy jelentkezhet bizonyos gyógyszerek, például fogamzásgátlók vagy éppen antidepresszánsok hatására is.

Amikor a mell rendellenességei állnak a háttérben

Ha a váladékozás csak az egyik mellet érinti, gyakoribb, hogy helyi rendellenesség áll a háttérben, ha például a váladék gennyes, sárgás, és kellemetlen szaga van, annak oka a mell gyulladása is lehet, melyet gyakran okozhat a tejcsatorna elzáródása.

Válassz!
Növelik a mellrák-kockázatot
Ha szeretnéd elkerülni a mellrák kialakulására hajlamosító tényezőket, kattints korábbi cikkeinkre és tájékozódj!

A zöldes váladékozás utalhat fibroadenómára, mely egy jóindulatú elváltozás, egyfajta kötő- és mirigyszöveti képződmény. Akkor sem kell a legrosszabbra gondolni, ha a váladék véres, ez jelezhet például jóindulatú daganatot, például tejcsatorna-papillomát, ugyanakkor arról sem lehet elfeledkezni, hogy a vér a rosszindulatú daganatnak is tünete lehet. Utóbbi jele lehet az is, ha emellett még csomót is észlelsz a melledben, illetve a közeli nyirokcsomók tájékán.

Érdemes minden esetben orvoshoz fordulni - a természetesnek tekinthető okok kivételével, de a biztonság kedvéért ilyenkor is -, lehetőleg minél előbb, különös tekintettel a zöldes, gennyes, véres váladék esetére.

Mivel a váladék ürülhet spontán, de nyomás hatására is, a mell önvizsgálata során fontos ezt is ellenőrizni, javasolt ezért ilyenkor az emlőbimbók óvatos összenyomása is.

Még nincs hozzászólás

Tippek reggeli rossz lehelet ellen

Bár bizonyos mértékben normális, lehet mérsékelni a reggel jelentkező, kellemetlen leheletet.
Egészség
Letölthető edzéstervek

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.