kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Méhnyakrák, méhnyakerózió, mióma

Méhnyakrák, méhnyakerózió, mióma
A méh betegségei

A méhet érintő kórokra figyelned kell - különösen, ha még szeretnél gyermeket.

Szerző: H.E.
Forrás: Femina.hu

A méh a női szaporító-szervrendszer leglényegesebb része. Ennek falába ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, majd ez a szerv táplálja a növekvő magzatot az élet első kilenc hónapjában. A méh a medenceüregben helyezkedik el, közvetlenül a húgyhólyag mögött. Felnőtt nők esetében körülbelül nyolc centiméter hosszú, illetve öt centiméter széles.

Alakját tekintve leginkább egy megfordított körtére hasonlít, melynek alsó, keskeny része a hüvelybe nyílik: ez a méhnyak. Mivel ez a szerv rendkívül fontos szerepet tölt be a nők életében, a vele kapcsolatos betegségekkel érdemes tisztában lenned.

Méhnyakerózió - méhszájseb

A magyarul méhszájsebnek hívott betegség neve igen megtévesztő, mert valójában nem a méhszáj sérüléséről van szó. A problémát az jelenti, hogy a méhnyak belső részének hámsejtjei ránőnek a hüvelyhez csatlakozó külső részre. Kiváltó oka lehet nőgyógyászati fertőzés, de akár az ösztrogénhormonok magas szintje is. Ebből kifolyólag a betegség legtöbbször a terhesség során, illetve a fogamzásgátló tablettát szedő nők körében alakul ki.

A probléma tünetei

 • Közti vérzés.
 • Fájdalmas közösülés.
 • Áttetsző hüvelyváladék.

Előfordulhat, hogy a betegség magától is elmúlik - a szülést követően, illetve abban az esetben, ha abbahagyod a tablettaszedést. Amennyiben viszont nem így történik, kezelésre van szükség. Ez történhet úgy, hogy a begyulladt területet orvosod ezüstnitráttal ecseteli, de előfordulhat, hogy lézerrel kell elpusztítani a nem oda való szövetet. A kezelést követően a méhszájseb helyén idővel normális laphámsejtes szövet sarjad.

Méhnyakrák - és a HPV

Magyarországon 100 ezer nő közül kilenc ebben a betegségben hal meg. A méhnyakrák elsősorban a harmincas éveikben járó, illetve a hatvan év feletti nőknél fordul elő. A betegség az esetek 98%-ában a humán papilloma vírussal - HPV - hozható összefüggésbe. A szakemberek úgy vélik, a vírus a sejteken belül számos gént vesz célba - közöttük a P53 jelű tumorszupressziós, vagyis daganatgátló gént, mely megakadályozza a rákos elfajulást.

Ha többet szeretnél megtudni a humán papilloma vírus, illetve a méhnyakrák kapcsolatáról, kattints ide!

A méhnyakrák tünetei

 • Alhasi fájdalom.
 • Sárgás hüvelyi folyás.
 • Rendszertelen menstruáció.
Rákellenes zöldségek
Rákellenes zöldségek
A 15 legjobb vitaminforrásRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeAntioxidáns gyümölcsökÍme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növényekKépeken 13 durva rákkeltő!15 hatékony szívvédő táplálékA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálék16 agypörgető táplálék

A betegséget egy úgynevezett precancerosus állapot előzi meg, melynek során a tünetek nem jelentkeznek, ám a hüvelykenet citológiai vizsgálatából kimutatható. Az ilyenkor alkalmazott kezeléssel a betegség kifejlődése megelőzhető. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen - évente - végeztess nőgyógyászoddal rákszűrést. Amennyiben azonban nem veszik észre időben a betegséget, rendszerint el kell távolítani a méhnyak egy részét, súlyosabb esetben az egész méhet.

Mióma - jóindulatú daganat

A betegség a méhfal jóindulatú daganata, mely simaizomrostokból és rostos kötőszövetből áll. Növekedését az ösztrogén hormonok serkentik, mérete pedig igen tág határok között mozoghat - a borsószemnyitől egészen a gyerekfej méretűig. A harminc év feletti korosztály körülbelül 30%-ánál fordul elő, és gyakorisága nagyobb a gyermektelen nők esetében. Amíg a mióma kisebb méretű, általában nem okoz tüneteket, és sokszor csak rutinvizsgálat során derül ki. Amennyiben viszont nagyobbra nő, nyomhatja a belső szerveket, és különböző tüneteket produkál.

Gyanús jelek

 • Puffadás.
 • Erős vérzés.
 • Gyakori vizelési inger.

A kisebb, tüneteket nem okozó miómáknál elegendő a félévenkénti nőgyógyászati kontroll. Ha azonban a betegség problémát okoz, az orvos általában a méheltávolítást szokta javasolni. Bár a betegség súlyos esetben akár meddőséghez is vezethet, azoknál a nőknél, aki még szeretnének gyermeket, és a mióma nem túl nagy, lehetséges a mióma kimetszése a méh épen hagyásával

Emellett a műtét alternatívájaként az orvos felkínálhatja a méhbeli artériaelzárást is, mely megszünteti a mióma vérellátását. A daganat ilyenkor elhal, és hegszövetté alakul.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

Még nincs hozzászólás

Szokatlanul erős, elhúzódó a menstruációd? - 3 betegség a háttérben

A menstruáció rendellenességei valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet.
Egészség

A leggyakoribb nőket érintő daganat tünetei és kezelése - Mióma

Ismerj meg egy gyakori női daganatos betegséget, és légy tisztában a kezelési lehetőségekkel!
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.