Padlizsánhéj: ehető vagy mérgező? - A kertészmérnök válasza
Mindig lenyúzod a padlizsán héját, miközben nem vagy benne biztos, hogy nem ehető?
A burgonyafélék - Solanaceae - családjába tartozó padlizsán - Solanum melongena - Kelet-Indiából származó egynyári növény.
Igen gazdag rostokban, de tartalmaz C-vitamint, ásványi anyagokat - például vízhajtó hatású káliumot - is, mindemellett kalóriaszegény.
Padlizsánhéj: ehető?
Jótékony hatással van az egészségre, fogyasztásával kapcsolatban talán csak egyetlen kérdés merül fel időről időre: ehető-e a növény kékeslila színű héja. A kérdést Szecsődy Gábornak, az Aqua&Terra okleveles kertészmérnökének szegeztük.
- Az érett padlizsán lilás héja nem tartalmaz mérgező vegyületet - pusztán zöld kocsányától kell megszabadítani. Hogy héjjal vagy héj nélkül történik a fogyasztása, pusztán ízlés dolga, illetve természetesen receptfüggő. Ezzel szemben a még zöld növény esetében meg kell várni, amíg szobahőmérsékleten beérik, ugyanis az ekkor még benne lévő szolanin vegyület veszélyes lehet - tudtuk meg Szecsődy Gábortól.
Ismered a mérgező növényeket?
Az alábbi kvízünk segítségével tesztelheted, hogy mennyire vagy képben. Tudod, hogy néz ki például a gyilkos galóca?
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
OLVASD EL EZT IS!
- padlizsán
- villámdiéták