Rákellenes, bőrszépítő és szívvédő

Még mire jó a kurkuma?

A curry egyik fő alapanyaga, a kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az fűszerek alapanyagául többnyire növényi részek, magvak, levelek, szárak, termések és virágok szolgálnak. Ezek az ételekbe frissen, szárított formában, de akár őrleményként is keverhetőek.

A fűszerekben található íz-, illat-, és színanyagok a növényi anyagcsere termékei, melyek olykor gyógyító hatással is vannak az emberi szervezetre, mint például a kurkuma esetében - mely a curry egyik fő alkotóeleme.

A kurkuma gyógyhatásai

A gyömbérfélék - Zingiberaceae - családjába tartozó kurkuma Dél-Ázsiában őshonos, ahol már kétezer éve használják emésztést serkentő, gyulladáscsökkentő hatása miatt. A lágyszárú, illatos évelő fűszernövénynek elsősorban a gyűjtés után megfőzött és szárított gyöktörzsét hasznosítják.

Rákellenes és szívvédő

Kutatások szerint a kurkuma 75%-kal csökkenti a sejtek kémiai károsodását, antioxidáns hatása csaknem megegyezik a C- és E-vitaminéval.

A fentieken túl gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását, mindezeknek köszönhetően segít megelőzni a daganatos betegségek, valamint a keringési rendszert érintő problémák kialakulását.

Bőrszépítő hatás

A kurkumában lévő gyulladáscsökkentő hatású kurkumin nem csupán a szervezeten belül fejtheti ki hatását, de a gyulladásos bőrbetegségek ellen is kiváló megoldást nyújthat. Választhatsz kurkumint tartalmazó arckrémet, de akár belsőleg fogyasztva is érezheted hatását.

15 hatékony szívvédő táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Méregtelenít is

A fűszernövény tisztítja a májat, serkenti az epe áramlását, valamint javítja az emésztést. Ellenállóbbá teszi a májat a mérgekkel és szabadgyökökkel szemben. Épp ezért méregtelenítő kúrák esetén különösen ajánlott a fogyasztása.

Fontos!
Ne használd a kurkumát, ha várandós vagy, mert fokozhatja a méh simaizomzatának összehúzódását. Akut hepatitis és sárgaság esetén ugyancsak nem javasolt a fűszernövény fogyasztása.

Készíts kurkumateát!

A kurkumát fogyaszthatod fűszerként - például csirkés, barna rizses receptekhez -, de kipróbálhatod tea formájában is.

Egy csapott teáskanál gyökérporhoz adj 1,5 dl forró vizet, majd hagyd állni 10-15 percig. Naponta két-három csészével fogyassz el az étkezések között.

Ezt is szeretjük