kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Kiütés, candida, ekcéma

Kiütés, candida, ekcéma
A bőrbetegségek rejtett okai

A kínzó viszketés ellen már minden gyógyszert bevetettél? A megoldáshoz ismerd meg a bőrbetegségek egészségügyi és lelki okait.

Forrás: Femina.hu
Tested legnagyobb felülete, ami a külvilággal érintkezik, a bőröd. Szervezeted rajta keresztül veszi fel az ingereket, és általa próbál kommunikálni is. A szervi elváltozások, betegségek tehát rendszerint nyomot hagynak bőrödön is. Azonban nemcsak a betegségek, hanem a külvilág káros hatásai - mint a napfény vagy a szmog - is kóros elváltozásokat okozhatnak bőrödön.

Közvetlen környezeted mérgei mellett lelki tényezők is erőteljesen befolyásolják hámsejtjeid állapotát. Hangulatingadozásaidnak megfelelően bőröd is változékony, lehet szürke és fakó, de ragyogóan üde is attól függően, te milyen színben látod a világot. A tartós lelki betegségek azonban komoly bőrproblémákat okozhatnak. Ha tehát már minden gyógyszert kipróbáltál, de nem sikerült meggyógyulnod, nem kizárt, hogy máshol kell az okokat keresgélned.

Egészségügyi háttér

Ahogy az egész testednek, úgy a bőrödnek is szüksége van egy állandó kémhatásra. Ha ez valami miatt megbomlik, védtelenebbé válik a külvilág kórokozóival szemben. Bőröd egészséges savköpenyét legkönnyebben a rengeteg mesterséges adalékanyagot tartalmazó kozmetikumokkal rombolhatod le, úgyhogy inkább bio-kozmetikumokat válassz. Ma már sok kozmetikai cég van, aki termékeit kizárólag természetes alapanyagokból készíti, ennyi odafigyelést megér az egészséged.

Az egészséges bőr pH-értéke 5,4 és 5,9 közötti tartományban mozog, ez enyhén savas közeg, ami biztosítja a kórokozók elleni védelmet.

A túlzott tisztálkodás sem tesz jót bőrödnek, ugyanis ugyanúgy, ahogy a gyomorban, bőrödön is élnek jótékony baktériumok. Ezért semmiképpen ne használj antibakteriális tusfürdőt. Fertőtlenítő terméket csak kézmosásra használj, ha különösen fertőzésveszélyes körülmények között tartózkodtál.

Azonban nem csak tisztálkodással teheted tönkre bőrödet. Az sem mindegy, mit eszel: a szervezet elsavasodása ugyanis fokozottan érzékennyé teszi bőrödet. Ha nem teszel az elsavasodás ellen, egész tested egyensúlya megborul, immunrendszered meggyengül, ezáltal pedig érzékenyebb leszel a fertőzésekre.

Hasonló módon veszélyes a candida gomba is, ami szintén a helytelen táplálkozásnak köszönhetően szaporodhat el szervezetedben. A bőrbetegségek nagy része gombásodás, azonban, ha először gyomrodat rakod rendbe, utána az olyan makacs bőrbetegségektől is megszabadulhatsz, mint az ekcéma.

Lelki háttér

Egyre elfogadottabb nézet, hogy az összes betegség, így a bőrt érintő kórok is, visszavezethetőek lelki okokra. Többnyire nem lehet különválasztani az életmódot a lelki betegségektől, ugyanis ezek szoros kölcsönhatásban rombolják, vagy éppen építik szervezeted. Az, hogy bőrkiütéseid azt jelentik, hogy valami ki akar törni, amit benntartasz, nem csak a nagyi rögeszméje. Pszichológiai kutatások során figyelték meg, hogy a bőr kóros elváltozásai gyakrabban fordultak elő olyanok között, akik nem várt gyerekként jöttek a világra, vagy akár csak a nemük lett más.

A szeretet legfontosabb kifejezőeszköze az érintés, de a bőrbántalmak miatt fájdalmat okozó simogatás éppen az ellenkező hatást éri el. Szoros összefüggés van tehát a viszkető bőrkiütések és az elfojtás között.

A visszatérő bőrbetegségek okai általában rossz anya-gyerek kapcsolatra vezethetők vissza. Nem származhat semmi jó abból, ha kellemetlen korai élményeid miatt elhatárolódsz környezetedtől. Lelkednek ugyanúgy szüksége van a simogatásra, mint bőrödnek, az emberi kapcsolataid javításával tehát könnyebben megszabadulhatsz a kiütéseidtől is.

Nem csak a gyerekkorra visszanyúló traumák betegítik meg azonban a bőröd. Ha állandóan idegeskedsz, az egész szervezetedre káros hatással lehet. A felfokozott idegállapot először a gyomrodat támadja meg, azonban nagyon hamar lehetnek jelei a bőrödön is. A szorongás tehát nem tesz jót sem mentálisan, sem fizikailag. Kapcsolataidat labilissá teszi, téged pedig beteggé. Próbáld meg a stresszt tudatosan feldolgozni, és egészségesebb jövőképet kialakítani magadban, környezeted segítségével.

Még nincs hozzászólás

Meddig jó a lefőzött kávé?

A kávé nem áll el sokáig, de vajon lefőzve meddig érdemes elfogyasztanod?
Egészség

Univerzális rákszérum - Új gyógymód a rákra

És még olcsó is lehet az új szérum. Hatalmas áttöréshez érkezett az orvostudomány.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.