kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Káros a füldugó?

Rendszeres füldugóhasználat: szabad-e a fül-orr-gégész szerint?

Ha rendszeresen füldugót használsz, most kiderül, káros-e.

Szerző: Jász Virág
Forrás: Femina.hu

Zavarnak az éjjeli zajok, és inkább füldugóval alszol? A mindennapos használat bár alapvetően nem káros, rejthet veszélyeket.

Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Budapesti Fül-orr-gégeközpont orvosa válaszolt kérdésünkre, hogy káros-e a rendszeres füldugóhasználat, illetve mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban.

A fül-orr-gégész véleménye

A füldugó használata a doktornő szerint önmagában nem jelent veszélyt, viszont a füldugó anyaga az arra érzékenyeknél kiválthat allergiás reakciót a hallójárat felszínén, erre érdemes odafigyelni. Olyan is előfordulhat, hogy a füldugó esetleg nem illeszkedik jól - ez idővel, a tartós nyomás miatt hallójárat-gyulladást idézhet elő. Rossz minőségű dugó esetén az esetlegesen leváló darabkák a hallójárat mélyén maradhatnak, füldugulásos panaszokhoz vezethetnek. Illetve az sem jó, ha a meglévő fülzsírt a füldugó a betolja egészen mélyre.

A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő
A 15 legjobb természetes gyulladáscsökkentő
8 magyar orvos, aki előrevitte a világotA 10 leghatásosabb házi praktika napégés ellenKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzek a leggyakoribb irodai ártalmak8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeA 8 legerősebb őszi méregtelenítő gyümölcsA 7 leghatékonyabb természetes fogfehérítőA 10 legjobb házi fortély izzadás ellenPuffadás ellen: íme, a leggyorsabb temészetes megoldások

És mi a helyzet a hallójárati fülhallgatóval?

Hasonló, mint az előbbiekben felsoroltak - ugyanúgy nem szerencsés a rossz illeszkedés, a tartós nyomásérzés például. Ezek mellett itt a hangerőre kell még fokozottan odafigyelni. A hangos zene hallgatása zajártalom kialakulásához vezethet, halláscsökkenést, fülzúgást okozva. Ez egy ideig megszüntethető, spontán el is múlik, de sajnos tartós is maradhat a panasz.

A fültisztító pálcika

A fülzsír szerepe, hogy megvédje a hallójárat érzékeny felszínét. Baktérium-, gomba- és vírusölő tulajdonságú, és érdekes módon rovarriasztó hatása is van. Védelmet nyújt a kiszáradással szemben, valamint a kívülről bekerülő nedvesség áztató hatása ellen is. Jelenléte hasznos, mindössze esztétikai szempontok szólhatnak ellene. A fül öntisztító hatással bír, és összességében nem is volna szabad pálcikával tisztítani - erről még egy korábbi cikkünkben írtunk, kattints ide, és olvass utána!

Még nincs hozzászólás

A fülzúgás okai

Az idegesítő fülzúgás mögött akár egészen hétköznapi problémák is megbújhatnak.
Egészség
6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.