kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Ingyenes látásvizsgálat és kontaktlencse októberben

Ingyenes látásvizsgálat és kontaktlencse októberben
Hol?

Országszerte számos helyen díjmentesen vizsgáltathatod meg a szemed. Nézd meg az üzletek listáját!

Szerző: Németh Andrea
Forrás: Femina.hu
2010.10.15.

Október hazánkban a Látás Hónapja, ami kivételes lehetőségeket tartogat számodra. Ingyenes látásvizsgálaton, tanácsadáson vehetsz részt, és még a kontaktlencsét is kipróbálhatod a Magyar Látszerész Szövetség, a Magyar Optikus Ipartestület és az egész szakma összefogásának köszönhetően.

A kampány a tökéletes látás és az ehhez szükséges rendszeres vizsgálat fontosságára próbálja felhívni a figyelmet. Szánj egy kis időt magadra, és használd ki a Látás Hónapja nyújtotta lehetőségeket! Az akcióban részt vevő üzletek listáját és elérhetőségeit itt találod.

Szavazz!
Te milyen gyakran jársz nőgyógyászhoz?

Jól látsz?

Elképzelhető, hogy eddig eszedbe sem jutott, hogy optikushoz fordulj, mert tökéletes a látásod, de ezt az alkalmat neked sem szabad kihagynod! Lehet, hogy most nincs szükséged szemüvegre, de a vizsgálat nem csak erre jó. Léteznek olyan szembetegségek, melyek csak a súlyosabb fázisban okoznak tüneteket: ilyen a zöld hályog, ami az esetek 90%-ában az előrehaladott állapotig nem okoz panaszt. Ez a betegség nem csak az idősebbeket veszélyezteti, de hajlam miatt, illetve más betegség szövődményeként is kialakulhat, és a látás elvesztéséhez is vezethet.

De a vizsgálat során nem csupán a szemeddel kapcsolatos problémákra, hanem más betegségekre is fény derülhet. A látóideg és az azt tápláló hajszálerek állapota utalhat magas vérnyomásra, diabéteszre is. Abban az esetben, ha ilyen jeleket lát az optikus, elküld egy szakorvoshoz, hogy mielőbb megkapd a megfelelő kezelést.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
A 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakRákellenes zöldségek8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedAntioxidáns gyümölcsök Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világban16 agypörgető táplálékHétköznapi mérgek: 10 veszélyes vegyület, mellyel naponta találkozolRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeKépeken 13 durva rákkeltő!

Szemüveges vagy?

A szakemberek azt ajánlják, ha szemüveges vagy, minimum kétévente látogass el optikushoz. Ilyenkor megvizsgálják, hogy mennyit változott a látásod, szükséged van-e más dioptriára.

Az sem baj, ha még nem telt le ez az idő, hiszen itt a lehetőség, hogy az ingyenes vizsgálat mellett térítésmentesen próbáld ki a kontaktlencsét is.

A szemüveggel szemben számos előnnyel rendelkezik: nincs zavaró keret, és mozgás mellett is kényelmesen viselheted. Ezeket a tulajdonságokat így most te is megtapasztalhatod.

Persze az is kiderülhet, hogy számodra nem ez a megfelelő megoldás, mert nem szeretnél ennyit bíbelődni a lencsékkel, esetleg a vizsgálatok kimutatják, hogy a szemed nem alkalmas a kontaktlencse viselésére. Előfordulhat, hogy túl kevés a könnyed, esetleg valamilyen visszatérő problémád van, ami kizáró tényező lehet. Akárhogy is legyen, most nem kerül semmibe ez a kísérlet.

Számítógéppel dolgozol?

Érdemes kiemelkedő figyelmet fordítanod a szemeidre, ha számítógéppel dolgozol - esetleg a szabadidődet töltöd a gép előtt. Amikor a monitort nézed, az átlagosnál kevesebbet pislogsz, és emiatt a szemed kiszárad.

A gyakori megerőltetés, vörösség könnyen gyulladáshoz vezethet. A képernyő használata előhozza és fokozza a rejtett szemhibákat is. Lehet, hogy eddig nem hordtál szemüveget, de a számítógépezéshez szükséged lenne egyre, hogy megkönnyítsd a szemed munkáját. Amennyiben a közelre látással van problémád, akkor biztos, hogy a monitor nézéséhez egy speciálisan kiképzett szemüveget is be kell szerezned.

A vizsgálat mellett a hétköznapokban is sokat tehetsz azért, hogy megőrizd szemed épségét. Ne erőltesd meg túlságosan, óránként tíz percet pihentesd, használj műkönnyet, és próbáld tartani a minimum 50 centis távolságot a képernyőtől.

Még nincs hozzászólás

Romlik a szemed a monitortól? - Így javítsd meg műtét nélkül!

Szeretnél újra élesen látni szemüveg nélkül? Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással sikerülhet.
Egészség

Az 5 legveszélyesebb tévhit az UV-sugárzásról

Bőrrák és látáskárosodás – ezzel fenyeget az UV-sugárzás, legalábbis a híradások szerint. De vajon mennyi igaz belőle? Most megtudhatod!
Egészség
Tisztítókúra
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.