kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Ingyenes látásvizsgálat és kontaktlencse októberben

Ingyenes látásvizsgálat és kontaktlencse októberben
Hol?

Országszerte számos helyen díjmentesen vizsgáltathatod meg a szemed. Nézd meg az üzletek listáját!

Szerző: Németh Andrea
Forrás: Femina.hu

Október hazánkban a Látás Hónapja, ami kivételes lehetőségeket tartogat számodra. Ingyenes látásvizsgálaton, tanácsadáson vehetsz részt, és még a kontaktlencsét is kipróbálhatod a Magyar Látszerész Szövetség, a Magyar Optikus Ipartestület és az egész szakma összefogásának köszönhetően.

A kampány a tökéletes látás és az ehhez szükséges rendszeres vizsgálat fontosságára próbálja felhívni a figyelmet. Szánj egy kis időt magadra, és használd ki a Látás Hónapja nyújtotta lehetőségeket! Az akcióban részt vevő üzletek listáját és elérhetőségeit itt találod.

Jól látsz?

Elképzelhető, hogy eddig eszedbe sem jutott, hogy optikushoz fordulj, mert tökéletes a látásod, de ezt az alkalmat neked sem szabad kihagynod! Lehet, hogy most nincs szükséged szemüvegre, de a vizsgálat nem csak erre jó. Léteznek olyan szembetegségek, melyek csak a súlyosabb fázisban okoznak tüneteket: ilyen a zöld hályog, ami az esetek 90%-ában az előrehaladott állapotig nem okoz panaszt. Ez a betegség nem csak az idősebbeket veszélyezteti, de hajlam miatt, illetve más betegség szövődményeként is kialakulhat, és a látás elvesztéséhez is vezethet.

De a vizsgálat során nem csupán a szemeddel kapcsolatos problémákra, hanem más betegségekre is fény derülhet. A látóideg és az azt tápláló hajszálerek állapota utalhat magas vérnyomásra, diabéteszre is. Abban az esetben, ha ilyen jeleket lát az optikus, elküld egy szakorvoshoz, hogy mielőbb megkapd a megfelelő kezelést.

15 hatékony szívvédő táplálék
15 hatékony szívvédő táplálék
A 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmak8 dolog, ami biztosan meghosszabbítja az életedAntioxidáns gyümölcsökRákellenes zöldségek Így néz ki a Föld szexcsakrája! Képeken 7 gyógyító hely a világbanA cukorbetegség természetes gyógymódjaiÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálék8 mindennap használt irodai eszköz, ami megbetegít

Szemüveges vagy?

A szakemberek azt ajánlják, ha szemüveges vagy, minimum kétévente látogass el optikushoz. Ilyenkor megvizsgálják, hogy mennyit változott a látásod, szükséged van-e más dioptriára.

Az sem baj, ha még nem telt le ez az idő, hiszen itt a lehetőség, hogy az ingyenes vizsgálat mellett térítésmentesen próbáld ki a kontaktlencsét is.

A szemüveggel szemben számos előnnyel rendelkezik: nincs zavaró keret, és mozgás mellett is kényelmesen viselheted. Ezeket a tulajdonságokat így most te is megtapasztalhatod.

Persze az is kiderülhet, hogy számodra nem ez a megfelelő megoldás, mert nem szeretnél ennyit bíbelődni a lencsékkel, esetleg a vizsgálatok kimutatják, hogy a szemed nem alkalmas a kontaktlencse viselésére. Előfordulhat, hogy túl kevés a könnyed, esetleg valamilyen visszatérő problémád van, ami kizáró tényező lehet. Akárhogy is legyen, most nem kerül semmibe ez a kísérlet.

Számítógéppel dolgozol?

Érdemes kiemelkedő figyelmet fordítanod a szemeidre, ha számítógéppel dolgozol - esetleg a szabadidődet töltöd a gép előtt. Amikor a monitort nézed, az átlagosnál kevesebbet pislogsz, és emiatt a szemed kiszárad.

A gyakori megerőltetés, vörösség könnyen gyulladáshoz vezethet. A képernyő használata előhozza és fokozza a rejtett szemhibákat is. Lehet, hogy eddig nem hordtál szemüveget, de a számítógépezéshez szükséged lenne egyre, hogy megkönnyítsd a szemed munkáját. Amennyiben a közelre látással van problémád, akkor biztos, hogy a monitor nézéséhez egy speciálisan kiképzett szemüveget is be kell szerezned.

A vizsgálat mellett a hétköznapokban is sokat tehetsz azért, hogy megőrizd szemed épségét. Ne erőltesd meg túlságosan, óránként tíz percet pihentesd, használj műkönnyet, és próbáld tartani a minimum 50 centis távolságot a képernyőtől.

Még nincs hozzászólás

Az 5 legveszélyesebb tévhit az UV-sugárzásról

Bőrrák és látáskárosodás – ezzel fenyeget az UV-sugárzás, legalábbis a híradások szerint. De vajon mennyi igaz belőle? Most megtudhatod!
Egészség

4 hatékony szemvédő tipp, ha 8 órát ülsz a monitor előtt

Ne hagyd, hogy a munka az egészség rovására menjen, pár egyszerű trükkel megóvhatod szemedet!
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.