kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Íme, a 4 legjobb fájdalomcsillapító az orvos szerint

Íme, a 4 legjobb fájdalomcsillapító az orvos szerint
Melyiket mikor szedd?

Te eligazodsz a hatóanyagok útvesztőjében?

Szerző: Vörös Boglárka
Forrás: Femina.hu

A fájdalomcsillapító tabletták minden házi gyógyszerkészlet legalapvetőbb darabjai, biztos nálad is ott hever a fiókban néhány fajta. Ha fáj valamid, automatikusan odanyúlsz, lenyelsz egyet, és várod a hatást.

Itt az ideje, hogy azzal is tisztában légy, melyiktől mit várhatsz, és milyen fajtát használj a különböző típusú fájdalmakra.

A három főbb fájdalomcsillapító-csoport

Dr. Sorbán András nagykovácsi háziorvos három főbb fájdalomcsillapító-csoportot különböztet meg. A legelterjedtebbek az egyszerű fájdalomcsillapítók, amelyek megtalálhatók a háztartásokban, és sok közülük vény nélkül kapható.

A második csoportba tartoznak a gyenge ópioidok - mint a tramadol -, melyek csak vényre kaphatók, és erősebb fájdalmak esetén írja fel őket a háziorvos vagy a szakorvos. A harmadik csoport tagjai az erős ópioidok, például a morfin vagy a fentanyl: erős, elsősorban daganatos, esetleg csillapíthatatlan mozgásszervi fájdalmak esetén javallottak, és természetesen vénykötelesek.

A fájdalomcsillapításban használnak még kiegészítő, úgynevezett adjuváns szereket, melyek nem elsősorban és kifejezetten fájdalomcsillapítók, de bizonyos krónikus fájdalmak esetén a fájdalomcsillapító hatását kiegészítik, erősítik, például izomlazítók, antidepresszánsok, antiepileptikumok.

A négy legjobb fájdalomcsillapító - hatóanyag szerint

Paracetamol - Panadol, Mexalen

A paracetamol-tartalmú gyógyszerek a legalapvetőbb fájdalom- és lázcsillapítók, többnyire vény nélkül kaphatók. Sok néven vannak forgalomban, maga a hatóanyag pedig számos kombinált készítménynek is részét képezi, például Neo-Citran, Coldrex.

Fejfájás ellen: ezt a 7 gyógynövényt használd!
Fejfájás ellen: ezt a 7 gyógynövényt használd!
Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekÍme, a legerősebb baktérium- és vírusölő növényekGyógyító virágokPuffadás ellen: íme, a leggyorsabb temészetes megoldásokA cukorbetegség természetes gyógymódjaiA 15 legjobb vitaminforrásA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok16 agypörgető táplálék8 magyar orvos, aki előrevitte a világot

Éppen ebben áll a fő veszélye: ha kritika nélkül többféle készítményt szedsz egyszerre, túladagolhatod magad, ami májkárosodáshoz vezethet. A maximum adag 4000 mg - négyszer két tabletta.

Metamizol - Algopyrin

A metamizolt tartalmazó szerek erős lázcsillapító és jó fájdalomcsillapító hatással bírnak. A hatóanyag igen ritka, de veszélyes mellékhatása miatt - fehérvérsejtszám-csökkenés - azonban vénykötelessé tették a fenti gyógyszert.

Acetilszalicilsav - Aspirin, Kalmopyrin

Az acetilszalicilsav-tartalmú készítmények erős gyulladáscsökkentő hatásuk miatt elsősorban heveny gyulladásos fájdalmak esetén hasznosak, például meghűléskor. Gyomorfekély esetén azonban használatuk ellenjavallt, mert gyomorkárosító hatásuk van.

Recept nélkül kaphatók

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, milyen vény nélküli szereket ajánl a gyógyszerész!

Recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók - Melyiket mire szedd?

Fejfájás, menstruációs görcsök, ízületi fájdalmak - mindegyik rettentő kellemetlen, de vajon melyik készítmény nyújt hatékony segítséget az adott panaszra?

Dátum: 2012. április 3.
Készítette: Femina.hu

Egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentők

Az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszercsoport, heveny gyulladásos, főleg mozgásszervi fájdalmak esetén hasznos. Tartósan csak orvosi javaslatra alkalmazd, megfelelő kontroll mellett, gyomor-, illetve vesekárosító mellékhatásai miatt. A nem szteroid gyulladáscsökkentők közül sok vény nélkül is elérhető, általában kisebb dózisban - ilyen például a diclofenac-tartalmú Voltaren Dolo, az ibuprofen-tartalmú Advil és Algoflex, vagy a naproxen hatóanyagú Aleve. Többségük azonban vényköteles, így például a Cataflam vagy a Mesulid.

Dr. Sorbán András arra figyelmeztet, hogy többféle nem szteroid gyulladáscsökkentő együttes szedésével nem csak a mellékhatások fokozódnak. Nem szabad sem keverni, sem az előírt adagot túllépni. Világszerte nagyon sok a nem szteroid alapú fájdalomcsillapítók okozta fekély.

Mit ajánl az orvos akut fájdalmak esetén?

Dr. Sorbán András banális esetekben - meghűlés okozta torok- vagy fejfájás, enyhe ízületi fájdalmak vagy derékfájás - az említett egyszerű, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat javasolja.

Ugyanakkor nem szabad például fejfájásra napi szinten gyógyszert szedni, mert tartós, gyógyszerfüggő fejfájás alakulhat ki. Ilyen esetekben fordulj specialistához. Dr. Sorbán András hangsúlyozza, hogy a fájdalom nem betegség, hanem tünet: az okát mindig keresni kell.

A krónikus fájdalmak kezelése

A krónikus fájdalom csillapítása orvosi feladat. Ilyen esetekben fontos a helyes diagnózis, a fájdalom típusának meghatározása, valamint a megfelelő kezelés beállítása és monitorozása. Az eszköztár jóval szélesebb a gyógyszeres kezeléseknél, például mozgásszervi fájdalmaknál fizikoterápia, gyógytorna, masszázs, bizonyos esetekben műtéti beavatkozások, gyógyászati segédeszközök.

Te szedsz valamilyen fájdalomcsillapítót rendszeresen?

6 hozzászólás
endrus       2015-08-07 16:01
7.
A gyógyszereknek rengeteg mellékhatása van. Én mindig valami alternativ módszert keresek, ha már nem bírom elviselni afájdalmat http://gyogynovenyek.info/hirek/fajdalomcsillapito-hirek/5-hatekony-termeszetes-fajdalomcsillapito/ A fenti elérhetőségen ... tovább »
George64       2015-03-31 19:15
6.
Csak egyet érteni tudok azzal, hogy gyógyszerek nélkül próbálják a fájdalmat csillapítani! A rengeteg mellékhatás, ami a gyógyszerek szedásáből ered...  több kárt okoznak, mint amennyit használnak. Lehet fájdalmat csillapítani mellékhatások nélkül ... tovább »
HFlower       2013-01-09 23:04
5.
Melegítős tapaszt, a derekamra,mert fájt :)
válasz a 4. kommentre (bambina84 - 12-24)

Friss kutatás! Feleslegesek a fájdalomcsillapítók?

Columbiai Egyetem és a Coloradói Egyetem munkatársai meglepő következtetésre jutottak.
Egészség

Ezek a mindennapi gyógyszerek járnak a legtöbb mellékhatással - A szakértők szerint

A fájdalomcsillapítók vagy görcsoldók alkalmazásával is jobb óvatos lenned.
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.