Így fogyaszd a paradicsomot rák és szívbetegség ellen!

A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Furcsa belegondolni, hogy a paradicsomot a világ bizonyos pontjain gyomnövényként, illetve dísznövényként ismerték. A vidám piros termésű növénynek ugyanis számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága van.

Cikkünkből azt is megtudhatod, miért érdemes szabadföldi, napfényen érlelt paradicsomot választanod - az üvegházival szemben.

A paradicsom egészségügyi előnyei

A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak -, valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.

Rákellenes és szívvédő likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem.

A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, az üvegházban érlelt - illetve bármilyen más zöldség, gyümölcs - jóval kevesebbel büszkélkedhet.

A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.

Válaszd a szabadföldi paradicsomot!

A szabadföldi és az üvegházi paradicsomot viszonylag könnyen meg tudod különböztetni egymástól.

Rák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéje

Nézegess képeket!

Elolvasom

A friss, napfényen érlelt paradicsom élénkpiros színű, fényes és rugalmas, a szára pedig élénkzöld. Ezzel szemben a gyorsan érlelt paradicsomnak nincs a zöldségre jellemző kellemes illata, a héja túl feszes - az íze pedig nyomába sem ér a szabadföldi társának.

Így fogyaszd a paradicsomot!

A tavaszi-nyári időszakban igyekezz piacon beszerezni a szabadföldi paradicsomot, és fogyaszd nyersen. Vitamintartalmát ilyen formában őrzi meg a leginkább. Számtalan saláta alapja lehet a zöldség: a görög salátától, egészen a tésztasalátáig.

Ha mégsem frissen eszed a paradicsomot, az sem baj, hiszen a zöldség likopintartalma nem csökken a feldolgozás során. Épp ezért fogyaszthatod 100%-os ital vagy sűrítmény formájában is.

Milyen formában fogyasztod leggyakrabban a paradicsomot?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük