kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Így értelmezd helyesen a vérvizsgálat 5 lényeges adatát!

Így értelmezd helyesen a vérvizsgálat 5 lényeges adatát!

Talán veled is megesett már, hogy a leleteidet kézhez kapva nem ismerted az értékek jelentését. Segítünk!

Forrás: Femina.hu

Nem te vagy az egyetlen, aki számára úgy tűnik, a laboreredmények valamilyen titkos, kódolt nyelven íródtak. Ha te magad is szeretnél megérteni egy keveset a vérvizsgálat eredményeiből, segítünk.

Alapvető tétel, hogy a laborleletek általában három részre tagolódnak: ha eredményeid az első oszlopban vannak, túl alacsonyak az értékek, ha az utolsóban, akkor a kelleténél magasabbak. A középső oszlop a referenciatartomány: az itt szereplő adatok normálisnak tekinthetők.

TG - Triglicerid

A trigliceridek a táplálékkal felvett zsírok fő alkotórészei, melyek - a zsírsejtekbe jutva - elraktározódnak a szervezetben. A test legfontosabb energiaforrását jelentik, valamint sok hormon felépítésében is részt vesznek, egészséged szempontjából tehát rendkívül fontos a jelenlétük. A triglicerid normálértéke - éhgyomorra - 150 mg/dl vagy 1,7 mmol/L alatt van.

Amennyiben a kapott értékeid ennél magasabbak, az komoly rizikófaktor lehet a szívbetegségekre nézve - különösen, ha mindez magasabb LDL-koleszterin-szinttel párosul. De utalhat a zsíranyagcsere zavaraira vagy cukorbetegségre is. Ha pedig túlságosan alacsony a TG-szinted, az jelezhet májbetegséget, pajzsmirigy-túlműködést, illetve emésztési zavarokat.

A cukorbetegség természetes gyógymódjai
A cukorbetegség természetes gyógymódjai
8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanA 15 legjobb vitaminforrásEzek a leggyakoribb irodai ártalmakÍme, a legerősebb náthaűző gyógynövényekA 16 legjobb lúgosító táplálékEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó ok16 agypörgető táplálékRák ellen! A tavasz 8 legerősebb antioxidáns csemegéjeAntioxidáns gyümölcsökEz a világ 8 legegészségesebb reggelije!

Ca - Kalcium

Nyilván tudod, hogy a kalcium a csontok, az izmok, a fogak felépítésében játszik fontos szerepet. Emellett immunrendszered megfelelő működéséhez és a szervezet méregtelenítéséhez is nélkülözhetetlen. Normálértéke 2,1,-2,6 mmol/L között van.
Amennyiben ennél magasabb számokat jelez a lelet, az utalhat mellékpajzsmirigy-túlműködésre vagy extrém módon túlzásba vitt testedzésre is. Ha pedig a normálisnál alacsonyabb a kalciumszinted, előfordulhat, hogy hasnyálmirigy-gyulladásod vagy valamilyen táplálékfelszívódási problémád van. De gyakran a terhesség alatt is visszaesik a vér kalciumszintje - ekkor feltétlenül pótolnod kell a kalciumot.

Táplálkozz egészségesebben!

Helyes táplálkozással is sokat tehetsz azért, hogy laboreredményeid minél jobbak legyenek.

Egészséges táplálkozás a dietetikus szerint

Vajon mindent megteszel, hogy megóvd az egészséged? Hallgasd meg dietetikus szakértőnket, aki elmondja, minek érdemes még nagyobb figyelmet szentelned.

Dátum: 2010. április 30.
Készítette: Femina.hu

Bi - Bilirubin

Az epe fontos alkotórésze, mely az elöregedett vörösvérsejtek hemoglobinjának bomlástermékeként jön létre. A szervezet összes bilirubin-mennyisége függ a máj kiválasztó kapacitásától, illetve a lebomlásra kerülő vörösvérsejtek mennyiségétől. Normálértéke 21 µmol/L alatt van. Az ennél magasabb szint rossz hatással van az egészségedre, sárgasághoz vezethet, májbetegségre utal, illetve az epeutak elzáródását - például epekövet - jelezheti.

Újszülötteknél

Újszülöttek esetében a hosszan fennálló magas bilirubinszint különösen veszélyes lehet - értelmi fogyatékosságot, vakságot eredményezhet. Idősebb gyermekeknél, illetve felnőtteknél már kisebb a kockázat, mert a kialakult vér-agy gát megakadályozza a bilirubin agysejtek közé kerülését.

FSH - Folliculus-stimuláló hormon

Az FSH feladata a nemi mirigyek működésének serkentése: szabályozza a menstruációs ciklust és a petesejtek termelődését. Szintje folyamatosan változik, referenciatartománya a ciklus elején és végén 2-15 U/L, a közepén - illetve a menopauzát követően - 20-50 U/L. Amennyiben túl magas a kapott érték, úgy valamilyen hormonzavar állhat a háttérben, például a hipofízis problémája. Ha pedig alacsonyabb az FSH-szinted, az a petefészek működési elégtelenségére utal, de kialakulhat túlsúly következtében is.

TSH - Thyreoidea-stimuláló hormon

A TSH-t az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli. Pajzsmirigyserkentő hormonként is említik, mivel feladata a szerv működésének szabályozása. A pajzsmirigyen keresztül az egész szervezet anyagcseréjére, illetve energia-háztartására hatással van. Referenciatartománya 0,4-6 mlU/1 között van. Túl alacsony értéke pajzsmirigy-túlműködésre utal, míg a magasabb számok a terhesség során, illetve bizonyos gyulladás- vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése során fordulnak elő.

Még nincs hozzászólás

Egyszerű vérvétellel kimutatható a rák? - Forradalmi áttörés

A legújabb kutatásoknak köszönhetően a jövőben a rákdiagnosztika jelentősen könnyebb lesz.
Egészség

A laborlelet 8 legfontosabb adata - Így értelmezd!

Ezeket az értékeket kell alaposan tanulmányoznod a vérvizsgálat és a vizeletvizsgálat eredményei közül!
Egészség
Tisztítókúra

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.