kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Egészség   /  

Az idegösszeroppanás előjelei

Az idegösszeroppanás előjelei

Érezted már, hogy nem bírod tovább, és mindjárt véged lesz? Napjaink egyik leggyakoribb betegségének tűnik, pedig orvosilag nem is létezik!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

Az idegösszeroppanás nevű - egyébként nem is létező - betegség igen gyakori manapság. Ha csak ebből indulunk ki, akkor valószínűsíthető, hogy összefüggésben áll a stresszel és az időhiánnyal. De ha abból indulunk ki, hogy minden második sztárt idegösszeroppanással kezelnek valahol, akkor gondolhatnánk azt is, hogy ez egy ismertséggel járó betegség.

Mi az idegösszeroppanás?

Orvosilag ilyen betegség nem létezik. Ez mindössze egy hétköznapi gyűjtőneve néhány tünetcsoportnak, mely a betegekre jellemző.

Laikusként úgy lehetne meghatározni, hogy az idegösszeroppanás nem más, mint amikor az idegek elérik tűrőképességük határát, melynek hatására időről-időre ki kell törnöd magadból. Ezek a kitörések lehetnek dührohamok, vagy akár sírógörcsök, de alkoholhoz is nyúlhatsz miattuk.

Szakembert kérdezve az idegösszeroppanás egy olyan fogalom, mely a közérthetőség kedvéért terjedt el. Jól kifejezi azt a betegséget, mely magában foglalja a depressziót, a túlzott aggodalmat és a bipolaritást. Az idegösszeroppanás tulajdonképpen egy pszichózis. Ez annyit jelent, hogy a beteg a valóságtól súlyos mértékben elszakad. Világát egy álomszerű állapotban éli meg, melynek nem feltétlenül van köze bármilyen őt körülvevő létező dologhoz vagy körülményhez. Az is előfordulhat, hogy a valóságból kiragad egy részletet, felnagyítja, és teljes világgá emeli. Ugyanilyen pszichózis egyébként a tudathasadás és az őrület is.

Mik a tünetei?

Az idegösszeroppanásnak nincsenek jóval korábban jelentkező tünetei, ezért felismerése általában egyidőben történik a betegség tényleges jelentkezésével. Ahogy a nevében is benne van, a beteg hirtelen roppan össze, sokszor mindenféle előjel nélkül. Ez az összetörés pedig lehet egyszeri, de általában egy tartós, mások számára sokkoló folyamatot takar.

A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen
A legjobb tippek szorongás és depresszió ellen
7 pont a testeden, amit nyomj erősen, ha rád tör a szorongásFejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül: Képeken 8 könnyű jógagyakorlat8 természetes megoldás gyötrő fogfájásra8 beltéri allergén, ami a te otthonodban is jelen vanKépeken 8 házi gyógymód felfázás ellenEzek a leggyakoribb irodai ártalmak10 akupresszúrás pont, ami meggyógyítEzért van migréned! Képeken 8 gyakori kiváltó okMásnaposság ellen: a 10 legerősebb gyógymód15 tipp a pihentető alvásért
 • Túlságosan nyomasztóan, mélyen elragadnak gondolataid.
 • Negatív érzelmeid elhatalmasodnak feletted.
 • Álmatlanság vagy aluszékonyság.
 • Elveszíted a józan ész feletti kontrollt.
 • Elveszíted ítélőképességed, nem látod tisztán, mikor hogyan kellene viselkedned.
 • Nem érdekel mások véleménye, szívesen csinálsz botrányt.
 • Feszültség, idegesség.
 • "Semmire nincs időm" érzése, állandó rohanás.

Az idegösszeroppanás tulajdonképpen nagyon hasonlít a depresszióhoz, azzal a különbséggel, hogy a rossz kedv, levertség és reménytelenség mellé még megemészthetetlen mennyiségű feszültség is párosul.

Mi okozza?

A válasz végtelenül egyszerű: bármi. Mivel az idegösszeroppanás, akárcsak a legtöbb lelki betegség, az ember tűrőképességétől függ, tulajdonképpen bármi kiválthatja, ami túllépi ezt a határt.

Az idegösszeroppanás nagyon úgy tűnik, hogy korunk egyik legjellemzőbb betegsége. Tökéletes példa erre a sztárvilág: sorban szorulnak kórházi kezelésre azok a sztárok, akikről azt gondolhatnánk, hogy mindenük megvan. A betegség maximálisan megfigyelhető rajtuk: a szakemberek szerint az összes botrány, drog, alkohol és fejborotválás, mind-mind ennek tudható be. A legjobb példa erre Britney Spears, akit félresiklott karrierje és magánélete annyira megviselt, hogy idegei egész egyszerűen felmondták a szolgálatot. Az általa képviselt viselkedésformák - félmeztelen, részeg partik és leborotvált fej - egyértelmű tünetei a kimerültségnek és depressziónak.

Mit okoz az idegösszeroppanás?

Hosszútávon tulajdonképpen teljes boldogtalanságot. Éppen annyira keseríti meg az ember életét, mint a soha ki nem kezelt depresszió, vagy bármilyen egyéb mániákus, pszichoszomatikus betegség.
Van, akiből az idegösszeroppanás alkoholizmust vált ki, és van, aki drogokhoz nyúl. Jellemző még a féktelen szexuális étvágy és erkölcstelenség - férfi-falás -, a fizikai fájdalom okozása vagy az öngyilkosság is.

Vannak, akik lelki fájdalmukat testi szenvedéssel próbálják elnyomni. Angelina Jolie vad korszakában vágásokat ejtett önmagán, Diana hercegnő az éhezést választotta, Whitney Huston a drogokat és az alkoholt.

3 hozzászólás
Milibindi       2012-10-25 23:28
4.
Hát őszintén én nem tudom nekem is kéne szednem gyógyszereket , de azoknak a mellékhatásaitól csak szenvedek így viszont ez az állapot rosszabb és rosszabb..
válasz a 3. kommentre (apollonia - 10-23)
apollonia       2012-10-23 20:16
3.
Kedves Timea. Jelenleg en is ebben a betegsegben szenvedek...persze nem ennyire sulyos. A helyzet az,hogy ha mar nem kepes egyedul megoldania sajat magaban a problemakat,stresszet es a kivalto okokat,akkor szerintem szukseges pszichologushoz fordul... tovább »
válasz a 2. kommentre (xYtimiYx - 08-03)
xYtimiYx       2012-08-03 21:18
2.
Kedves Annamária! • Nem magam miatt írok,ha nem az anyukám miatt a mai nap során a semmiből olyan ordibálást művelt,hogy semmi értelme nem volt .A testvérem(16éves) kint vágta a fát és nem tudta kiszedni a fejszét,és megkérdezte h most h,legyen mert ... tovább »

A menstruációs panaszok lelki háttere - Mit fojtasz el magadban?

Rendszertelen a ciklusod, vagy erős görcsök gyötörnek? A kellemetlen tüneteknek nem csak szervi oka lehet.
Egészség

Puffadás, székrekedés, elhízás - A táplálkozási zavarok lelki háttere

Ismerd meg az emésztéssel kapcsolatos leggyakoribb problémák lelki okait. Ne csak a tünetet kezeld!
Egészség
Bőrmegújító program

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.